Napapiiri kutsuu, kuninkuusluokassa riittää menestyjäehdokkaita – “Kärkeen tähdätään”

13.1.2022 / 21:07
Emil Lindholm ja Reeta Hämäläinen ovat valmiina kauden avaukseen (Kuva: Marko Mäkinen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden 2022 avausosakilpailu, Arctic Lapland Rally eli legendaarinen Tunturiralli, ajetaan tulevana viikonloppuna kaksipäiväisenä kilpailuna Rovaniemen ja Kemijärven seudulla. SM1-luokassa suurimpina ennakkosuosikkeina reitille starttaa viime kauden mitalikolmikko.

Seitsemän osakilpailua tänä vuonna käsittävä rallin SM-sarja starttaa perinteiseen tyyliin Rovaniemen osakilpailulla, Arctic Lapland Rallylla, eli legendaarisella Tunturirallilla, joka ajetaan nyt jo 57. kerran. Viime vuonna SM-sarjan kuninkuusluokan, SM1-luokan, Suomen mestaruuden urallaan ensimmäisen kerran voittanut GRX-tiimin Emil Lindholm, 25, kartanlukijansa Reeta Hämäläisen kanssa starttaa kaksipäiväiseen kilpailuun tottakai ykkössija mielessään.

– Meillä on Rovaniemeltä voitto parin vuoden takaa, joten kärkeen taas kerran tähdätään. Sääennuste lupaa rallin ajaksi maltillisia pakkaslukemia, joten paikallaan seisovaa sakeaa pakkaslumipölyä ei siten olisi odotettavissa ja hyvä niin. Kiva kisa edessä. Katsotaan perjantaina mihin vauhtimme riittää ja tehdään sen mukaan sitten päätöksiä, Lindholm ennakoi edessä olevaa kauden avausta.

Lindholm urakoi viime vuonna SM-sarjan lisäksi myös MM-sarjaa, mistä saaliina oli WRC3-luokan loppupisteiden kolmas sija. Kauden kaksi viimeistä MM-rallia, Jyväskylä ja Espanja, toivat espoolaiselle rattitaiturille komeat luokkavoitot.

– Viime kauden toinen puolisko sujui meiltä erinomaisen hyvin, joten yritämme jatkaa Rovaniemellä siitä mihin lokakuussa Katalonian MM-rallissa jäimme. SM-sarjan kauden avaus on korotettujen SM-pisteiden takia sarjan kokonaisuuden kannalta tärkeä kisa. Toki alkava SM-kausi on yhden osakilpailun verran edellisvuotta pidempi, mutta jos oli viime kaudella tärkeätä ajaa SM-sarjaa sarjana, niin sitä se on tänäkin vuonna, Lindholm korostaa.

Vuosi sitten Lindholm ajoi Rovaniemellä SM1-luokassa kolmanneksi ja sama oli sijoitus myös 2020. Vuonna 2019 tuloksena oli SM1-luokan voitto ja vuotta aikaisemmin Lindholm kaasutteli Napapiirillä toiseksi. Kahden aiemman kauden tapaan Lindholmin kalustosta, Skoda Fabia Rally2 Evo -autosta, vastaa TGS Worldwide -tiimi, mutta rengasmerkki on vaihtunut. Viime vuonna Lindholm kilpaili MRF:n renkailla, kun tänä vuonna Skodassa alla ovat Pirellin renkaat.

– Ainoastaan hyviä kokemuksia uudesta renkaasta. Etsimme ennakkotestissä sellaista tunturityyppistä kapeaa ja lumista tietä, jolla Pirelli tuntui hyvältä, loogiselta ja tasapainoiselta rallirenkaalta, eli juuri sellaiselta, jota saattoi toivoakin. Aika nopeasti pääsimme hyvään vauhtiin ja ajorytmiin vaikka taukoa edellisestä rallista oli lähes kolme kuukautta, Lindholm kuvaili.

 

Mikko Heikkilälle aiemmat kaksi Tunturirallia SM1-luokassa ovat päättyneet pettymyksiin (Kuva: Jarno Saari).

 

 

Kolmas kerta toden sanoo Heikkilälle?

Ensi viikon maanantaina 30 vuotta täyttävä Mikko Heikkilä nousi viime vuonna SM-sarjan kuninkuusluokan loppupisteissä lopulta toiseksi, vaikka kauden avaus Rovaniemellä pettymykseen päättyikin. Heikkilä ajoi Skodan hankeen heti kilpailun avauserikoiskokeella ja maalissa sijoitus oli vasta 14. Kun kauden viisi muuta osakilpailua toivat komean tulosrivin 1-1-2-3-4, nousi nurmijärveläinen lopulta siis SM-hopealle, eikä mestaruuskaan kaukana ollut.

– Oikein hyvillä fiiliksillä lähdetään taas Tunturiin. Pari päivää ollaan keritty nuotittamaan ja reitti näyttää hyvältä, vaikka teiden pohjat ovat hieman heikommat kuin aikaisemmilla kerroillani täällä ollessani. Jäätä ei ole niin paljon ja soraura on paikoitellen näkyvillä. Kyllä se siitä selviää, kun lähdetään ajamaan, Heikkilä pohdiskeli pari päivää ennen kilpailun starttia.

Heikkilä kilpailee Tunturirallissa nyt urallaan kolmatta kertaa SM1-luokassa ja kun kaksi aiempaa Rovaniemen keikkaa ovat päättyneet pettymykseen, voisi tässä kohtaa Heikkilän suuntaan heittää sen vanhan sanonnan, “kolmas kerta toden sanoo” ja toki kilpailua ennakoiden kysymysmerkin kera. Viime vuoden tapaan Heikkilä jatkaa kilpailemista TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia Rally2 Evo -autolla, mutta kartanlukija on vaihtunut.

Heikkilän uusi kartanlukija on Samu Vaaleri, 24, jolla aiempaa kokemusta SM-sarjassa kilpailemisesta löytyy SM3- ja SM4-luokasta.

– Lähden hyvillä fiiliksillä Samun kanssa, ollaan treenattu nuottia pitkin syksyä ja tässä nyt pari päivää nuotituksen aikana ja yhteistyö toimii hyvin. Uskallan sanoa, ettei jää kartturista kiinni tämä ralli, Heikkilä vakuuttaa.

SM-sarjan lisäksi Heikkilä osallistui viime vuonna neljään MM-ralliin, joista tuloksena oli kolme hienoa palkintosijoitusta WRC3-luokassa. Rovaniemellä ja Virossa Heikkilä ajoi kolmanneksi ja Jyväskylässä toiseksi. Nyt alkavaan kauteen ja kauden ensimmäiseen kilpailuun Heikkilä on valmistautunut ajamalla Imatralla pari päivää treeniä, kun taas varsinainen testityö on ollut pienemmässä roolissa.

– Ei olla oikeastaan testattu varsinaisesti mitään, auto oli valmiiksi säätöjen puolesta halutulla alueella. Tavoitteena vauhdin puolesta on tottakai kärkikamppailu, mutta tähdätään ehjään suoritukseen ensisijaisesti. Kolmesti ollaan Tunturissa oltu aiemmin, eikä olla onnistuttu vielä kunnolla. Tottakai katsotaan mitä vauhtia pitää ajaa, mutta pidetään pisteet kirkkaana mielessä, Heikkilä muistuttaa.

 

Teemu Asunmaa on juhlinut Tunturirallissa SM1-luokan voittoa urallaan kolme kertaa (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“Aika pienellä testillä mennään”

Tunturirallin viime vuosien menestynein kuljettaja on ilman muuta Teemu Asunmaa, joka on vienyt SM1-luokan nimiinsä Napapiirillä vuosina 2017, 2020, sekä 2021. Lindholmin ja Heikkilän tavoin TGS Worldwiden Skoda Fabia Rally2 Evo -autolla kilpaileva alavutelainen lähtee alkavaan kauteen vyöllään viiden vuoden mitaliputki. Vuosina 2017, 2019 ja 2020 Asunmaa juhli SM1-luokan Suomen mestaruutta, kun taas kaudet 2018 ja 2021 toivat loppupisteissä kolmannen sijan.

Asunmaalla on tänä vuonna mahdollisuus yltää Tunturirallissa harvinaiseen hattutemppuun, kolmanteen peräkkäiseen voittoon pääluokassa. Edellisen kerran Tunturirallissa ajettiin kolmeen peräkkäiseen pääluokan voittoon saman kuljettajan toimesta 90-luvulla, kun Marcus Grönholm kirjautti ykkössijat peräkkäisinä vuosina 1996, 1997 ja 1998.

– Ainahan voittoa lähdetään tavoittelemaan, mutta katsotaan miten ralli lähtee käyntiin. Viikonlopun aikana tulee varmasti uusia tavoitteita. Parasta lähdetään joka tapauksessa tekemään, Asunmaa sanoo.

Asunmaa on juhlinut SM1-luokan voittoa Rovaniemen SM-rallissa kolmen eri kartanlukijan kanssa. Vuonna 2017 voittoisat nuotit luki Jonne Halttunen, 2020 Jani Salo ja viime vuonna Marko Salminen. Mikäli Asunmaa nappaa kolmannen peräkkäisen voittonsa Rovaniemellä, tulee ykkössija nyt siis jo neljännen eri kartanlukijan kanssa, kun Ville Mannisenmäki tekee tänä vuonna paluun Asunmaan vierelle. Kaksikko kiersi SM-sarjaa yhdessä viimeksi kaudella 2018.

– Villen kanssa on helppoa lähteä ajamaan, kun ollaan ajettu ennestään yhdessä. Yhteistyö pelaa, eikä tarvitse sen kummempia miettiä. Aika pienellä testillä mennään, tehtiin vain pientä viilausta. Ollaan hyvin lähellä samoja säätöjä kuin viime vuonna, Asunmaa taustoittaa.

Vuosi sitten Asunmaa nousi Tunturirallissa SM1-luokan kärkeen kilpailun toisella erikoiskokeella, säilyttäen johtoasemansa lopulta aina maaliin asti. Voittomarginaaliksi kirjattiin 22 sekuntia.

– Reitti on hyvin pitkälti sama kuin viime vuonna ja aika pitkälti voidaan samalla nuotilla mennä. Iso osa pätkistä ajetaan pimeässä, joka on aina oma juttunsa. Ollaan kuitenkin monesti ennenkin ajettu pimeässä ja Lazerin lisävaloilla valoa riittää talven pimeydessä, Asunmaa kehuu.

 

Juha Salo on Tunturirallin historian voitokkain kuljettaja kautta aikojen (Kuva: Pekka Koski).

 

“Meillä on hyvä lähtöpaikka”

Asunmaan tavoin myös Juha Salo, 45, on juhlinut Rovaniemellä voittoa useammin kuin kerran. Kuusi ykkössijaa nostavat Salon tämän kilpailun kaikkien aikojen voittotilaston kärkeen, joten karkkilalainen rallin kymmenkertainen Suomen mestari tietää miten tässä kilpailussa menestytään. Rautio Motorsport -tiimin väreissä Skoda Fabia Rally2 Evo -autolla kilpaileva Salo ajoi Rovaniemellä vuosi sitten toiseksi ja nyt tavoitteena on parantaa tuota sijoitusta yhdellä pykälällä.

– Voitosta saatavat poronsarvet kiinnostavat. Meillä oli viime vuonna hyvä vauhti, mutta parilla pätkällä jäätiin jalkoihin ja se ratkaisi voiton toiseen suuntaan. Yritetään olla hereillä paremmin ja tehdään reitin ennakkotutustumisessa tarkkaa työtä nuottien kanssa niin uskon, että siinä on voiton avaimet, Salo ennakoi.

Salolle talvikausi viime vuonna toi kakkossijan Rovaniemen lisäksi myös Kouvolan osakilpailusta, mutta kesäkaudella palkintosijoitukset jäivät haaveeksi. Samalla se tarkoitti sitä, että SM-mitalia ei kauden päätteeksi kaulaan ripustettu, vaan Salo joutui tyytymään SM1-luokan loppupisteissä neljänteen sijaan. Edellisen kerran Salo nähtiin SM-mitaleilla vuonna 2019, jolloin tuloksena oli SM-hopeaa, ja edellinen Suomen mestaruus puolestaan tuli vuonna 2016, jolloin Salo ajoi myös edellisen kerran voittoon Rovaniemellä.

– Reitillä on uusiakin erikoiskokeita ja se on ihan hyvä asia. Meillä on hyvä lähtöpaikka, koska viikonlopulle ei ole luvattu mitään hirmupakkasia, jonka takia lumipöly ei jää peittämään näkyvyyttä. Ja kun jätkät ovat edellä piirtäneet jäljet tiehen, niin tietää mistä mennä, ensimmäisen kerran Rovaniemellä jo vuonna 1997 kilpaillut Salo veisteli.

Salon ensimmäisestä kilpailusta Tunturirallissa tulee tänä vuonna kuluneeksi siis jo 25 vuotta. Nykyisistä kilpakumppaneista Lindholm oli tuolloin puolen vuoden ikäinen, Heikkilä viisi- ja Asunmaa yhdeksänvuotias. Neljällä eri vuosikymmenellä rallin SM-sarjassa kilpaillut Salo on tyytyväinen siihen miten kauteen valmistautuminen on sujunut. Merkittävin muutos tapahtui rengaspuolella, kun Michelinit vaihtuivat talvitauon aikana Pirelliin.

– Ajoin viikko sitten yhden päivän Imatralla testiä teknisesti haastavalla ja hitaammalla tiellä ja pari päivää kotinurkissani Karkkilassa. Olemme mielestämme hyvässä iskussa kauden aloitukseen. Auto tuntuu huoltojen jälkeen hyvältä. Kauden isoin muutos ja uudistus on meillä siirtyminen Pirellin rallirenkaaseen ja myös sen suhteen kaikki on kunnossa. Mikko (Markkula) jatkaa vierelläni, joten meillä on hyvä paketti kasassa, Salo vakuuttaa.

Jos muodostavat Lindholm, Heikkilä ja Asunmaa ennakkosuosikkien kovan trion, niin “mustien hevosten” listalle Salon lisäksi pitää ilman muuta nostaa myös Tunturirallin vuoden 2018 voittaja Eerik Pietarinen, Lahdessa viime vuonna SM-rallin voittoa juhlinut virolainen Egon Kaur, Skodasta Volkswageniin tälle vuodelle vaihtanut Aleksi Röyhkiö, sekä Hyundailla jatkava Riku Tahko.

Kaksipäiväinen Rovaniemen SM-ralli käynnistyy erikoiskokeiden osalta perjantaina kello 11.43 ja maaliin saavutaan lauantai-iltana. Kilpailussa ajetaan yhteensä kymmenen erikoiskoetta, yhteispituudeltaan 222,80 kilometriä.

Arctic Lapland Rally 2022

SM1-luokan osallistujat

3 Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo)
4 Mikko Heikkilä-Samu Vaaleri FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo)
5 Teemu Asunmaa-Ville Mannisenmäki FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo)
6 Juha Salo-Mikko Markkula FIN/FIN (Skoda Fabia Rally2 Evo)
7 Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5)
8 Egon Kaur-Silver Simm EST/EST (Volkswagen Polo GTI R5)
9 Aleksi Röyhkiö-Antti Haapala FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5)
10 Riku Tahko-Markus Soininen FIN/FIN (Hyundai i20 R5)
11 Anssi Rytkönen-Juho-Ville Koskela FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
12 Roland Murakas-Kalle Adler EST/EST (Ford Fiesta Rally2)
13 Anssi Valkonen-Jani Pohto FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
14 Jussi Keskiniva-Mikko Kaikkonen FIN/FIN (Volkswagen Polo GTI R5)
15 Tuomas Skantz-Petri Nikara FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
23 Axel Lindholm-Eetu-Pekka Hellsten FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
24 Priit Koik-Kristo Tamm EST/EST (Ford Fiesta Rally2)
25 Kees Burger-Teemu Arminen NED/FIN (Skoda Fabia R5)
26 Lars Stugemo-Karl-Olof Lexe SWE/SWE (Skoda Fabia R5)
30 Matias Henkola-Patric Öhman FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
31 Jari Rajala-Juha-Pekka Perämäki FIN/FIN (Skoda Fabia R5)
33 Eemil Mielityinen-Jani Rauhala FIN/FIN (Ford Fiesta R5)
34 Kyle Tilley-Alessandro Gelsomino GBR/ITA (Hyundai i20 R5)
40 Risto Lokka-Hannu Lamminen FIN/FIN (Mitsubishi Lancer Evo 9)
50 Marko Viitanen-Tapio Suominen FIN/FIN (Skoda Fabia R5 Evo)

Kilpailun aikataulu

Perjantai 14.1.

11.43 – EK1 Aittajärvi (22,69 km)
12.46 – EK2 Mäntyvaara 1 (3,50 km)
15.49 – EK3 Kaihuavaara (27,93 km)
17.22 – EK4 Siikakämä (30,02 km)
19.05 – EK5 Mäntyvaara 2 (3,50 km)

Lauantai 15.1.

09.53 – EK6 Ahmavaara (44,56 km)
11.46 – EK7 Ounasvaara (1,65 km)
14.59 – EK8 Heinunkierto (24,96 km)
16.22 – EK9 Sarriojärvi (32,48 km)
17.55 – EK10 Ristilampi (31,51 km)

Ek-kilometrit yhteensä: 222,80 km

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit