Neljä Tunturirallin voittoa neljän eri kartturin kanssa – “Tätä haettiin ja se saatiin”

14.1.2023 / 22:02
Teemu Asunmaa vauhdissa Ounasvaaran rinteillä (Kuva: Paavo Huovila).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu Rovaniemellä päättyi yleiskilpailun ja SM1-luokan osalta Teemu Asunmaan voittoon. Legendaarisen Tunturirallin pääluokan voittajalle annettavat poronsarvet Asunmaa pokkasi nyt neljännen kerran.

Teemu Asunmaa on vienyt SM1-luokan nimiinsä Tunturirallissa seitsemästä viimeisimmästä kilpailusta neljä kertaa. Ensimmäinen tuli vuonna 2017, 2020 ja 2021 Asunmaa juhli voittoa kahtena vuonna peräkkäin ja viime vuoden pettymyksen jälkeen alavutelainen nousi tänä vuonna jälleen voittajaksi.

– Tätä haettiin ja se saatiin! Viimeksi ollaan voitettu SM-ralli viime vuoden toukokuussa, niin kyllähän tämä hienolta tuntuu, Asunmaa kommentoi UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa tuoreeltaan kilpailun jälkeen.

Perjantaina kilpailua dominoinut Jari Huttunen repäisi 19,3 sekunnin johdon, mutta vierailu lumihangessa lauantain toisella erikoiskokeella pudotti Huttusen ulos voittotaistelusta. Sen jälkeen voitosta käytiin huikea jännitysnäytelmä Asunmaan ja Juha Salon kesken. Ennen viimeistä erikoiskoetta Asunmaan johto Saloon nähden oli vain 0,6 sekuntia ja kun Asunmaa ajoi viimeiselle erikoiskokeelle kilpailun ainoan pohja-aikansa, voittomarginaaliksi muodostui lopulta 1,5 sekuntia.

– Jari ajoi kovaa, mutta teki myös virheitä. Tämä on vaikea kilpailu, että löydät sen vauhdin millä pystyy ajamaan läpi virheittä. Se on raadollista täällä, mutta me onnistuttiin siinä aika hyvin. Juha onnistui kanssa todella hyvin, mutta pieni aikaero kääntyi nyt meidän hyväksi, Asunmaa iloitsi.

Asunmaalle tiukka taistelu Tunturirallin voitosta oli tuttua hommaa, olihan viime vuonna johtomarginaali ennen viimeistä erikoiskoetta toisena olleeseen Emil Lindholmiin nähden 0,1 sekuntia. Vuosi sitten pettymyksen joutui kokemaan Asunmaa, mutta tänä vuonna tilanne oli toinen. Asunmaa myöntää, että viimeistä erikoiskoetta ajaessaan viime vuoden ulosajo kävi mielessä, kun Skoda tuon ulosajopaikan ohi kohti maalia viiletti.

– Sama pätkä viimeisenä kuin vuosi sitten ja samaan suuntaan. Kyllä kieltämättä kun sen kohdan ohitti missä ajettiin hankeen viime vuonna, niin tuli helpotus, että tästä eteenpäin kaikki on plussaa, Asunmaa naurahti.

Vaikea kilpailu, haastavat olosuhteet ja ek-kilometrejä kahden päivän aikana reilut 235. Miten ihmeessä on mahdollista, että toisena vuonna peräkkäin aikaerot Tunturirallissa ja SM-sarjan kuninkuusluokassa olivat näinkin pienet?

– Ehkä se kertoo SM-sarjan tasosta ja siitä mikä on kilpailijoiden panostus, kuinka tasaväkisiä autot, renkaat ja muut ovat. Ehkä ne on niitä tekijöitä, mitkä selittää sen tasaisuuden, Asunmaa pohti.

Asunmaa on saavuttanut SM1-luokan ykköstilan Tunturirallissa nyt neljän eri kartanlukijan kanssa, kun poronsarvia Lordin aukiolla päänsä päälle yhdessä Asunmaan kanssa ovat nostelleet Jonne Halttunen, Jani Salo, Marko Salminen ja nyt Ville Mannisenmäki. SM2-luokassa voittoon ajoi Benjamin Korhola, SM3-luokassa Justus Räikkönen, SM4-luokassa Tuukka Kauppinen ja SM5-luokassa Ville Hautamäki. Palaamme näiden SM-luokkien tapahtumiin myöhemmin.

Rallin SM-sarja jatkuu Kuopiossa helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Arctic Lapland Rally 2023 tulokset

Yleiskilpailu ja SM1-luokka

1) Teemu Asunmaa (Skoda Fabia Rally2 Evo) 1.57.49,0
2) Juha Salo (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 1,5
3) Lauri Joona (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 1.48,7
4) Juuso Metsälä (Skoda Fabia R5) + 3.10,4
5) Niclas Grönholm (Citroen C3 Rally2) + 3.34,4

Asunmaan keskinopeus: 117,3 km/h
Pohja-ajat: Huttunen 5, Salo 2, Asunmaa 1, Metsälä 1, Korhonen 1

 

 

Lue myös! Rallin SM-sarjan pistetilanteet ja tilastot

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit