Neuville edelleen voittotaistelussa, vaikka ensin petti renkaat ja sitten tunkki

24.4.2021 / 23:47
Thierry Neuville ajaa kolmantena Kroatian MM-rallissa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Historian ensimmäisen Kroatian MM-rallin voittotaistelu tullaan sunnuntaina käymään kahden Toyota- ja yhden Hyundai-kuljettajan kesken.

Kun WRC-karavaani saapui Kroatian MM-rallissa lauantain päivähuoltoon, näytti vahvasti siltä, että Toyota-kaksikko Sebastien Ogier ja Elfyn Evans olisi karkaamassa, olihan kolmantena ollut Hyundai-kuljettaja Thierry Neuville jäänyt Ogierista jo 19,6 ja Evansista 12,6 sekuntia. Ensimmäinen erikoiskoe huollon jälkeen toi kuitenkin Neuvillelle pohja-ajan ja kun Ogier kärsi rengasrikon, eikä Evans löytänyt parasta vauhtiaan, kavensi Neuville eron kärkeen 9,5 sekuntiin.

Lauantain kolmella viimeisellä erikoiskokeella kärkikolmikko kellotti lähes samoja aikoja, joten erot pysyivät melko lailla muuttomattomina kilpailun viimeiselle yötauolle lähdettäessä. Kun ajamatta on vielä sunnuntain neljä erikoiskoetta ja yhteensä reilut 78 ek-kilometriä, on Ogierin johto Evansiin nähden 6,9 sekuntia ja Neuville puolestaan on jäänyt Ogierista 10,4 sekuntia. Ilman suurta ihmettä voittotaistelu tullaan käymään tämän kolmikon kesken.

– Vahva päivä meiltä ja auto pelasi loistavasti. Aamulla teimme mielestäni oikean rengasvalinnan ja fiilis auton suhteen oli loistava. Iltapäivän lenkin avauksessa rengasrikko maksoi meille 10 sekuntia, mutta iso positiivinen asia on se loistava rytmi mikä meillä oli koko päivän ja sitä kautta johdamme kilpailua, Ogier kertasi lauantain tapahtumia tallinsa tiedotteessa.

Jos oli MM-sarjan edellinen osakilpailu Rovaniemellä Ogierille lähes täydellinen katastrofi, niin Kroatiassa seitsenkertainen rallin maailmanmestari on näyttänyt parasta osaamistaan. Ogier on ollut nopein kuljettaja 16 ajetusta erikoiskokeesta kahdeksalla, rikkoen samalla 600 ek-pohja-ajan rajapyykin kuudentena kuljettajana MM-sarjan historiassa. Sunnuntaina Ogier tavoittelee jo uransa 51. MM-osakilpailuvoittoaan.

– Kärjessä on edelleen tiukkaa, joten varmisteluun ei ole huomenna varaa. Vielä on lähes 80 ek-kilometriä urakoitavaa ja kolme kuljettajaa 10 sekunnin sisällä, joten voittotaistelu tulee olemaan jännittävä, Ogier ennakoi.

Neuville on ollut Hyundai-kuljettajista selkeästi nopein, eikä belgialainen ole vieläkään ulkona voittotaistelusta, vaikka lauantai olikin kaikkea muuta kuin ongelmaton. Perjantain johtoasema vaihtui lauantain aamupäivän lenkillä kolmanteen sijaan pieleen menneen rengasvalinnan seurauksena ja sitten kun renkaat iltapäivällä toimivat, petti tunkki ja Neuville ei päässyt vaihtamaan uutta rengasta takaluukusta päivän viimeisille erikoiskokeille.

– Tapahtumarikkaan aamupäivän jälkeen, joka kulminoitui väärään rengasvalintaan, teimme iltapäivän lenkillä sen minkä pystyimme korjataksemme tilannetta. Heti kun saimme oikeat renkaat alle, niin auto toimi selkeästi paremmin ja ajat olivat parempia. Jos haluan voittaa, niin minun pitää pystyä vieläkin parempaan huomenna. Kaikki on vielä mahdollista, mikään ei ole ohi, joten ei muuta kuin taistelemaan, Neuville korosti.

WRC2-luokassa Mads Östbergin johto Teemu Suniseen on reilu minuutti, kun taas Nikolay Gryazin on jäänyt Sunisesta 14,9 sekuntia. WRC3-luokkaa johtaa Kajetan Kajetanowicz, 46,6 sekunnin erolla ennen Emil Lindholmia. Kolmantena oleva Chris Ingram on jäänyt kärjestä jo lähes kolme minuuttia. Junioreissa kärkikolmikon muodostavat Jon Armstrong, Lauri Joona ja Martins Sesks. Joonan ero kärkeen on 22,5 sekuntia, mutta Sesks “puhaltaa” Joonan niskaan vain 5,2 sekunnin päässä.

Viimeinen ajopäivä Kroatian MM-rallissa käynnistyy sunnuntai-aamuna kello 8.20 Suomen aikaa. Kilpailun päättävä Power Stage -erikoiskoe puolestaan polkaistaan käyntiin kello 14.18.

Yleiskilpailun tilanne 16/20 ek:n jälkeen

1) Sebastien Ogier FRA (Toyota) 2.06.35,8
2) Elfyn Evans GBR (Toyota) + 6,9
3) Thierry Neuville BEL (Hyundai) + 10,4
4) Ott Tänak EST (Hyundai) + 37,8
5) Adrien Fourmaux (Ford) + 1.29,5
6) Gus Greensmith (Ford) + 2.23,8
7) Takamoto Katsuta JPN (Toyota) + 2.46,5
8) Craig Breen IRL (Hyundai) + 3.51,8
9) Mads Östberg NOR (Citroen) + 7.06,0
10) Teemu Suninen (Ford) + 8.09,6 WRC2

———-

14) Emil Lindholm (Skoda) + 9.28,0 WRC3
20) Lauri Joona (Ford) + 18.57,9 JWRC
28) Sami Pajari (Ford) + 22.23,4 JWRC

Ogierin keskinopeus: 105,1 km/h
Pohja-ajat: Ogier 8, Neuville 5, Evans 2, Katsuta 2, Tänak 1

 

 

Sunnuntain aikataulu

08.20 – EK17 Bliznec – Pila 1 (25,20 km)
09.38 – EK18 Zagorska Sela – Kumrovec 1 (14,09 km)

11.11 – EK19 Bliznec – Pila 2 (25,20 km)
14.18 – EK20 Zagorska Sela – Kumrovec 2 (14,09 km) Power Stage

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote


Facebook kommentit