Neuville nousi voitolla MM-pistejohtoon – Lapille jälleen Power Stage voitto

20.5.2018 / 16:43
Esapekka Lappi oli hyvässä vauhdissa Portugalin soralla (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Media Content).

[ A- ] / [ A+ ]

Portugalin MM-ralli oli lähes täydellinen kilpailu Thierry Neuvillen osalta. Belgialainen nappasi yhtä vaille täyden pistepotin viikonlopun urakoinnistaan ja kun samaan aikaan kovimmat kilpakumppanit mestaruustaistelun suhteen jäivät nollille, kiilasi Neuville MM-pisteissä toiselta sijalta kärkipaikalle.

Tämänvuotinen Portuglin MM-ralli jää historiaan yhtenä MM-sarjan tapahtumarikkaimmista osakilpailuista kautta aikojen. Jos joku olisi osannut ennustaa ennen kilpailua yleiskilpailun kärkikuusikon, tai edes nimetä sinne selvinneistä kuljettajista puolet, niin pankkitilin saldon suhteen ei olisi tarvetta stressata pitkään aikaan.

Hyundain Thierry Neuville nousi kilpailun kärkipaikalle perjantain viimeisillä erikoiskokeilla ja säilytti asemansa aina maaliin asti. Kun kaikki 20 erikoiskoetta oli ajettu, niin Neuville yhdessä kartanlukijansa Nicolas Gilsoulin kanssa pääsivät juhlimaan kauden kuudennen MM-osakilpailun voittoa 40 sekunnin erolla ennen toiseksi sijoittunutta Elfyn Evansia.

Neuvillelle nyt tullut voitto on MM-sarjassa uran kahdeksas ja tällä kaudella toinen. Kauden ensimmäinen voitto tuli Ruotsin lumelta helmikuussa. Vuosi sitten Neuville ajoi Portugalissa toiseksi tahkottuaan sitä ennen tässä kilpailussa viisi vuotta peräkkäin WRC-autolla ilman sijoittumista edes kuuden parhaan joukkoon. MM-pisteissä Neuvillen 29 pistettä nostavat belgialaisen kärkeen ohi Sebastien Ogierin, jonka saldo Portugalista oli pyöreä nolla. Samaan nollatulokseen päättyi myös MM-pisteissä kolmantena oleva Ott Tänak.

Teemu Suninen ajoi upean kilpailun napaten uransa ensimmäisen palkintosijoituksen MM-sarjassa. Suninen hävisi Evansille 7,3 sekuntia.

– Loistava fiilis! Vuoden se vei, ensimmäinen palkintosijoitus rallin MM-sarjassa, mutta juuri nyt olen todella onnellinen, Suninen herkistyi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Suomalaiskuljettajien kokonaispanos oli pitkästä aikaa varsin vahva, kun Esapekka Lappi ajoi neljänneksi ja nappasi Power Stage -erikoiskokeena toimineesta Fafen klassikosta pohja-ajan myötä täydet viisi bonuspistettä. Samalla Lappi nousi kuljettajien MM-pisteissä jo sijalle viisi. Lapille nyt tullut neljäs sija oli kauden toinen Ruotsin neljännen sijan jatkoksi ja Power Stage -ykkössijoja pieksämäkeläisellä on tältä kaudella kasassa jo kolme. Aiemmat kaksi tulivat Ruotsin ja Korsikan osakilpailuista.

– Hienot kaksi päivää! Rehellisesti sanottuna, en ole koskaan aiemmin “tyrkännyt” tulemaan näin kovaa. Tämä on ollut hyvää oppia ajaa aivan äärirajoilla puolentoista päivän ajan, Lappi hymyili.

WRC2-luokan voittoon ajoi MM-pistejohtaja ja luokan hallitseva maailmanmestari Pontus Tidemand ennen toiseksi sijoittunutta Lukasz Pieniazekia ja kolmannen sijan napannutta Stephane Lefebvrea. Puolalaiskuljettaja Pieniazek kilpaili Eero Räikkösen johtaman suomalaisen Printsport-tiimin väreissä. Juuso Nordgrenin kauden ensimmäinen MM-ralli toi WRC2-luokan kuudennen sijan.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Italian Sardiniassa 7.-10. kesäkuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Thierry Neuville (Hyundai) 3.49.46,6
2) Elfyn Evans (Ford) + 40,0
3) Teemu Suninen (Ford) + 47,3
4) Esapekka Lappi (Toyota) + 54,7
5) Dani Sordo (Hyundai) + 1.00,9
6) Mads Östberg (Citroen) + 3.33,5
7) Craig Breen (Citroen) + 5.23,0
8) Pontus Tidemand (Skoda) + 14.10,8 WRC2
9) Lukasz Pieniazek (Skoda) + 16.17,3 WRC2
10) Stephane Lefebvre (Citroen) + 16.34,3 WRC2

Neuvillen keskinopeus: 93,5 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Neuville 5, Latvala 3, Evans 2, Lappi 2, Meeke 2, Ogier 2, Breen 1, Paddon 1, Sordo 1, Suninen 1, Tänak 1

Kuljettajien MM-pisteet 6/13 osakilpailua

1) Thierry Neuville (BEL) 119
2) Sebastien Ogier (FRA) 100
3) Ott Tänak (EST) 72
4) Dani Sordo (ESP) 58
5) Esapekka Lappi 57
6) Andreas Mikkelsen (NOR) 54
7) Elfyn Evans (GBR) 45
8) Kris Meeke (GBR) 43
9) Jari-Matti Latvala 31
10) Craig Breen (IRL) 26
11) Teemu Suninen 23

Autonvalmistajat

1) Hyundai 175
2) M-Sport Ford 162
3) Toyota 140
4) Citroen 111

 

Selivaara logo 2017

 

Lue myös! Loistavaa Teemu! Ensimmäinen MM-palkintosijoitus uran kuudennessa WRC-kilpailussa (20.5.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit