MOTORSPORT

Neuville teki historiaa, Lappi nousi neljänneksi – “Lopussa meinasin ajaa ojaan”

Hetki sitten päättyneen Ruotsin MM-rallin voittoon ajoi Hyundain Thierry Neuville, josta samalla tuli Ruotsin MM-rallin historian ensimmäinen belgialaisvoittaja. Esapekka Lapin huikea loppukiri tuotti tulosta, kun Toyota-kuljettaja nousi sunnuntaina kuudennelta sijalta neljänneksi.

Jo vuosi sitten Thierry Neuville oli erittäin lähellä voittoa Ruotsissa, mutta silloin hieno työ ja ylivoimainen johtoasema romuttui ajovirheeseen lauantai-illan yleisöerikoiskokeella Karstadin raviradalla. Nyt Neuville säilytti hermonsa loppuun asti ja piti kolmannella erikoiskokeella nappaamansa johtoaseman aina maaliin asti.

– Uskomaton viikonloppu. Emme odottaneet olevamme täällä näin nopeita, mutta talli ja auto antoivat meille mahdollisuuden taistella voitosta. Olisimme ansainneet tämän jo vuosi sitten ja vieläkin enemmän tänä vuonna. Tallissa on yli 200 ihmistä, he ovat omistautuneita tähän juttuun ja antavat aina kaikkensa, Neuville hehkutti viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Craig Breenin uran 50. MM-startti toi irlantilaiselle tähän mennessä uran parhaan sijoituksen, kun Citroen-kuljettaja saapui maaliin toisena. Aiemmin Breen on sijoittunut rallin MM-sarjassa kolmen parhaan joukkoon vain kerran, Suomessa 2016, ja silloin sijoitus oli kolmas. Viime vuonna Breen ajoi peräti kuudessa eri MM-rallissa viidenneksi.

– En aio itkeä tällä kertaa. Tämä on aivan mahtavaa, olen todella onnellinen tällä hetkellä! Ei ole ollut viime aikoina helppoa, mutta kaverit pisti asiat toimimaan, joten iso kiitos kaikille minua auttaneille, Breen jakoi kunniaa Neuvillen tavoin omalle tallilleen.

Hyundai-tallin hienoa menestystä rallin MM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa täydensi Andreas Mikkelsen kolmannella sijallaan.

– Hienoa päättää kilpailu palkintosijoitukseen, mikä on minulle ensimmäinen Hyundailla. Tultiin viimeinen erikoiskoe puhtaasti. Sinun täytyy todella ottaa isoja riskejä saadaksesi täydet pisteet Power Stage -erikoiskokeelta, kolmanneksi nopeimpaan aikaan viimeisellä erikoiskokeella yltänyt norjalainen korosti.

 

Kuva: RPF
Esapekka Lapin onnistunut loppukiri toi lopulta neljännen sijan Ruotsin MM-rallissa (Kuva: RPF).

 

“Positiivista, olimme nopein Ford”

Ja sen nopeimman ajan teki Esapekka Lappi, joka sunnuntain kolmella erikoiskokeella oli vauhdin suhteen täysin omaa luokkaansa. Lappi ajoi kahden pohja-ajan lisäksi yhden toiseksi nopeimman ajan ja nousi loistavien suoritusten myötä lopputuloksissa kaksi sijaa ylöspäin, ohi Hayden Paddonin, sekä Mads Östbergin.

– Ihan hyvin tuli, mutta lopussa meinasin ajaa ojaan. Pystynkö lyömään Paddonin täällä? En tiedä. Hän oli todella nopea tällä erikoiskokeella ensimmäisellä ajokerralla. Kaiken kaikkiaan hyvä viikonloppu meille, Lappi sanaili vielä siinä vaiheessa, kun Paddon oli vasta matkalla kohti maalia.

Ennen viimeistä erikoiskoetta Paddonin etu Lappiin nähden oli 2,9 sekuntia. Siinä missä Lapilta viimeinen erikoiskoe onnistui, niin Paddonilta sitten taas ei. Uusiseelantilaisen sijoitus oli vasta kymmenes ja eroa Lappiin kertyi peräti 11,5 sekuntia.

– Ärsyttävää, yksi pieni virhe, auto sammui ja en saanut sitä heti uudestaan käyntin. Paljon positiivista kuitenkin tästä viikonlopusta ja tästä on hyvä jatkaa kautta eteenpäin, kauden ensimmäisen MM-rallinsa ajanut Paddon totesi.

Jari-Matti Latvalan loppusijoitus oli seitsemäs.

– Vaikea viikonloppu, mutta selvittiin maaliin ja saatiin pisteitä. Se on tärkein asia, Ruotsin MM-rallin viime vuoden voittaja korosti.

Hallitsevan mestaritallin M-Sport Fordin tulos jäi laihaksi. Teemu Suninen oli kahdeksas, Sebastien Ogier kymmenes ja Elfyn Evans neljästoista.

– Saimme täältä paljon oppia ja positiivinen asia on se, että olimme nopein Ford. Mutta kahdeksanteen sijaan en ole tyytyväinen, Suninen kommentoi.

Power Stage -erikoiskokeen lähtöön myöhässä saapunut ja taktikoimalla paremman lähtöpaikan saanut Ogier nappasi viimeiseltä erikoiskokeelta toiseksi korkeimmat MM-lisäpisteet. Lappi oli siis nopein, Mikkelsen kolmas, Neuville neljäs ja viimeisen lisäpisteen nappasi kokonaistuloksissa yhdeksänneksi sijoittunut Ott Tänak.

Rallin MM-sarja jatkuu maaliskuussa Meksikossa.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Thierry Neuville (Hyundai) 2.52.13,1
2) Craig Breen (Citroen) + 19,8
3) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 28,3
4) Esapekka Lappi (Toyota) + 45,8
5) Hayden Paddon (Hyundai) + 54,4
6) Mads Östberg (Citroen) + 1.15,3
7) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 2.04,9
8) Teemu Suninen (Ford) + 2.52,2
9) Ott Tänak (Toyota) + 3.44,4
10) Sebastien Ogier (Ford) + 8.45,4

Neuvillen keskinopeus: 109,5 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Tänak 6, Neuville 5, Breen 3, Lappi 2, Paddon 2, Mikkelsen 1

 

Selivaara logo 2017

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com