Nikara palasi voittajaksi, japanilaiskartturi teki historiaa – “Tiesin, että vauhti riittää”

20.5.2018 / 19:54
Jarkko Nikaran tyylinäyte Kouvolan SM-rallin sorateillä (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Kouvolan SM-rallissa saatiin tälle kaudelle kolme uutta luokkavoittajaa ja yksi heistä oli SM2-luokkaan vaihtanut Jarkko Nikara yhdessä kartanlukijansa Sayaka Adachin kanssa. Samalla Adachi teki historiaa, kun hänestä tuli rallin SM-sarjan historian ensimmäinen japanilaisvoittaja.

Jarkko Nikara ja Sayaka Adachi kilpailevat rallin SM-sarjassa yhdessä nyt toista kautta, mutta ennen lauantaina ajettua Kouvolan osakilpailua kaksikko nähtiin aiemmin SM1-luokassa. Kouvolaan Toyota Gazoo Racingin koulutusohjelmasta vastaava tiimi päätti kuitenkin tehdä Nikaran Subaruun tarvittavat muutokset, jotta kilpaileminen SM2-luokassa onnistuisi.

– Tämä on sama auto kuin aiemmissa SM-ralleissa, mutta kuristin muutettiin tähän luokkaan sopivaksi talvikisojen jälkeen, Nikara taustoitti UrheiluUutiset.comille SM2-luokan voittoon päättyneen Kouvolan SM-rallin jälkeen.

Edellisen kerran Nikara oli juhlinut voittoa SM-sarjassa kaudella 2014, kun saarijärveläinen oli nopein Joensuun ympäristössä ajetun Itärallin yleiskilpailussa. Nyt tullut voitto maistui siinäkin mielessä Nikaralle varsin makealta, että vuosi sitten kilpailu Kouvolassa oli päättynyt todella rajuun ulosajoon heti ensimmäisellä erikoiskokeella.

– Kova taistelu oli kyllä tänään, ihan loppuun asti. Niin se on, että kaikissa luokissa kärki menee todella kovaa. Onhan se aina mukavampaa olla voittajana maalissa kuin vaikka toisella sijalla. Tottakai se nostaa aina fiilistä, mukava nähdä että vauhti riittää, Nikara naurahti.

Nikara on tottunut vuosien saatossa menestymään SM-sarjassa, mutta viimeiset puolitoista kautta SM1-luokassa kalustolla, jolla ei ollut mahdollisuuksia ajaa voitoista tai edes ihan kuumimman kärjen sijoituksista, eivät juurikaan mielialaa nostattanut.

– SM1-luokassa on vaikeaa verrata vauhtia muihin, kun on erilainen auto. Vaikka kuinka ajoi omasta mielestä puhtaasti, niin ei se näkynyt tuloksissa, Nikara kuvailee.

 

Kuva: RPF

Jarkko Nikara ja Sayaka Adachi voittivat Kouvolan SM-rallissa SM2-luokan (Kuva: RPF).

 

“Mukavaa, että on päässyt tälläiseen asemaan”

Kouvolan kilpailun alla Nikara oli luottavainen siihen, että SM-sarjan kesäkauden avauksessa olisi mahdollista taistella jopa luokkavoitosta.

– Tiesin, että vauhti riittää, jos kaikki muuten menee hyvin. Kyllä sen verran pitää itseensä luottaa.

Ensimmäisellä erikoiskokeella Henrik Pietarinen repäisi pohja-ajan myötä Nikaraan seitsemän sekunnin eron. Toisella erikoiskokeella eroa tuli lisää 3,8 sekuntia, kunnes kolmannesta erikoiskokeesta lähtien Nikara sai oikeasta rytmistä kiinni ja kuudennella erikoiskokeella johtopaikka sitten vaihtui. Maalissa kaksikon välinen ero oli Nikaran eduksi 2,4 sekuntia.

– Alussa en ollut autoon ja renkaisiin oikein tyytyväinen, ne ei lähtenyt toimimaan, kun oli viileää aamulla ja aivan älyttömän liukasta. Kaksi ensimmäistä pätkää jopa vähän pelotti ajaa, yhtään ei ollut tiessä kiinni. Sitten muutettiin iskareita vähän, niin se parani heti. Ja kun keli lämpeni, niin rengas alkoi toimimaan paremmin. Sitten alkoi ajo maistumaan ja pystyi tulemaan jo vähän reippaammin, Nikara kertasi kilpailun kulkua.

Nikara ja Adachi ovat kilpailleet tänä vuonna Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Italiassa. Kilpailuohjelma tälle vuodelle on varsin laaja ja kirsikkana kakun päällä komeilee Suomen MM-ralli heinäkuussa Fordin R5-autolla. Nikara myöntää, että tämänhetkinen tilanne on 32-vuotiaalle kokeneelle rallikuljettajalle jo kuin ammattilaisen arkea. Kaiken lisäksi tiimissä yhteishenki on hyvä.

– Mukavaa, että on päässyt tälläiseen asemaan, että ei tarvitse miettiä budjettia ja rassailla omaa autoa. Onhan se mielekkäämpää näin. Ja kyllä tässä jutussa on hyvä henki kaikkien kanssa ja kivaa on tehdä tätä hommaa, Nikara kehuu.

Nikaran ja Adachin kilpailukausi jatkuu Seinäjoen SM-rallilla kesäkuun 16. päivä.

 

Selivaara logo 2017

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit