MOTORSPORT

Nikaralle kolmas kerta toden sanoi – “Tällä autolla hyvä suoritus”

Rallin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu toi Subaru-kuljettaja Jarkko Nikaralle kauden ensimmäisen palkintosijoituksen, kun saarijärveläinen yhdessä japanilaisen kartturinsa Sayaka Adachin kanssa sijoittui yleiskilpailussa kolmanneksi. Nikara oli sijoitukseensa tyytyväinen, vaikka viimeisen erikoiskokeen tapahtumat veivät mahdollisuuden taistella jopa kakkossijasta.

Ennen viimeistä erikoiskoetta, lähes 33-kilometristä Siikajärveä, Jarkko Nikara oli jäänyt 5,4 sekuntia toisena olleesta Juha Salosta. Todellinen unelmasuoritus viimeisellä erikoiskokeella olisi voinut nostaa Nikaran siis vielä toiseksi, mutta vaikeudet alkoivat jo ennen starttia. Rallin lopulta voittanut Teemu Asunmaa, sekä Salo olivat jo tositoimissa erikoiskokeella, kun lähtövuorossa ollut Nikara stopattiin.

– Tuli jotain sellaista tietoa, että siellä olisi ollut pikkupoikia tienpenkalla makaamassa. Ja välillä taas kuulin, että jotkut rakentavat “ulkoilupaikkaa”. Ilmeisesti ei kuitenkaan sitten ollut näin, vaan tosiaan oli ollut vaan katsojia sisäpenkalla niin lähellä, että nolla-auto oli joutunut pysähtymään, Nikara kommentoi.

Koska viimeinen erikoiskoe käynnistyi kello 15.56, niin myös Nikaran olisi pitänyt ehtiä ajamaan erikoiskoe kirkkaassa päivänvalossa. Pitkäksi venynyt tauko kuitenkin muutti tilannetta huomattavasti.

– Startissa odoteltiin joku kolme varttia. Loppuvaiheessa pätkää alkoi jo olemaan hämärää. Vaikuttihan se vähän tietysti. En tiedä olisiko pystynyt Juhaa puristamaan kiinni, Nikara pohti tilannetta missä olisi päässyt ajamaan erikoiskokeen ilman ylimääräisiä “ohjelmanumeroita”.

Nikara hävisi viimeisellä erikoiskokeella Salolle lopulta 3,3 sekuntia ja kokonaistilanteessa ero oli rallin maalissa 8,7 sekuntia. Tunturi- ja Vaakunarallin neljänsien sijojen jälkeen kolmaskin sija kuitenkin kelpasi enemmän kuin hyvin.

– Kolmas sija on ihan hyvä, olen siihen tyytyväinen ja sitä lähdin täältä hakemaankin. Tällä autolla hyvä suoritus. Aamupäivän pätkillä oli (nuotinluvun) rytmityksen kanssa vaikeuksia, muutamalla pätkällä joutui joissain kohdissa ajamaan ns. “pimeään”. Nyt iltapäivällä on mennyt jo paremmin, Nikara kommentoi yhteistyötään uuden kartanlukijansa Sayaka Adachin kanssa.

“SM-sarjaa, muuta ei ole tiedossa”

Se, että kauden ensimmäinen palkintosijoitus tuli vasta nyt eikä kahdessa aiemmassa osakilpailussa joissa molemmissa vauhdin puolesta sijoitus olisi riittänyt kolmen parhaan joukkoon, on aiemmin johtunut auton tekniikkamurheista. Nyt Nikara sai ajaa kilpailun läpi ilman kalusto-ongelmia ja tulos on kaikkien nähtävillä tulosluettelossa. Tai otetaan sen verran takaisin, että kyllä tekniikan puolesta viimeiselle erikoiskokeelle vielä mahtui mukaan pientä draamaa.

– Viimeisen pätkän maalissa meillä oli moottorin lämmöt 130 astetta. Onneksi kesti kuitenkin ja päästiin maaliin asti. En huomannut pätkän aikana, että olisi tehoja alkanut putoamaan. “Pahvi” sieltä vissiin on mennyt, Nikara sanoi.

Ja jos oli auto tällä kertaa luotettavampi tekniikan toimivuuden suhteen kuin kahdessa aiemmassa rallissa, niin myös vauhtia oli tullut lisää.

– Auto on mennyt eteenpäin alkukauden kisoihin verrattuna ja juuri ennen tätä rallia saatiin sitä testeissä paremmaksi. Takapään lukkoa lähinnä muutettiin, nyt auto kääntyy paremmin. Mikkelissä oli vähän hässäkkää ja sitä oli vaikea ajaa, Nikara taustoittaa.

Kaksi neljättä sijaa ja nyt tullut kolmas sija oikeuttavat SM1-luokan pisteissä kolmanteen sijaan. Nikara on tyytyväinen siihen, miten talvikausi heillä kaiken kaikkiaan sujui.

– Kyllä se (arvosana talvikaudesta) kasin ja ysin väliin menee. Ihan tyytyväinen olen. Ennen kautta odotin, että tulisi vieläkin vaikeampaa, kun miettii mistä lähtötilanteesta lähdettiin tätä tekemään uuden kartanlukijan kanssa. Siihen nähden on mennyt hyvin. Vaikka välillä on kartturi tippunut nuotilta ja välillä on nuotti tullut myöhässä, niin ollaan kuitenkin selvitty. Tekniikkamurheita on ollut pari kertaa. Omaan ajooni olen ollut tyytyväinen, Nikara paketoi talvikauden.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan toukokuussa Riihimäellä. Kun kuljettaja kantaa yllään Toyota Gazoo Racingin tiimitakkia, ei voi olla pohtimatta sitä tuleeko vuoden aikana Nikaralle muitakin ajotehtäviä kuin SM-sarjan osakilpailut.

– Ei ole mitään tietoa. SM-sarjaa ajetaan, muuta ei ole tiedossa, Nikara kommentoi.

Nikara ajoi Tahkorallissa yhden pohja-ajan ja se oikeutti rallin yleiskilpailun johtopaikkaan yhden erikoiskokeen ajan, syntyihän “pätkäpohja” rallin ensimmäisellä erikoiskokeella. Kuudesta ajetusta erikoiskokeesta Nikara oli kolmen nopeimman kuljettajan joukossa neljällä ja yhtä pohja-aikaa täydensi vielä viidennen erikoiskokeen toinen sija.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com