Nordgrenin nopea nousu tehdaskuljettajaksi – Edes puolen vuoden tauko ei hidastanut

29.3.2018 / 05:18
Juuso Nordgren kilpailee tänä vuonna Skodan tehdastallissa (Kuva: Skoda Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Juuso Nordgrenin nousu tehdaskuljettajaksi on tapahtunut todella nopeasti. Vielä vuosi sitten keväällä 2017 rallipiireissä ihmeteltiin, että minne on AKK:n Tulevaisuuden Tähti -kuljettaja vuosimallia 2016 hävinnyt, kun kilpailutauko venähti tuolloin lopulta yli puolen vuoden mittaiseksi.

Skoda Motorsportin tehdastallin kuljettajina tänä vuonna toimivat WRC2-luokan viime vuoden maailmanmestari ja luokan tämänhetkinen pistekärki Pontus Tidemand, norjalainen Ole Christian Veiby, kokenut tshekkikuljettaja Jan Kopecky, sekä suomalaiset tulevaisuuden huippulupaukset Kalle Rovanperä ja Juuso Nordgren.

– Tottakai pyritään tavoittelemaan ensisijaisesti Skodalle menestystä, mutta urheilijana minulla on velvollisuus kehittyä ja saada hyviä tuloksia myös itselleni, Nordgren kommentoi Skoda Motorsportin tiedotteessa viime vuoden joulukuussa.

Jos tuli Rovanperästä 17-vuotiaana Meksikon MM-rallissa tänä vuonna kaikkien aikojen nuorin tehdaskuljettaja rallin MM-sarjan historiassa, niin myös tänä vuonna 22 vuotta täyttävän Nordgrenin nousu tehdaskuljettajaksi on tapahtunut todella nopeasti. Vuonna 2016 Nordgren valittiin AKK:n Tulevaisuuden Tähti -kuljettajaksi ja MM-debyytti Suomen MM-rallissa toi junioreiden luokasta kolmannen sijan.

Lokakuussa 2016 Nordgren osallistui vielä Espanjan MM-ralliin, mutta sen jälkeen Karkkilan suunnalta uutiset olivatkin vähissä.

Lopulta Nordgren ilmestyi toukokuussa 2017 rallin SM-sarjan kesäkauden avanneeseen Riihimäki-ralliin Toni Gardemeisterin TGS Worldwide -tallilta vuokraamalla Skoda Fabia R5 -autolla. Kyseessä oli Nordgrenin uran ensimmäinen kilpailu nelivetokalustolla ja kun takana oli tosiaan se puolen vuoden mittainen kilpailutauko, niin harva uskalsi odottaa Nordgrenilta kovinkaan hyvää menestystä.

Toisin kuitenkin kävi. Nordgren taisteli aivan viimeisille metreille asti yleiskilpailun voitosta häviten voittoon ajaneelle Marko Männylle lopulta vain 3,4 sekuntia. Hyvät otteet saivat jatkoa kolme viikkoa myöhemmin Kouvolan SM-rallissa, missä Nordgren ajoi Rovanperän voittamassa kilpailussa toiseksi jättäen taakseen koko SM-sarjan kärkikaartin.

 

Kuva: Skoda Motorsport

Juuso Nordgren Walesin MM-rallissa lokakuussa 2017 (Kuva: Skoda Motorsport).

 

Ajatuksissa olleet kaksi SM-rallia vaihtuivat MM-ralleiksi

Hyvin sujuneiden SM-rallien myötä Nordgren päätti lähteä Gardemeisterin tiimin Skodalla myös Suomen MM-ralliin, mutta kaksi viikkoa ennen Keski-Suomen sorasirkusta Autoglym Rallissa Sastamalassa tapahtunut raju ulosajo oli muuttaa kaiken. Samaan aikaan, kun Ellivuoressa juhlittiin voittajia, joutui Nordgren viettämään yön tamperelaisessa sairaalassa.

Nuorukaisen taistelutahtoa ja raudanlujaa asennetta kuvasivat kuitenkin varsin osuvasti se, että vain pari päivää sen jälkeen, kun Nordgren oli kirjautunut ulos sairaalasta, oli hän jo auton ratissa hakemassa ajotuntumaa samaan aikaan, kun taustavoimat järjestivät uutta autoa Suomen MM-ralliin. Ja se auto myös järjestyi, kun Nordgren starttasi kilpailuun samalla Skoda Fabia R5:llä, millä Rovanperä oli viikkoa aiemmin voittanut Latvian rallisarjan osakilpailun.

Nordgrenin uran ensimmäinen MM-ralli nelivetokalustolla oli vaikeuksien sävyttämä. Matkaan mahtui niin rengasrikkoja, kuin ajovirheitäkin, mutta viimeisenä ajopäivänä sunnuntaina WRC2-luokassa myös yhden ek-pohja-ajan. Se pohja-aika ei tosin Nordgrenia juurikaan ilahduttanut, nuorukainen kun oli odottanut kilpailulta huomattavasti paljon enemmän.

– Ei se lämmitä, että tässä vaiheessa kisaa ajetaan pohja-aikoja. Vauhdin olisi pitänyt olla tällaista jo perjantaina, Nordgren harmitteli.

Heti tuoreeltaan Suomen MM-rallin päättymisen jälkeen Nordgren pohti loppukauden osalta sitä, että löytyisikö vielä rahoitusta niin, että pääsisi ajamaan SM-sarjan kaksi viimeitä osakilpailua. No ne SM-sarjan Uudenkaupungin ja Lempäälän osakilpailut jäivät sitten ajamatta, kun tilalle tuli kaksi MM-rallia. Skoda Motorsport kutsui Nordgrenin edustamaan tshekkitallin värejä Espanjan MM-ralliin lokakuun alussa ja antamaan näyttöjä osaamisestaan.

Ja jo ennen kuin Espanjassa oli ensimmäistäkään erikoiskoetta ehditty edes ajamaan, niin Skoda jo tiedotti, että Nordgren osallistuisi myös Walesin MM-ralliin kolme viikkoa myöhemmin. Nordgren yhdessä kartanlukijansa Tapio Suomisen kanssa sijoittui sekä Espanjassa, että Walesissa WRC2-luokassa viiden parhaan joukkoon ja jo Walesin MM-rallin aikaan varikolla kiersi huhuja siitä, että Skoda tulisi tekemään sopimuksen Nordgrenin kanssa kaudesta 2018.

 

Kuva: Skoda Motorsport

Juuso Nordgrenille nuotteja lukee tänä vuonna kokenut Tapio Suominen (Kuva: Skoda Motorsport).

 

“Eihän tämän parempaa mahdollisuutta voi olla”

Vielä Walesin MM-rallin maalialueella viime vuoden lokakuussa Nordgren itse pohti tulevaisuuttaan UrheiluUutiset.comin haastattelussa seuraavalla tavalla. Kommentti kuvaa hyvin sitä maailmaa, missä nuoret autourheilijat kalliin lajin parissa ikään kuin tasapainoilevat.

– Jos täysin omalla budjetilla joudutaan ensi vuonna ajamaan, niin ei ajeta kyllä paljon mitään tai sitten ei ollenkaan, Nordgren täräytti.

Joulukuussa 2017 Skoda Motorsport sitten lopulta julkisti kokoonpanonsa kuljettajien osalta kaudelle 2018 ja yksi heistä oli ja on Juuso Nordgren.

– Espanjassa ja Walesissa ajoimme tiimin tavoitteiden mukaan ja Walesin rallin jälkeen pääsin ajamaan vielä kolmet testitkin. Ilmeisesti nekin menivät ihan hyvin, kun sopimusta tarjottiin, Nordgren pohti viime vuoden joulukuussa.

Nordgren piti juuri Skodan tehdastalliin pääsyä tässä kohtaa uraansa parhaana mahdollisena vaihtoehtona.

– Jos miettii, että täältä ovat lähtöisin (Juho) Hänninen, (Esapekka) Lappi ja (Andreas) Mikkelsen, niin eihän tämän parempaa mahdollisuutta voi olla. Skodalla tehdään kaikki kunnolla ja olemme ainakin saaneet nyt hyvin jalan oven väliin. Tiimissä katsotaan isossa kuvassa kaikkien tekemistä ja tallikaverit ovat todella kovia kuskeja. Minulta odotetaan varmasti kehityskaaren jatkumista ja sitä myös odotan itse, Nordgren korosti.

Nordgren ei ole vielä tänä vuonna ajanut yhtäkään rallia, mutta UrheiluUutiset.comin saamien tietojen mukaan luvassa on kuitenkin varsin laaja kilpailuohjelma Skodan tehdastallin väreissä kilpailukaudella 2018. Yksi mahdollisista kauden avauskilpailuista Nordgrenin osalta on Aasian-Tyynenmeren rallisarjan kauden avaus Uudessa-Seelannissa 5.-6. toukokuuta.

Juuso Nordgren, 21

Syntynyt 19. marraskuuta 1996
Kotoisin Karkkilasta
Ilmoitti idolikseen vuonna 2016 Sebastien Loebin
Rallin Suomen Juniorimestari 2015
Rallin SM3-luokan SM-hopeaa 2016
AKK Tulevaisuuden Tähti 2016
Viisi MM-rallia 2016-2017
Skoda Motorsportin tehdaskuljettaja 2018
Kartanlukijana toimii Tapio Suominen

Sosiaalinen media

Facebook
Twitter
Instagram

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit