Ogier jälleen Monten valtias – Latvala avasi kauden viidennellä sijalla

27.1.2019 / 15:35
Sebastien Ogierin paluu Citroenille käynnistyi voitolla (Kuva: Ivo Kivistik / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden avanneen Monte Carlon osakilpailun voittoon ajoi jännittävien vaiheiden jälkeen Sebastien Ogier. Voitto oli Ogierille tässä kilpailussa jo kuudes peräkkäinen ja nuo voitot ranskalainen on ajanut kolmella eri automerkillä. Jari-Matti Latvalalle kauden avaus toi viidennen sijan.

Monte Carlon MM-rallin päätöspäivään lähdettäessä tilanne kärjessä oli äärimmäisen tasainen ja jännittävä. Sebastien Ogierin johtomarginaali ennen sunnuntain neljää viimeistä erikoiskoetta toisena olleeseen Thierry Neuvilleen nähden oli 4,3 sekuntia. Kun Neuville oli päätöspäivän kolmella ensimmäisellä erikoiskokeella Ogieria nopeampi, oli ero ennen kilpailun viimeistä erikoiskoetta enää vain 0,4 sekuntia.

Ogierin mukaan autossa oli jotain ongelmaa sunnuntain erikoiskokeilla, mutta niin vain rallin kuusinkertainen maailmanmestari löysi vielä päätöserikoiskokeelle “uuden vaihteen” ja ajoi 1,8 sekuntia nopeamman ajan kuin Neuville. Kokonaistuloksissa kaksikon välinen ero oli lopulta 2,2 sekuntia. Ogierille voitto Monte Carlon MM-rallissa oli kuudes ja ne kaikki ovat tulleet peräkkäisinä vuosina 2014-2019.

– Tiedätte, että tämä on se ralli minkä haluan eniten voittaa kauden kaikista ralleista, joten siksi olen juuri nyt todella onnellinen! Meillä oli auton kanssa ongelmaa ja se teki ajamisesta vaikeaa. Kuusi vuotta putkeen ja kolmella eri automerkillä, Ogier hehkutti viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Ogier juhli Monte Carlon MM-rallin voittoa vuosina 2014-2016 Volkswagenilla, 2017-2018 Fordilla ja nyt siis Citroenilla, ranskalaistallissa, jonka väreissä Ogier kilpaili edellisen kerran kaudella 2011. Neuvillen uran paras Monte Carlo -sijoitus ennen tätä vuotta oli vuoden 2016 kolmas sija, joten vaikka voittoa ei nyt tullutkaan, niin belgialainen kirjautti kuitenkin parhaan sijoituksensa tässä klassikkokilpailussa.

– Taistelu oli tiukkaa, mutta annoimme hänelle (Ogier) mukavan lahjan perjantaina, kun teimme virheen ja menetimme johtoaseman. Silti viikonloppu oli hyvä ja tämän tuloksen myötä emme joudu olemaan reitillä ensimmäisenä autona Ruotsissa. Voimme ottaa tästä viikonlopusta mukaamme positiivisia asioita ja suunnata katseet kohti seuraavaa osakilpailua, Neuville kommentoi.

Ott Tänak nousi perjantaina sattuneesta rengasrikostaan huolimatta kolmanneksi ajaen saman verran pohja-aikoja kuin Ogier, Neuville ja Sebastien Loeb yhteensä. Loebin ensimmäinen kilpailu Hyundain ratissa toi neljännen sijan ja Jari-Matti Latvala oli parhaana suomalaisena viides. Latvala ruoski kilpailun jälkeen varsin kovin sanoin tekemisiään ennen kauden avausosakilpailua.

– Fiilis ei ollut sama kuin oli vuosi sitten. Kaikki on minun omaa syytäni, tein virheen testeissä, ajoin ulos ja vein autoa säätöjen osalta väärään suuntaan. Täysin minun virheeni, Latvala harmitteli.

Ensimmäisessä Toyota-kilpailussaan kuudenneksi sijoittunut Kris Meeke nappasi Power Stage -erikoiskokeelta täydet viisi pistettä ja niiden myötä britti nousi MM-pisteissä neljänneksi ohi Loebin ja Latvalan. Power Stagella hyvän ajan tehnyt Teemu Suninen palkittiin päätöserikoiskokeen viidennen sijan myötä yhdellä MM-pisteellä. Torstaina ulos ajanut Suninen sijoittui kilpailussa sijalle 11.

WRC2-luokassa kärkikolmikon muodostivat Yoann Bonato, Adrian Fourmaux ja Ole Christian Veiby. Uudessa WRC2 Pro -luokassa voittoon ajoi puolestaan Gus Greensmith ennen Kalle Rovanperää. Nämä kaksi kuljettajaa olivat luokan ainoat osallistujat.

Rallin MM-sarjan kauden seuraava osakilpailu ajetaan Ruotsissa 14.-17. helmikuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Sebastien Ogier (Citroen) 3.21.15,9
2) Thierry Neuville (Hyundai) + 2,2
3) Ott Tänak (Toyota) + 2.15,2
4) Sebastien Loeb (Hyundai) + 2.28,2
5) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 2.29,9
6) Kris Meeke (Toyota) + 5.36,2
7) Gus Greensmith (Ford) + 13.04,6 WRC2
8) Yoann Bonato (Citroen) + 13.56,5 WRC2
9) Stephane Sarrazin (Hyundai) + 14.06,8 WRC2
10) Adrien Fourmaux (Ford) + 16.03,4 WRC2

———-

11) Teemu Suninen (Ford) + 17.56,8
18) Kalle Rovanperä (Skoda) + 26.32,4 WRC2

Ogierin keskinopeus: 90,6 km/h
Pohja-ajat: Tänak 7, Neuville 3, Loeb 2, Ogier 2, Latvala 1, Meeke 1

MM-pisteet 1/14 osakilpailua

Kuljettajat

1) Sebastien Ogier (Citroen) 29
2) Thierry Neuville (Hyundai) 21
3) Ott Tänak (Toyota) 17
4) Kris Meeke (Toyota) 13
5) Sebastien Loeb (Hyundai) 12
6) Jari-Matti Latvala (Toyota) 10
7) Gus Greensmith (Ford) 6
8) Yoann Bonato (Citroen) 4
9) Stephane Sarrazin (Hyundai) 2
10) Teemu Suninen (Ford) 1

Autonvalmistajat

1) Hyundai 30
2) Citroen 25
3) Toyota 25
4) M-Sport Ford 14

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit