Ogier näytti suuruutensa, Toyotat dominoi – “Tulin tänne voittamaan tämän kilpailun”

22.1.2021 / 22:14
Sebastien Ogierilla oli värikäs perjantai (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Seitsemän ajetun erikoiskokeen jälkeen Monte Carlon MM-rallin johtopaikalla on tähän mennessä nähty neljä eri kuljettajaa. Ylivoimaisesti suurin voittajasuosikki starttaa lauantain erikoiskokeille sijalta kaksi.

Rallin MM-sarjan kauden avausosakilpailu, legendaarinen Monte Carlon MM-ralli, käynnistyi torstaina Hyundai-kuljettaja Ott Tänakin komennossa, mutta perjantaista muodostui Toyota-tallin ja erityisesti Sebastien Ogierin näytös. Monte Carlon MM-rallin urallaan kuusi kertaa voittanut Ogier oli perjantaina ylivoimaisesti nopein kuljettaja, mutta ranskalaisen kärsittyä rengasrikko päivän toiseksi viimeisellä erikoiskokeella, johdossa yötauolle saapui Elfyn Evans.

– Meillä oli huonoa tuuria toiseksi viimeisellä erikoiskokeella, missä hävisimme paljon aikaa. Mutta kaiken kaikkiaan tein tänään parhaani. Tulin tänne voittamaan tämän kilpailun ja tulen tekemään kaikkeni, että niin myös tapahtuu, Ogier kommentoi perjantain urakan päätteeksi.

Evansin ja Ogierin välinen aikaero on 7,4 sekuntia. Sanomattakin on selvää, että näissä asetelmista Ogier on kilpailun suurin voittajasuosikki. Ogierin suuruudesta perjantain erikoiskokeilla kertoo paljon se, että vaikka toisen ajopäivän toiseksi viimeisellä erikoiskokeella rengasrikko ja pyörähdys maksoivatkin runsaasti aikaa, niin siitä huolimatta päivän nopein kuljettaja oli Sebastien Ogier.

– Eilisen vaikean aloituksen jälkeen, pääsin tänä aamuna heti hyvään rytmiin. Aamun avaus oli vaikea, koska oli sumua ja useita jäisiä osuuksia. Mutta olin tyytyväinen autooni ja oli huomattavasti nautinnollisempaa ajaa, kun luottamus oli kunnossa. Iltapäivällä tiet olivat mutaisemmat kuin ennakkoon odotin, Ogier kuvaili Monte Carlon MM-rallin tyypillisiä olosuhteita.

Kahdeksetta kertaa urallaan Monte Carlon MM-ralliin osallistuva Evans ajoi vuosi sitten kilpailun johdossa lauantain jälkeen ja piti johtopaikkaa hallussaan vielä sunnuntain ensimmäisen erikoiskokeen ajan, kunnes kolmella viimeisellä erikoiskokeella taipui Thierry Neuvillen ja Ogierin taakse kolmanneksi. Joka tapauksessa tuo kolmas sija oli Evansille uran ensimmäinen palkintosijoitus Monte Carlon MM-rallista ja nyt britti janoaa sitä ensimmäistä voittoa.

– Vaikka olemmekin johdossa, niin rehellisyyden nimissä on sanottava, että siitä huolimatta en ole täysin tyytyväinen päivääni. “Seb” ajoi tänään todella hyvin ja on ollut vaikeaa yltää hänen aikoihinsa. Joillain osuuksilla olen onnistunut hyvin, mutta heti kun pito heikkenee, niin minulla on ollut vaikeuksia ja en ole löytänyt luottoa “puskea” tulemaan oikein kunnolla, Evans sanoi.

 

Ott Tänak on perjantain jälkeen parhaana Hyundai-kuljettajana sijalla kolme (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

 

“Eroa kärkeen on kertynyt liikaa”

Toyota-kuljettajien kokonaispanos tässä vaiheessa kilpailua on äärimmäisen vahva, onhan kaksoisjohdon lisäksi Kalle Rovanperä sijalla neljä. Matkaa maaliin on toki vielä paljon jäljellä, mutta tällä hetkellä Jari-Matti Latvalan ura tallipäällikkönä näyttäisi saavan huikean alun.

– Tämän päivän jälkeen voin sanoa, että katsoessani erikoiskokeiden tapahtumia huoltoparkista, olen hermostuneempi kuin olin kuljettajana! Voimme olla erittäin tyytyväisiä päiväämme. Kaikki kuljettajamme ovat tehneet erinomaista työtä näissä olosuhteissa. Elfyn on ajanut virheittä. “Seb” menetti aikaa, mutta taisteli itsensä takaisin mukaan voittotaisteluun. Myös Kalle on näyttänyt, että nopeutta löytyy, Latvala kehui miehistöään.

Hyundain kuljettajista korkeimmalla on Ott Tänak, joka siis torstain jälkeen piti johtopaikkaa hallussaan, mutta perjantaina virolainen putosi kolmanneksi. Toisaalta Tänakin kolmas sija ja suhteellisen pieni aikaero kärkeen, reilut 25 sekuntia, ovat huikea näyte vuoden 2019 maailmanmestarin osaamisesta, sen verran paljon ongelmia on Tänakin matkalle tässä kilpailussa kuitenkin jo mahtunut.

– Sekava päivä vaikeissa olosuhteissa! Joissain paikoissa ajaminen on tuntunut hyvältä, mutta sitten osuudet missä pito on vaihdellut paljon, on ollut vaikeaa sovittaa vauhtia sinne oikein. Yritin parhaani, mutta luottamus ei ole paras mahdollinen ja näissä olosuhteissa ei ole varaa leikkiä sankaria. Päivän viimeisellä erikoiskokeella meillä oli likaisen tuulilasin takia näkyvyyden kanssa ongelmia, joka teki asioista vieläkin vaikeampia, Tänak tuskaili.

Tämänvuotista Monte Carlon MM-rallia on johtanut tähän mennessä neljä eri kuljettajaa: Tänak, Ogier, Evans, sekä Rovanperä, joka perjantain ensimmäisellä erikoiskokeella nousi sijalle yksi, mutta ongelmat heti seuraavan erikoiskokeen siirtymäosuudella toivat 10 sekunnin aikarangaistuksen ja sen myötä meni myös kärkipaikka.

– Aamulla fiilis oli hyvä. Päivä käynnistyi vaikealla erikoiskokeella, mutta onnistuttiin siellä varsin hyvin. Sitten siirtymäosuudella meillä oli pieni ongelma ja emme sen takia ehtineet ajoissa seuraavalle erikoiskokeelle, mutta onneksi ongelma saatiin korjatuksi, Rovanperä kertasi aamupäivän tapahtumia.

Lisää harmia Rovanperälle tuotti samainen kuudes erikoiskoe, missä Ogier menetti kilpailun johtopaikkansa. Rovanperä hävisi ongelmien myötä Evansin pohja-ajalle 47,6 sekuntia ja sijoitus putosi viidenneksi, mutta päivän viimeisellä erikoiskokeella nuori suomalainen ohitti vielä Thierry Neuvillen ja nousi ennen yötaukoa neljänneksi.

– Kuudennen erikoiskokeen alussa oli iso mutkan leikkaus, jossa tiellä oli paljon mutaa. Odotin, että siinä kohtaa renkaissa olisi ollut enemmän pitoa, mutta pyörähdimme ja vei aikaa päästä takaisin tielle. Olen tyytyväinen ajooni, mutta aikarangaistuksen ja tämän pienen ulosajon myötä eroa kärkeen on kertynyt liikaa, 53,1 sekunnin päässä kärjestä oleva Rovanperä harmitteli.

Monte Carlon MM-rallin kolmas ajopäivä käynnistyy lauantai-aamuna kello 7.30 Suomen aikaa. Lauantain ohjelmassa on kolme erikoiskoetta yhteispituudeltaan 57,1 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 7/14 ek:n jälkeen

1) Elfyn Evans GBR (Toyota) 1.33.57,5
2) Sebastien Ogier FRA (Toyota) + 7,4
3) Ott Tänak EST (Hyundai) + 25,3
4) Kalle Rovanperä (Toyota) + 53,1
5) Thierry Neuville BEL (Hyundai) + 59,1
6) Dani Sordo ESP (Hyundai) + 1.49,6
7) Andreas Mikkelsen NOR (Skoda) + 3.50,8
8) Takamoto Katsuta JPN (Toyota) + 4.05,0
9) Adrien Fourmaux FRA (Ford) + 4.37,9
10) Gus Greensmith GBR (Ford) + 5.10,8

Evansin keskinopeus: 93,3 km/h
Pohja-ajat: Ogier 4, Tänak 2, Evans 1

Aikataulu

Lauantai 23.1.

07.30 – EK8 La Breole – Selonnet 1 (18,31 km)
09.18 – EK9 Saint-Clement – Freissinieres (20,48 km)
13.08 – EK10 La Breole – Selonnet 2 (18,31 km)

Sunnuntai 24.1.

09.30 – EK11 Puget-Theniers – La Penne 1 (12,93 km)
11.08 – EK12 Brianconnet – Entrevaux 1 (14,31 km)
11.45 – EK13 Puget-Theniers – La Penne 2 (12,93 km)
13.18 – EK14 Brianconnet – Entrevaux 2 (14,31 km) Power Stage

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-video: Rallin MM-sarja


Facebook kommentit