Ogier sai sen mitä Montesta halusi – “Näistä hetkistä täytyy edelleen pystyä nauttimaan”

24.1.2023 / 09:24
Sebastien Ogier, Vincent Landais ja Jari-Matti Latvala (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden avausosakilpailu, legendaarinen Monte Carlo, päättyi viime viikonloppuna Sebastien Ogierin voitonjuhliin. Autonvalmistajien hallitseva maailmanmestari Toyota avasi kautensa kaksoisvoitolla.

Suurimpana ennakkosuosikkina Monte Carlon MM-ralliin startannut Sebastien Ogier otti kilpailun johtopaikan haltuunsa heti ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen, eikä Toyota-kuljettaja asemastaan enää kilpailun aikana luopunut. Ogier ajoi MM-sarjan kauden avausosakilpailun voittoon lopulta 18,8 sekunnin marginaalin turvin ennen Kalle Rovanperää. Ogier kellotti kilpailussa eniten pohja-aikoja, 18 erikoiskokeelle (yhteispituudeltaan 325,02 km) yhdeksän kappaletta.

– Rakastan tätä rallia. Tämä on juuri se ralli mikä uran alussa antoi minulle unelman jota tavoitella. Näistä hetkistä täytyy edelleen pystyä nauttimaan ja siksi juuri olemme mukana MM-sarjassa, saavuttaaksemme tälläisiä voittoja, urallaan kahdeksatta kertaa Monte Carlon MM-rallin voittanut Ogier tunnelmoi tuoreeltaan maaliintulon jälkeen.

Ogierille nyt tullut voitto oli rallin MM-sarjassa uran 56. ja niistä kymmenessä Ogier on ajanut johtoasemassa koko kilpailun ajan. Rallin MM-sarjan historiassa tälläisiä suorituksia on nähty yhteensä 75 kappaletta, joten mistään äärimmäisen harvinaisesta teosta ei siis ole kyse. Edellisen kerran MM-sarjassa sama kuljettaja dominoi kilpailua lähdöstä maaliin helmikuussa 2021 Rovaniemellä ja silloin asialla oli Ott Tänak.

– Täydellinen viikonloppu. Voin olla ylpeä itsestäni ja tiimistäni. Toyota antoi meille jälleen kerran fantastiset työkalut kilpailla, joten kiitos siitä heille. On uskomaton tapa aloittaa uusi kausi kaksoisvoitolla ja Kallen esitys oli myös todella vahva. Lauantai koetteli hermojani, tiesin pystyväni ajamaan kovempaa, mutta en halunnut ottaa riskejä, Ogier kertasi kilpailun kulkua.

Ogier on voittanut Monte Carlon rallin nyt ennätykselliset yhdeksän kertaa, mutta ensimmäinen niistä tuli IRC-sarjan aikaan vuonna 2009. Vuonna 2012 käynnistyi putki, joka hakee vertaistaan rallin MM-sarjan historiassa. Ogier ei ole vuosina 2012-2023 sijoittunut kertaakaan Monte Carlon MM-rallissa kärkikaksikon ulkopuolelle (kahdeksan voittoa, kolme kakkossijaa) ja voitot ovat tulleet neljällä eri automerkillä: Volkswagenilla, Fordilla, Citroenilla, sekä Toyotalla.

 

Kalle Rovanperä ylsi ensimmäistä kertaa kärkikolmikkoon Monte Carlon MM-rallissa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

 

 

“Vincent teki täydellistä työtä”

Nuotteja Ogierille luki viime vuoden Japanin MM-rallissa ensimmäisen kerran Ogierin kanssa kilpaillut Vincent Landais joka aiemmin toimi usean vuoden ajan Pierre-Louis Loubetin kartanlukijana. Landaisille nyt tulleet voitto ja palkintosijoitus olivat MM-sarjassa uran ensimmäiset.

– Olen todella onnellinen Vincentin puolesta. Tämä oli hänen ensimmäinen MM-voittonsa ja hän todellakin ansaitsee sen. Kyseessä oli vasta toinen yhteinen kilpailumme ja Vincent teki täydellistä työtä, Ogier kehui maanmiestään.

Jos oli autonvalmistajien hallitsevalle maailmanmestarille Toyotalle kauden avaus onnistunut, niin samaa voidaan sanoa myös hallitsevasta kuljettajien maailmanmestarista Kalle Rovanperästä, joka nousi ensimmäistä kertaa urallaan Monte Carlon MM-rallissa palkintopallille. Kun Ogier ei täyttä MM-sarjaa tänä vuonna aja, voidaan Rovanperän sanoa johtavan MM-sarjaa tällä hetkellä ja siihen lisää kermaa kakun päälle antoi vielä Power Stagen voitto ja viisi lisäpistettä.

– Mielestäni voimme olla varsin tyytyväisiä toiseen sijaan, kuuteen pohja-aikaan kilpailussa yltänyt Rovanperä hymyili viikonlopun päätteeksi.

Kolmanneksi sijoittui Thierry Neuville, joka kiilasi Hyundainsa Toyota-kolmikon väliin, Elfyn Evansin ollessa maalissa neljäs. Neuville ylsi urallaan nyt viidettä kertaa palkintosijoitukseen (1-1-3) Monte Carlon MM-rallissa. Ott Tänakin paluu M-Sport Ford -tiimissä käynnistyi viidennellä sijalla, Takamoto Katsuta oli kuudes (neljä Toyotaa kuuden parhaan joukossa), Dani Sordo seitsemäs ja Esapekka Lappi ensimmäisessä Hyundai-kilpailussaan kahdeksas.

Yhteensä 16 pohja-aikaa kellottanut Toyota repäisi heti kauden avauksessa 24 pisteen etumatkan Hyundaihin nähden, joka ylsi Monte Carlossa vain kahteen pohja-aikaan. M-Sport Ford ei pohja-aikoihin yltänyt, vaikka Tänakin hyökkäys etenkin Power Stage -erikoiskokeella oli todella hurja. Riskirajoilla ajanut virolainen hävisi Rovanperälle lopulta vain 0,6 sekuntia, vaikka vielä väliajoissa Tänak edellä olikin.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Ruotsin lumella 9.-12. helmikuuta.

Yleiskilpailun tulokset

1) Sebastien Ogier-Vincent Landais FRA/FRA (Toyota) 3.12.02,0
2) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 18,8
3) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 44,6
4) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 1.12,4
5) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Ford) + 2.34,9
6) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 3.32,6
7) Dani Sordo-Candido Carrera ESP/ESP (Hyundai) + 3.47.5
8) Esapekka LappiJanne Ferm (Hyundai) + 3.51,3
9) Yohan Rossel-Arnaud Dunand FRA/FRA (Citroen) + 10.07,9 WRC2
10) Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Skoda) + 10.08,4 WRC2

Ogierin keskinopeus: 101,6 km/h
Pohja-ajat: Ogier 9, Rovanperä 6, Neuville 2, Evans 1

MM-pistetilanteet 1/13 osakilpailua

Kuljettajat

1) Sebastien Ogier (FRA) 26
2) Kalle Rovanperä 23
3) Thierry Neuville (BEL) 17
4) Elfyn Evans (GBR) 15
5) Ott Tänak (EST) 14
6) Takamoto Katsuta (JPN) 8
7) Dani Sordo (ESP) 6
8) Esapekka Lappi 4
9) Yohan Rossel (FRA) 2
10) Nikolay Gryazin (RUS) 1

Autonvalmistajat

1) Toyota 51
2) Hyundai 27
3) M-Sport Ford 16

Lue myös! Kaikki MM-pisteet ja kauden 2023 tilastot

 

 

 

Sebastien Ogier, 39

Rallin kahdeksankertainen maailmanmestari
Rallin junioreiden maailmanmestari
175 MM-starttia, 56 MM-osakilpailuvoittoa
Yhteensä 95 palkintosijoitusta MM-sarjassa (56-22-17)
Monte Carlon MM-rallin kahdeksankertainen voittaja

Ogierin MM-rallit joita johtanut startista maaliin

2013 Italia (16)
2013 Iso-Britannia (22)
2014 Iso-Britannia (23)
2015 Iso-Britannia (19)
2016 Ruotsi (12)
2016 Korsika (10)
2016 Iso-Britannia (22)
2018 Monte Carlo (17)
2018 Korsika (12)
2023 Monte Carlo (18)

Suluissa erikoiskokeiden määrä

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: WRC+ erikoiskokeen maalihaastattelut, FIA lehdistötilaisuus, tiedote


Facebook kommentit