Ogierilla komento, Sunisella onnistunut perjantai – “Keskityn omaan tekemiseeni”

14.3.2020 / 11:14
Teemu Sunisen lennokasta menoa Meksikossa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Meksikon MM-rallin viisinkertainen voittaja Sebastien Ogier jahtaa rallin MM-sarjassa tänä viikonloppuna uransa ensimmäistä osakilpailuvoittoa Toyotan ratissa. Ranskalaisen startti kauden kolmanteen MM-ralliin olikin onnistunut, kun perjantain jälkeen johtomarginaali kokonaistilanteessa on 13,2 sekuntia.

Torstaina ajettujen kahden lyhyen kaupunkierikoiskokeen jälkeen Ott Tänak nappasi perjantain ensimmäisellä erikoiskokeella johtopaikan haltuunsa. Virolainen ajoi hurjan pohja-ajan, lyöden Sebastien Ogierin reilulla 10 sekunnilla. Seuraavalla erikoiskokeella Tänak kuitenkin kolhi Hyundaitaan kiveen sillä seurauksella, että takapään jousitus otti osumaa ja aikaeroa kärkeen kertyi peräti 45,9 sekuntia. Tänak putosi kokonaistilanteessa sijalle kahdeksan.

Ensimmäisen pohja-aikansa tämänvuotisessa Meksikon MM-rallissa ajanut Ogier nousi kokonaistilanteessa kärkeen ja piti asemansa aina yötauolle asti, ajaen päivän aikana yhteensä kolme pohja-aikaa ja kirjauttaen nimensä yhtä vaille kaikkien erikoiskokeiden top3-listalle. Urallaan viisi kertaa Meksikon MM-rallin voittoa aiemmin juhlinut Ogier johtaa kilpailua 13,2 sekunnin marginaalilla.

– Hyvä päivä ja olen erittäin tyytyväinen, että olemme johdossa. Aamupäivällä ajat eivät olleet huonoja, mutta luottamus ei ollut aivan maksimissaan. Tein säätöihin (huoltotauolla) joitakin muutoksia ja kun sain lisää kilometrejä auton kanssa soralla, näistä oli apua minulle iltapäivän lenkillä ja fiilis oli paljon parempi. Huomenna on jälleen pitkä päivä edessä. Meillä on paras mahdollinen lähtöpaikka, joten yritetään saada siitä kaikki hyöty irti, Ogier kommentoi Toyotan tiedotteessa.

Teemu Suniselle alkukausi on ollut vaisu ja selvää oli ennen Meksikon osakilpailua, että nyt jos koskaan M-Sport Ford -tallin kuljettaja tarvitsee hyvän tuloksen. Ruotsin osakilpailun jälkeen tallin “ykkösisäntäkin” heräsi kommentoimaan suomalaissuojattinsa otteita ja Malcolm Wilsonin sanomiset mediassa huomattiin myös Sunisen suunnalla.

– Malcolm on ihan oikeassa, parempaa ajoa pitää tulla! Viiden joukkoon sijoittuessani olisin tyytyväinen tähän ralliin, mutta katsotaan nyt ensin miten kisa lähtee etenemään, Suninen ennakoi tiedotteessaan.

Ja hyvinhän se kisa lähti etenemään Sunisen osalta, kun heti perjantain avauspätkällä jokelalainen tarttui tiukoin ottein kokonaistilanteessa toiseen sijaan. Hyvästä lähtöpaikastaan kaiken hyödyn irti ottanut Suninen ajoi kaikin puolin virheettömän päivän, pohja-aikoja ei syntynyt, mutta tasainen ja varma työ nostivat Sunisen ja kartanlukija Jarmo Lehtisen ainoina haastajina edes jossain määrin Ogierin tuntumaan, kolmantena oleva Elfyn Evans kun on jäänyt kärjestä jo reilut puoli minuuttia.

– Erittäin hyvä ja ongelmaton päivä! Kaikki oli pelissä ja “limitillä” tultiin, se on se mitä tällä tasolla pitääkin tehdä, jos haluaa taistella kärkisijoituksista. Yritetään pitää kiinni palkintosijoituksesta huomenna, mutta samaan aikaan pitäen huoli siitä, että tuodaan auto maaliin. Aion keskittyä vain omaan tekemiseeni ja yrittää jatkaa sillä hyvällä rytmillä, mikä meillä oli tänään, Suninen kommentoi.

Sunisen tallikaveri, Esapekka Lappi, koki kovia perjantain viidennen erikoiskokeen jälkeen, kun Ford syttyi erikoiskokeen maaliintulon jälkeen tuleen. Edessä oli karvas keskeytys neljänneltä sijalta.

 

Tätä on Meksikon MM-ralli! Tyylinäytteen tarjoilee Sebastien Ogier (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

 

“Tallina meillä todella huono päivä”

Sunisen takana sijoilla kolme, neljä ja viisi olevat kuljettajat mahtuvat perjantain jälkeen kahden ja puolen sekunnin sisään. MM-pistejohtaja Evans saapui yötauolle kolmantena, vaikka Meksikossa jos missä “aura-auton” rooli on äärimmäisen vaativa ja aikaa vievä tehtävä. Jos vertailuun otetaan vuoden takainen kilpailu, niin silloin MM-pisteissä johtanut Tänak oli perjantain jälkeen jäänyt kärjestä 37,1 sekuntia, kun Evansin ero kärkeen on nyt 33,2 sekuntia.

– Aika lailla vaikea päivä ensimmäisenä reitillä, kuten tiesimmekin jo etukäteen, että näin tulisi myös olemaan. Kokonaisuutena ei kuitenkaan hullummin. Auto toimi erittäin hyvin. Molemmat El Chocolaten vedot olivat haastavia hyvän fiiliksen löytämisessä, mutta se johtui enemmänkin tien kunnosta, irtosoraa oli todella paljon. Muilla pätkillä tilanne oli aika lailla sitä mitä odotimmekin, Evans paketoi perjantain tapahtumat.

Hyundai-tallille perjantai lähenteli jo katastrofia, kun kolmantena ollut Thierry Neuville keskeytti päivän kuudennella erikoiskokeella, Dani Sordon tuskaisesti käynnistynyt kilpailu oli päättynyt jo aiemmalla erikoiskokeella ja toisella erikoiskokeella autoaan kiveen kolhinut Tänak ehti nousta ennen yötaukoa lopulta neljännelle sijalle.

– Tallina meillä oli todella huono päivä. Kakkospätkällä ajoin leveäksi ja osuin varsin isoon kiveen, joka teki vahinkoa takapään jousitukselle. Meillä oli joitain varaosia mukana millä korjata autoa, mutta ei tarpeeksi, joten ennen huoltoa piti ajaa varoen. Onneksi ei hävitty kuitenkaan liian paljon, mutta kyllähän se vaikeutti meidän päiväämme. Lauantain osalta lähtöpaikka on äärimmäisen tärkeä, joten olen tyytyväinen, että pystyimme nousemaan muutaman sijan ylöspäin. Kaikki on vielä mahdollista, mutta ilman muuta nyt paljon vaikeampaa, Tänak korosti.

Kalle Rovanperän ensimmäinen MM-ralli WRC-autolla soralla toi perjantain jälkeen viidennen sijan. Ero kärkeen on 35,7 sekuntia, mutta kolmantena ajava tallikaveri Evans on vain 2,5 sekunnin päässä. Rovanperän ja kartanlukija Jonne Halttusen taival käynnistyi epäonnekkaasti, kun heti perjantain ensimmäisellä erikoiskokeella hitaasti tyhjentyvä rengas hidasti matkantekoa. Eikä pelkästään tuolla avauspätkällä, vaan myös kolmalla seuraavalla pätkällä ennen huoltotaukoa.

– En tiedä missä se rengasrikko tuli. Sen jälkeen oli pakko ottaa hieman varoen aamupäivän loput erikoiskokeet, koska meillä ei ollut enää yhtään vararengasta, Rovanperä muistutti.

Huoltotauolle saavuttaessa Rovanperän sijoitus oli kuudes. Iltapäivän lenkillä puuppolalainen rallin huippulupaus teki virheetöntä työtä ja kruunasi päivänsä ajamalla viimeiselle erikoiskokeelle, MM-sarjan historian lyhimmälle (730 metriä) erikoiskokeelle pohja-ajan.

– Toisella lenkillä yritin tulla puhtaammin ja nopeammin, ja se menikin hyvin. Koko ajan on mennyt parempaan suuntaan ja luottamus on nousussa. On ollut hienoa nähdä, että opin tämän auton niksit näin nopeasti. Vielä on töitä tehtävänä, mutta kaikin puolin hyvä päivä meillä tänään, Rovanperä sanaili.

Meksikon MM-rallissa toinen pitkä ajopäivä käynnistyy lauantaina kello 16.58 Suomen aikaa. Ohjelmassa on yhdeksän erikoiskoetta yhteispituudeltaan hieman alle 134 kilometriä. Kilpailu päättyy sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Meksikon MM-rallin yleiskilpailu 12/24 ek:ta

1) Sebastien Ogier (Toyota) 1.23.09,2
2) Teemu Suninen (Ford) + 13,2
3) Elfyn Evans (Toyota) + 33,2
4) Ott Tänak (Hyundai) + 33,4
5) Kalle Rovanperä (Toyota) + 35,7
6) Gus Greensmith (Ford) + 1.16,8
7) Pontus Tidemand (Skoda) + 4.16,7 WRC2
8) Nikolay Gryazin (Hyundai) + 5.07,8 WRC2
9) Marquito Bulacia (Citroen) + 5.54,3 WRC3
10) Emilio Fernandez (Skoda) + 8.39,8 WRC3

Ogierin keskinopeus: 85,0 km/h
Pohja-ajat: Neuville 3, Ogier 3, Tänak 3, Rovanperä 1, Sordo 1

Meksikon MM-rallin aikataulu

Lauantai 14.3.

Huoltotauko 15 minuuttia (Ennen EK13)

16.58 – EK13 Guanajuatito 1 (24,96 km)
18.01 – EK14 Alfaro 1 (16,99 km)
19.08 – EK15 Derramadero 1 (21,78 km)

Huoltotauko 40 minuuttia

22.56 – EK16 Guanajuatito 2 (24,96 km)
23.59 – EK17 Alfaro 2 (16,99 km)

Sunnuntai 15.3.

01.08 – EK18 Derramadero 2 (21,78 km)
02.08 – EK19 Autodromo 3 (2,33 km)
02.43 – EK20 Autodromo 4 (2,33 km)
03.26 – EK21 Rock & Rally Leon (1,62 km)

Huoltotauko 45 minuuttia (EK21 jälkeen)
Huoltotauko 15 minuuttia (Ennen EK22)

16.38 – EK22 Otates (33,61 km)
17.56 – EK23 San Diego (12,76 km)
19.18 – EK24 El Brinco (9,64 km) Power Stage

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit