MOTORSPORT

Öhmanin luottokartturin paluu rajun ulosajon jälkeen – “Virtaa varmasti kuin pienessä kylässä”

Rallin SM-sarjan kauden kolmas ja samalla talvikauden päättävä osakilpailu ajetaan tulevana lauantaina Itärallin merkeissä Itä-Suomen maineikkailla teillä Joensuun ympäristössä. Go4Speed Motorsport -tiimin Patric Öhmanilla on riittänyt mietittävää tulevan kilpailun alla auton tekniikkamurheiden myötä.

Rallin SM-sarjassa talvikauden osakilpailut ajetaan tiiviissä nipussa, kun Tunturiralli avasi kauden tammikuun lopulla ja Kouvolassa taisteltiin SM-pisteistä pari viikkoa sitten. Kouvolassa oman kautensa avannut Patric Öhman nappasi pisteitä SM3-luokan seitsemännen sijan myötä, mutta kilpailun loppupuolella alkaneet auton tekniikkamurheet ovat aiheuttaneet huolia aina Joensuun kisaviikolle asti.

– Ne ongelmat alkoivat viimeisellä siirtymällä matkalla maaliin ja Kouvolaan kun päästiin, niin auto alkoi olla jo aika tukkoinen ja sittenhän se maalin jälkeen hyytyi lopullisesti. Sen jälkeen sitä vikaa on yritetty selvittää ja tiedonkeruuta purkaa, yritetty muutamia osia vaihtaakin sinne, mutta ne ei tuottanut tulosta. Tällä aikataululla paras ratkaisu oli viedä sitten Mika Seppälälle Jämijärvelle auto tutkittavaksi, Öhman taustoittaa tilannetta.

Kun Itärallin starttiin oli aikaa enää muutama yö, oli auto edelleen Jämijärvellä.

– Epäillään vahvasti, että siinä on moottorinohjausyksikkö vioittunut. Ja tälläisiä osia kun ei nopealla aikataululla M-Sportilta tai muualtakaan ole oikein saatavissa, niin onneksi Mäkisen Niko Laihialta lupautui jeesaamaan. Heiltä saadaan osa lainaan, jolla ainakin saadaan todennettua, että oliko vika siinä moottorinohjausyksikössä vai ei.

– Jos vika on siinä, niin saadaan kyseinen osa Mäkiseltä lainaan Joensuun kisaan. Ja jos vika ei olekaan siinä, niin sitten raavitaan päätä kahta kauheammin. Imupuolen ajoituksissa ja nokka-akselissa menee virheellistä dataa tällä hetkellä ja auto ei toimi. Aikataulu on kohtuu tiukka tässä kohtaa, kun auto pitää saada vielä takaisin tallille, tarkistaa, että kaikki toimii ja siitä sitten Joensuuhun. Kiire tulee, Öhman huokaisee.

Itärallin alle kaavaillut ennakkotestit jäivat nyt ajamatta, mutta keskiviikkona Öhman vastaanotti Jämijärven suunnalta hyviä uutisia. Lupa hakea auto annettiin ja auto on kunnossa. Tässä kohtaa voidaankin siis kääntää katseet jo kohti tulevaa kilpailua, joka on Öhmanille siis kauden toinen SM-ralli. Tulostavoitteita ei vantaalainen ole viikonlopulle asettanut.

– Tärkeintä on se, että päästään lähtöviivalle. Mutta kuten sanoin viimeksi, niin nyt on paljon helpompi lähteä Joensuuhun Kouvolan kisan jälkeen, kun oli lähteä Kouvolaan. Ihan eri lähtökohdat siinä mielessä. Ja mikäli sääennuste pysyy tuollaisena mitä se nyt lupailee, niin senkin puolesta hyvä. Tiepohjat on varmasti hyvässä jäässä ja keli pitäisi olla ihanteellinen, Öhman ennakoi.

Öhmanille nuotteja Joensuussa lukee paluun ralliauton kabiiniin tekevä Aki Sparre, joka loukkaantui viime syksynä Sastamalan SM-rallissa sattuneessa ulosajossa ja joutui olemaan sivussa rallikuvioista yli puolen vuoden ajan. Nyt lupa kilpailla on jälleen annettu ja Sparre on täynnä intoa päästessään taas takaisin tuttuihin kuvioihin.

– Veikkaan, että sillä suunnalla into on aika piukassa, eikä Aki malta odottaa viikonloppua. Siellä se odotus on varmaan kaksinverroin korkeammalla. Virtaa on varmasti kaverissa kuin pienessä kylässä, että pääsee mukaan taas. Pitkä reilut puoli vuotta kuitenkin oli poissa kuvioissa ja Joensuussa kun noustaan lähtölavalle, niin Akille se on ensimmäinen kerta Sastamalan tapahtumien jälkeen, kun istuu ralliautossa, Öhman muistuttaa.

Itäralli ajetaan yksipäiväisenä kilpailuna lauantaina. Kuudelle erikoiskokeelle kertyy mittaa yhteensä 97,5 kilometriä ja kilpailu päätetään Linnunlahden raviradalla ajettavaan lyhyeen yleisöerikoiskokeeseen alkuillasta.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com