Olli Pollarista rallin junioreiden suomenmestari

9.10.2016 / 09:40
Olli Pollari saavutti junioreiden rallimestaruuden. Huomio kuskin ajohaalari, joka on WRC-tähti Jari-Matti Latvalan entinen. (kuva: Vesa Rauhala)

[ A- ] / [ A+ ]

Alavutelainen Olli Pollari on rallin junioreiden suomenmestari 2016. Pollarin kauden saldoksi tuli kolme voittoa, yksi kakkossija ja yksi keskeytys. Loppupisteisiin lasketaan neljän parhaan kisan tulos.

Ennen sarjan päätöskisaa Lapualla pistetaulukon viisi ensimmäistä oli kuuden pisteen sisällä. Pollarin voitto oli lopulta melko selvä, sillä ero kakkoseksi sijoittuneeseen Henri Hokkalaan on peräti seitsemän pistettä.

Kiivain taistelu rallin junioreiden suomenmestaruudesta latistui jo ennen kuin se edes kunnolla alkoi. Ensimmäinen erikoiskoe Lapua-rallissa oli kohtalona kisaan pistejohdossa tasapistein Olli Pollarin kanssa startanneelle Jarko Mäkelälle.

– Vain nelisen kilometriä oli tultu, kun moottori alkoi pätkiä. Sähköiseen kaasuläppään tuli jotain häikkää ja moottori sammui. Noin minuutin päästä sain sen uudelleen käyntiin ja lähdimme hullun lailla mukamas ajamaan aikaa kiinni. Ja niinhän siinä sitten kävi, että kun raivospäissään yrittää, muutama mutka myöhemmin pyörä haukkasi sisäpenkkaan ja mentiin nurin. Pyöriminen pysähtyi pyörille, mutta jatkaminen ei onnistunut, moottori oli irronnut, harmitteli Jarko Mäkelä kotimatkallaan.

Olli Pollari ajoi ilman ongelmia, mutta kuljettaja myönsi, että kovimman kanssakilpailijan Jarko Mäkelän keskeytettyä kisa ei ollut helppo.

– Tosi vaikeaa oli, kun piti yrittää pysyä tiellä ja ehdottomasti tulla hyvällä sijoituksella maaliin. Hieman viimeisellä pätkällä jo tarkkaavaisuus herpaantui ja roikuttiin oikein huolella. Onneksi sentään selvittiin. Nyt on hieno fiilis. Suomenmestaruus on upea juttu, jutteli Pollari maalissa.

Henri Hokkalalla oli myös teoriassa mahdollisuus jopa mestaruuteen, mutta tällä kertaa on tyytyminen SM-hopeaan.

– Olin luokassa kolmas, kun Arttu Asunmaa sijoittui Pollarin jälkeen kakkoseksi. Laskimme kuitenkin, että tämä kolmas sija meille riittää mitaliin. Helppoa ei ollut, sillä jarrut reistailivat ekasta pätkästä lähtien. En huollossakaan saanut niitä korjattua, joten hankala oli ajaa, kertasi 22-vuotias Hokkala.

– Olen todella tyytyväinen hopeamitaliin. Varsinkin kun tämä on minun ensimmäinen vuosi, olen ihan B-juniori vielä. Alkukauden ajoin Trophy-luokan autolla. Kun laskimme, että vähäisemmän osanottajamäärän luokan 4 autolla emme voitoista huolimatta pääse mitaleille, vaihdoimme luokkaa. Taktiikkamme siis onnistui, jutteli onnellinen putkiasentaja.

Lapuan kisaan pistetaulukon kuudentena lähtenyt lappeenrantalainen Mika Ruohio nousi hyvän kisansa ansiosta SM-pronssille.
– En tiennyt koko kisan aikana, että tämmöinen on tilanne. Etukäteen laskimme, että mitaleille tarvitaan muiden epäonnea, ja sitä emme tietenkään toivoneet muille, paljasti 29-vuotias Ruohio.

– Nyt on hieno fiilis. Ensi vuonna minulla on vielä juniorilisenssi, joten saattaa olla, että ajan vielä junnujen SM-sarjaa ensi vuonnakin.

Neljäntenä pisteissä ollut Antton Laurén tiesi, että riittävän hyvällä luokkasijoituksella mahdollisuus on mitaleille. Valitettavasti Lauren oli luokassa vasta viides ja lohjalainen jäi harmittavasti pisteissä neljänneksi.

– Autossa ei ole lainkaan vetopitoa. Huollossa yrittävät hieman saada auton alustaa kovemmaksi, nyt se on liian pehmeä. Vaikea ajaa, kun on niin vaihteleva jarrutuspito. Välillä sitä on, ja välillä taas ei, jutteli Lauren vielä huoltotauolla.

Tilanne ei kuitenkaan parantunut loppulenkilläkään, joten Lauren on neljäs 58 pisteellä. Pistejohtaja Jarko Mäkelä joutuu keskeytyksensä myötä tyytymään neljänteen sijaan Laurénin kanssa samalla pistemäärällä. Laurén meni Mäkelän edelle nimenomaan Lapuan kisan tuloksen perusteella.

Nuorten luokan tulokset jäivät vahvistamatta, sillä jälkikatsastuksessa todettiin, että vielä tarvitaan jatkotutkimuksia.

SM-PISTEET (AKK vielä vahvistaa)
1. Olli Pollari Alavuden UA 79 pistettä
2. Henri Hokkala AL Tikkakoski 70 pistettä
3. Mika Ruohio Lappeenrannan UA 60 pistettä
4. Jarko Mäkelä Raision UA 58 pistettä
5. Antton Laurén Lohjan UA 58 pistettä

Kikka Kuosmanen

 


Facebook kommentit