MOTORSPORT

Onko Gryazin ensimmäinen venäläinen WRC-tähti? – 147 miljoonaa asukasta, MM-rallien voitot nolla

Rallin MM-sarjan historia ei juurikaan tunne menestyneitä venäläisiä kuljettajia. Lahjakas ja jo nopeutensa useaan kertaan osoittanut 20-vuotias Nikolay Gryazin saattaakin olla itänaapurimme ensimmäinen todellinen menestyjä rallin MM-sarjassa kautta aikojen.

Vaikka Venäjä on pinta-alaltaan maailman suurin valtio ja maassa on noin 147 miljoonaa asukasta, ei itänaapuristamme ole juurikaan kovan luokan rattitaitureita autourheilun saralla vuosikymmenten saatossa nähty. Rallin puolella kun katsotaan MM-sarjan kaikkien aikojen pistetilastoa, niin korkeimmalla venäläiskuljettajista on Evgeny Novikov, jonka sijoitus on vasta 45. Novikovin edelle listalla muuten sijoittuu kymmenen suomalaiskuljettajaa.

Novikov on käytännössä ainoa venäläiskuljettaja, joka on saavuttanut rallin MM-sarjassa pisteitä kautta aikojen. Vuosina 2007-2013 Novikov sijoittui MM-sarjassa pisteille yhteensä 23 kertaa ja saavutti kaksi palkintosijoitusta ollen Portugalissa ja Italiassa vuonna 2012 molemmissa toinen. Kuljettajien MM-sarjassa Novikov sijoittui tuolla kaudella kuudenneksi.

Alexey Lukyanuk on takonut hyviä tuloksia rallin EM-sarjan puolella pokaten kaudella 2015 EM-pronssia ja vuotta myöhemmin EM-hopeaa. Tänä vuonna Lukyanuk on vahvin ehdokas aina Euroopan mestariksi asti ja kausi käynnistyikin hyvin, kun avausosakilpailu Portugalissa maaliskuussa toi komean voiton. MM-sarjassa Lukyanukia ei olla nähty kuin kolmessa osakilpailussa, eikä 37-vuotiaan kuljettajan osalta enää voida suuria tekoja MM-sarjassa tulevaisuudessakaan odottaa.

Marko Mäkisen, pitkän linjan toimittajan ja valokuvaajan, mukaan venäläiskuljettajien menestymättömyydelle rallin MM-sarjassa on olemassa varsin selkeät syyt.

– Käytännössä 2000-luvun alkuun asti Venäjällä kilpailtiin vain Ladoilla. Muutama kuljettaja sai 90-luvun puolivälissä mahdollisuuden ajaa venäläisrahalla WRC-autoa, mutta yleensä kahden kisan jälkeen venäläiset vaihtoivat kuskia, joten yksikään heistä ei edes saanut mahdollisuutta näyttää kykyjään, Mäkinen taustoittaa.

“Tulos oli potkut”

Kilpailu kuljettajapaikoista autourheilun huipulla on aina ollut kovaa, mutta kulttuuri on näiltä osin myös viime vuosina hieman muuttunut. Nykyisin lahjakkaille kuljettajille annetaan enemmän aikaa ja mahdollisuuksia, eikä kaikkea tarvitse vanhan ajan tyyliin lyödä yhden kortin varaan. Näin on käynyt aikoinaan myös suomalaisille lupaaville kuljettajille ja Mäkisen mukaan myös Venäjällä tämä toimintamalli tuli aikoinaan tutuksi.

– Esimerkiksi suoraan Ladan ratista MM-sarjaan Fordin WRC-auton rattiin hypännyt Aleksander Nikonenko ajoi ensimmäisessä nelikkokisassa Tunturirallissa vuonna 1998 yleiskilpailussa kuudenneksi, Portugalin MM-rallissa sijalle 12. ja Kreikassa sijalle 14. Tulos oli potkut. Edellisenä vuonna Sergei Baldykov jopa voitti Fordilla EM-sarjaan kuuluneen Elpa-rallin Kreikassa ja sai potkut, Mäkinen kertaa historiaa.

MM-sarjan kaikkien aikojen pistetilastoa silmäillessä tilaston sieltä loppupäästä löytyy muutamia Neuvostoliiton aikaisia kuljettajia, joten on itänaapuristamme löytynyt yritystä jo aikoinaan 70- ja 80-luvullakin.

– Hyvin he 70- ja 80-luvuilla Ladoilla ajoivat. Esimerkiksi B-ryhmän viimeisenä vuonna Nikolai Bolshih ajoi Jyväskylässä sijalle 18. yleiskilpailussa. Edelle ehti vain yksi kaksivetoinen, A-ryhmän maailmanmestari Kenneth Eriksson tehtaan Volkswagen Golf GTI:llä, joka ajoi sijalle 12.

Neuvostoliittolaiset eivät kalustollaan juurikaan ralleissa prameilleet, päinvastoin.

– Ennen he saivat ajaa vain Ladalla tai Mossella, joilla ei tulosta syntynyt, eikä kyseisiä autoja pystynyt Neuvostoliiton aikana edes ostamaan ja rakentamaan. Joku pääsi suhteilla kokeilemaan rallia. Piti olla ostokuponki henkilöautonkin ostoon ja niitä jaettiin harvoille, Mäkinen muistuttaa.

 

Kuva: Gregory Lenormand / DPPI
20-vuotias Nikolay Gryazin on kovaa vauhtia matkalla rallin MM-sarjaan (Kuva: Gregory Lenormand / DPPI).

 

“Tavoitteeni on tulla entistäkin nopeammaksi asfaltilla”

20-vuotias Nikolay Gryazin saattaa hyvinkin olla ensimmäinen todellinen venäläinen WRC-tähti ja ainakin ensiaskeleet siihen suuntaan ovat olleet lupaavia. Latvialaisen SRT-tiimin Skoda Fabia R5 -autolla ahkerasti kilpaileva Gryazin on jo nyt osallistunut urallaan lähes 70 ralliin ja viime kaudella kilpailukokemusta kertyi peräti 15 eri maasta!

Gryazinin uraa on rakennettu huolella viime vuodet ja myös menestystä on tullut, sijoittuihan Gryazin viime vuonna EM-sarjassa alle 28-vuotiaiden junioriluokassa toiseksi. Kauden ehdoton kohokohta oli lokakuussa ajettu Latvian EM-ralli, jonka Gryazin voitti, jättäen taakseen Kalle Rovanperän lisäksi kaikki EM-sarjan kovat nimet.

Tänä vuonna Gryazin on ajanut rallia Norjassa, Latviassa, Italiassa, sekä Suomessa, missä hän osallistui helmi-maaliskuussa Mikkelin ja Joensuun SM-ralleihin. Keväällä Gryazin on ajanut Italiassa kaksi asfalttirallia ja asfaltilla hän ajaa myös seuraavaksi, kun tänä viikonloppuna ohjelmassa on Espanjan EM-ralli Kanariansaarilla.

– Tunnen oloni mukavammaksi soralla ajettaessa, mutta tavoitteeni on tulla entistäkin nopeammaksi kuljettajaksi asfaltilla, Gryazin taustoittaa EM-sarjan tiedotteessa.

Gryazinin kauden ensimmäinen EM-ralli sai onnistuneen alun, kun hän kellotti torstaina sekä testierikoiskokeella, että aika-ajoissa nopeimman ajan. Gryaznilla on nyt edessään uran 19. EM-ralli, mutta yksi sarja häneltä on vielä toistaiseksi kokematta: rallin MM-sarja. Ralleja seuraava suuri yleisö odottaakin tällä hetkellä suurella mielenkiinnolla sitä hetkeä, kun Gryazin nähdään ensimmäistä kertaa kilpailemassa MM-sarjan erikoiskokeilla.

– Aina on hienoa ajaa Nikolayn kanssa kisaa. Ollaan ajettu monta vuotta, etuvetoisista asti ja aina ollaan sekunnin sisällä. Se on tosi hienoa. Molemmat tottakai MM-sarjaan tähdätään ja toivottavasti päästään, Gryazinille tuttu kilpakumppani Rovanperä pohti viime vuonna UrheiluUutiset.comin haastattelussa ennen omaa WRC-debyyttiään.

UrheiluUutiset.com yritti selvittää SRT-tiimiä lähellä olevilta tahoilta heidän mahdollisia suunnitelmia Gryazinin WRC-debyytin suhteen, mutta mitään vastausta emme tähän kysymykseen kuitenkaan onnistuneet saamaan.

Lue myös! Nyt on huikea rallivideo! Kehuttu Itärallin erikoiskoe Gryazinin kyydissä (5.3.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com