Opelin rallicup korvataan sähköautoilla – Aki Sahila mukaan uutuussarjaan

19.2.2020 / 11:10
Uusi ADAC Opel e-Rally Cup -sarja käynnistyy elokuussa (Kuva: Opel Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Vuosina 2013-2019 Saksassa ajettu ADAC Opel Rallye Cup tullaan korvaamaan uutuussarjalla, joka kantaa nimeä ADAC Opel e-Rally Cup. Nimensä mukaisesti kyseessä on täysin sähköisille ralliautoille tarkoitettu sarja ja suomalaiskuljettajista mukana tullaan näkemään ainakin Aki Sahila.

ADAC Opel e-Rally Cup tulee olemaan kautta aikojen ensimmäinen täysin sähköisten ralliautojen sarja maailmassa. Uusi sarja korvaa vuosina 2013-2019 ajetun ADAC Opel Rallye Cupin, jonka mestariksi suomalaiskuljettajista ajoivat Jari Huttunen vuonna 2016, sekä Eerik Pietarinen viime vuonna. Sarjassa kilpailtiin etuvetoisilla Opel Adam -autoilla.

Uudessa sarjassa tullaan kilpailemaan saksalaisen Opel Motorsportin kehittämällä täysin sähköisellä ralliautolla, joka pohjautuu Opelin Corsa-e -malliin. Uutuusauton kattava testiohjelma käynnistyi viime vuoden loppupuolella. Vaihdelaatikon puuttuminen, sekä reilut 130 hevosvoimaa kehittävä moottori tekevät ison eron esimerkiksi R2-autoon verrattuna.

– Se ainakin tiedetään, että auto on tekniikaltaan paljon yksinkertaisempi normaaliin verrattuna. Käytettävyys on todella helppo ja on mielenkiintoista nähdä miten se kisatilanteissa toimii. Vaihteiden ja kytkimen puuttuminen tekee varmasti suurimaan eron, uuteen sarjaan mukaan lähtevä Aki Sahila kuvailee tiedotteessaan.

R2-ralliautoista Sahilalle aiemmin tutuiksi ovat tulleet oman tallin Citroen C2 VTS, sekä Peugeot 208 R2, jolla mänttä-vilppulainen kilpaili Ranskassa Peugeot 208 Cupissa vuosina 2016-2018.

– Ranskan asfalttikisoista on varmasti hyötyä Saksassa. Viimeisimmät kisat on kuitenkin näyttänyt, että vauhtia löytyy, Sahila korostaa.

Kolmen Ranskassa vietetyn kauden jälkeen 25-vuotias Sahila kilpaili viime vuonna satunnaisesti kotimaan kilpailuissa Citroenilla. Kun mahdollisuus lähteä mukaan uuteen sarjaan tuli, ei Sahilan tarvinnut tuhlata päätöksen tekemiseen juurikaan paljoa aikaa.

– Kuulosti todella mielenkiintoiselta sarjalta ja kun tarjoutui mahdollisuus lähteä, niin ei tätä tarvinnut kauaa miettiä. Nyt on jopa WRC-autoja myöten puhuttu, että vuonna 2022 tulee hybridimalli. Kaikki näyttää siltä, että rallimaailma muuttuu ainakin osittain sähköiseen suuntaan. Sen kehityksessä myös me halutaan olla heti alkutekijöistä lähtien mukana, Sahilaa innostuu.

ADAC Opel e-Rally Cupissa ajetaan ensimmäisellä kaudella kymmenen osakilpailua, joista neljä tänä vuonna ja kuusi ensi vuoden puolella. Ensimmäinen osakilpailu, Saarland-Pfalz Rallye, ajetaan 21.-22. elokuuta. Sitä ennen tiimit pääsevät ajamaan kaksi testikilpailua.

– Tämä on taas iso askel eteenpäin. Sarjassa ajetaan myös Saksan MM-osakilpailun yhteydessä, mikä on iso juttu myös itselleni, sillä se on myös ensimmäinen MM-rallini, Sahila hehkuttaa.

Uuteen sarjaan valmistautuessaan Sahila aikoo ajaa Suomessa muutamia kilpailuja oman tallinsa Citroenilla.

– Ihan kunnon ja ajotuntuman ylläpitämiseksi, Sahila päätti.

ADAC Opel e-Rally Cup kilpailukalenteri 2020

21.-22.08. Saarland-Pfalz Rallye
26.-27.09. Rallye Sudbayern
15.-16.10. Saksan MM-ralli, kansallinen kilpailu 1
17.-18.10. Saksan MM-ralli, kansallinen kilpailu 2

Kuusi muuta osakilpailua ajetaan vuoden 2021 puolella

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Opel


Facebook kommentit