Ott Tänak varovaisena Meksikoon: “Emme ole ajaneet soralla paljoakaan”

6.3.2017 / 09:31
Ott Tänakin sukelluksesta Meksikossa 2015 otettiin kaikki "ilo" irti. Uhkaava tilanne kääntyi lopulta huumoriksi. (kuva: M-Sport/McKlein)

[ A- ] / [ A+ ]

Ott Tänak on MM-sarjassa kolmantena, kun kausi jatkuu Meksikon soralla. Virolaiskuski on ollut heti sinut uuden Ford Fiestansa kanssa. Meksikossa hän kuuluu ehdottomiin suosikkeihin.

Kaksi vuotta sitten Tänak sai Meksikossa lempinimen ”Titänak”, sillä hän suistui tieltä järveen ja auto painui syvyyksiin. Tilanne oli karmiva, mutta Tänak ja silloinen kartanlukija Raigo Mölder pääsivät onneksi ulos uppoavasta autosta.

Paluu M-Sportin ykköstalliin täksi kaudeksi on ollut Tänakille onnistunut. Monte Carlossa hän oli kolmas ja Ruotsissa toinen. Vauhdillisesti eväitä olisi jopa vielä parempaan, mutta uuden Fordin tekniikka on yskäissyt juuri ratkaisevalla hetkellä. Montessa moottori kolisi päätöspäivänä vain 2-3 sylinterillä ja Ruotsissa vaihteensiirto takkusi.

Talli ajoi ennen Meksikoa lähes 1500 kilometriä testiä.

– Saimme ajettua testeissä paljon kilometrejä, mutta nyt pitää odottaa miten se näkyy rallissa. Emme ole ajaneet paljoakaan soralla, joten tärkeintä on löytää hyvä ajorytmi heti alussa. Tulemme myös putsaamaan irtosoraa, ja sitä en ole koskaan aiemmin kokenut, Tänak muistuttaa.

Virolaisässä ajaa reitillä kolmantena autona, ja edellä painavat Jari-Matti Latvala ja Sebastien Ogier ovat osaltaan jo auranneet tietä pitävämmäksi. Erikoiskokeiden toisella ajokerralla edessä ovat muut haasteet.

– Pätkät sinänsä ovat hyviä ja jouhevia, mutta ne voivat olla uraisia ja rajussa kunnossa toisella ajokerralla. On erittäin tärkeää pystyä ajamaan puhtaasti ilman virheitä. Autoissa on paljon aerodynamiikkaa, ja sitä et halua menettää, Tänak korostaa.

Meksikossa ajetaan korkeassa ilmanalassa. Reitti käy korkeimmillaan 2700 metrin korkeudessa merenpinnasta. Se tarkoittaa ennen kaikkea sitä, että osa auton moottoreiden tehosta katoaa. M-Sportin mukaan tehohävikki on noin 20 prosenttia.

Meksikon MM-ralli alkaa torstaina.

Lue myös Onnistuvatko Citroen ja Meeke vihdoin?

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula


Facebook kommentit