Ott Tänakin ykkössija pisti MM-sarjan voittotilaston kärkikymmenikön uusiksi

2.10.2023 / 08:34
Ott Tänak hallitsi Chilen MM-rallia lähes koko viikonlopun ajan (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden 11. osakilpailu Chilessä päättyi Ott Tänakin ja M-Sport Fordin voitonjuhliin.

Brittitiimi oli juhlinut edellisen kerran osakilpailuvoittoa rallin MM-sarjassa helmikuussa, kun Ott Tänak yhdessä kartanlukijansa Martin Järveojan kanssa toivat Fordin ruutulipulle ykkösenä. Samainen kaksikko oli asialla myös nyt, kun vuoden 2019 Chilen MM-rallin tavoin korkeimmalle korokkeelle kilpailun päätteeksi nousivat Tänak ja Järveoja. Neljä vuotta sitten ykkössija tuli Toyotalla.

– On ehdottomasti mukava päättää viikko positiivisissa merkeissä ja saada onnistuminen pitkän tauon jälkeen. Kokonaisuudessaan tämä oli lähes täydellinen viikonloppu. Jotenkin tämä oli erilaista kuin yleensä on ollut. Nyt ei ollut niinkään kyse pelkästä suorituskyvystä, vaan paljon oli kiinni myös siitä miten selvitä osuudet ongelmitta läpi. Tämä oli erilainen haaste, virheettömän kilpailun ajanut Tänak kommentoi tiiminsä tiedotteessa.

M-Sport Ford -tiimille nyt tullut voitto vaikean kauden ja erityisesti vaikean kesän jälkeen maistui varmasti makealle ja antaa uskoa siihen, että se pystyy edelleen menestymään rallin MM-sarjassa, vaikka ajoittain tekeminen on näyttänyt enemmän ja vähemmän surkuhupaisalta lukuisten tekniikkamurheiden ja ulosajojen myötä.

– Tälläiset posiitiiviset asiat auttavat aina, joten olen varma siitä, että tämä oli tärkeä onnistuminen koko tiimille, Tänak korosti.

Voitto oli Tänakille MM-sarjassa uran 19. ja se pisti samalla myös MM-sarjan kaikkien aikojen voittotilaston kärkikymmenikön osalta uuteen muotoon. Ennen Chileä voittotilaston 10. sijaa jakoi peräti neljä eri kuljettajaa: Jari-Matti Latvala, Hannu Mikkola, Thierry Neuville ja Tänak, joilla kaikilla oli 18 voittoa. Nyt Tänak nousi 19 voittoon ja jaetulle yhdeksännelle sijalle yhdessä Markku Alenin kanssa, kun taas Latvala, Mikkola ja Neuville jakavat 11. sijaa.

Hyundai-kuljettajien välinen kaksintaistelu kakkossijasta päättyi toiseksi viimeisellä erikoiskokeella, kun Teemu Suninen ajoi ulos ja joutui keskeyttämään. Neuville nappasi kakkossijan, häviten Tänakille 42,1 sekuntia. Vaikka Neuville olikin kuljettajien maailmanmestaruudesta taistelevasta kuljettajakolmikosta, Kalle Rovanperä, Elfyn Evans ja Neuville, nyt tuloksissa korkeimmalla, putosi belgialainen kuitenkin lopullisesti ulos mestaruustaistelusta.

– Kova viikonloppu meille, kun valitettavasti kaksi autoistamme putosi ulos kesken kilpailun. Olen pahoillani molempien puolesta (Esapekka Lappi, Suninen) ja erityisesti Teemun, koska hän ajoi erinomaisen kilpailun. Me kaikki tiedämme kuinka julmaa ralli voi joskus olla, Neuville muistutti.

Siinä missä kuljettajien mestaruustaistelu jatkuu nyt kahden Toyota-kuljettajan välisenä taisteluna, Chilessä neljänneksi ajaneen Rovanperän ja kolmanneksi sijoittuneen Evansin kesken, eroa kaksikolla on Rovanperän Power Stage -voiton myötä 31 pistettä suomalaisen eduksi, ratkaisi Toyota autonvalmistajien maailmanmestaruuden itselleen jo Chilessä. Mestaruus on japanilaismerkille ja vahvasti suomalaispainotteiselle tiimille kolmas peräkkäinen.

WRC2-luokassa voittoon ajoi Oliver Solberg, joka kukisti Gus Greensmithin 25,8 sekunnilla. Sami Pajari yhdessä kartanlukijansa Enni Mälkösen kanssa nappasivat hienon kolmannen sijan, eron ollessa kärkeen reilun minuutin. Kärkikolmikosta kaikki kuljettajat kilpailivat Toksport-tiimin väreissä ja Skodalla. Pajari ja Mälkönen saivat mukaansa kotimatkalle myös voittopokaalit, kaksikon oltua ykkönen WRC2 Challenger -luokassa.

Rallin MM-sarjan kauden 12. ja samalla toiseksi viimeinen osakilpailu, Keski-Euroopan MM-ralli Saksassa, Tshekissä ja Itävallassa, ajetaan 26.-29. lokakuuta. Kausi päättyy Japanin osakilpailuun 16.-19. marraskuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Ford) 3.06.38,1
2) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 42,1
3) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 1.06,9
4) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 2.11,0
5) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 4.41,5
6) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Skoda) + 8.18,5 WRC2
7) Gus Greensmith-Jonas Andersson GBR/SWE (Skoda) + 8.44,3 WRC2
8) Sami PajariEnni Mälkönen (Skoda) + 9.20,6 WRC2
9) Yohan Rossel-Arnoud Dunand FRA/FRA (Citroen) + 9.53,9 WRC2
10) Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Skoda) + 10.08,2 WRC2

Tänakin keskinopeus: 103,2 km/h
Ek-pohja-ajat: Tänak 7, Neuville 3, Rovanperä 3, Evans 2, Suninen 1

 

 

MM-pistetilanteet 11/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 217
2) Elfyn Evans (GBR) 186
3) Thierry Neuville (BEL) 155
4) Ott Tänak (EST) 146
5) Sebastien Ogier (FRA) 99
6) Esapekka Lappi 98
7) Takamoto Katsuta (JPN) 77
8) Dani Sordo (ESP) 63
9) Teemu Suninen 34
10) Oliver Solberg (SWE) 33

Autonvalmistajat

1) Toyota 466 *
2) Hyundai 360
3) M-Sport Ford 247

* = Varmistanut maailmanmestaruuden

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit