MOTORSPORT

Päätöskisa vuosi sitten painajainen, nyt unelmien täyttymys – “Pitkään sitä on haettu”

Rallin SM-sarjassa SM2-luokan mestariksi Turussa viime lauantaina kruunattiin Esa Ruotsalainen, jolle nyt tullut Suomen mestaruus on ensimmäinen.

Esa Ruotsalainen oli ennen päättynyttä kautta ehtinyt saavuttamaan rallin SM-sarjassa neljä SM-hopeaa, joten ensimmäinen mestaruus todellakin saarijärveläiselle maistui ja hyvälle.

– Vihdoinkin! Pitkään sitä on haettu ja nyt se tuli, niin täytyy olla kyllä tyytyväinen, Ruotsalainen iloitsi Salo-Turku SM-rallin maalissa.

Tänä vuonna SM2-luokka on ollut koko kauden ajan kahden kuljettajan dominointia ja kaksintaistelua mestaruudesta. Ruotsalainen yhdessä kartanlukijansa Hannu Lammisen kanssa voitti neljä ensimmäistä osakilpailua, kun taas Hautamäki ajoi ykköseksi kolmessa viimeisessä osakilpailussa. Kauden viimeiseen osakilpailuun lähdettäessä Ruotsalaiselle riitti mestaruuteen kolmas sija, vaikka Hautamäki ajaisi voittoon. Hautamäki myös voitti, mutta varman päälle ajanut Ruotsalainen varmisti mestaruuden oltuaan toinen.

– Eilenkin tultiin aika varovasti pätkät läpi, vaikka pohja-aikoja tulikin. Tänään lauantaina tiedettiin, että jos Ville menee omaa kyytiään, niin menee meistä ohi, eikä lähdetä siihen vauhtiin vastaamaan. Kakkossija oli se mitä haettiin, Ruotsalainen myönsi.

Neljä osakilpailuvoittoa ja kolme kakkossijaa. Ruotsalainen kirjautti SM2-luokan mestaruuden nimiinsä lopulta viiden ja puolen pisteen erolla Hautamäkeen nähden.

– Oli todella hyvä kausi, talven voitot erityisesti. Paljon on tehty töitä tämän eteen ja keskitytty nyt tähän hommaan, niin mahtavaa, että saatiin tälläinen palkinto siitä. Ensi kautta ei olla mietitty vielä. Juhlitaan tätä nyt tämä ilta ja sitten maanantaina mietitään, että mitä tehdään jatkossa, Ruotsalainen hymyili.

Ruotsalaisen kohdalla tietyllä tavalla ympyrä sulkeutui, sillä vuosi sitten Turun ja Salon seudulla ajettuun SM-finaaliin Mitsubishi-kuljettaja lähti myös SM2-luokan pistejohtajana, mutta keskeytys pudotti Ruotsalaisen lopulta kokonaan ulos mitaleilta ja pisteissä neljänneksi.

– Kyllä nyt saa lähteä kotiin hieman paremmilla fiiliksillä kuin viime vuonna, Ruotsalainen naurahti tuore mestaruuslippis päässään.

SM2-luokan kauden kolmessa viimeisessä osakilpailussa voittaneelle Hautamäelle nyt tullut mitali on yleisessä SM-sarjassa jo uran 13. Mestaruuksia on kolme, hopeisia mitaleja kuusi ja pronssia Hautamäki on pokannut neljä kertaa.

– Osakilpailun tulos kyllä tyydyttää. Esa tottakai passaili ja varmisti mestaruutta, eikä hampaat irvessä vetänyt. Aloin vähän vertailemaan tuloksia R5-autoihin ja ne olivat varsin kilpailukykyisiä. Meillä on paketti kasassa, SM-hopeaa tuli, mutta silti hymyilyttää, erinomaisen kauden ajanut Hautamäki kommentoi.

Kolmanneksi SM2-luokassa Salo-Turku SM-rallissa ajoi Timo Mäenpää, jonka sijoitus SM-pisteissä oli myös kolmas.

Salo-Turku SM-rallin SM2-luokan tulokset

1) Ville Hautamäki (Mitsubishi) 53.03,3
2) Esa Ruotsalainen (Mitsubishi) + 58,1
3) Timo Mäenpää (Mitsubishi) + 2.19,1
4) Joni Seilo (Mitsubishi) + 2.28,3
5) Ari-Pekka Koivisto (Mitsubishi) + 2.54,5

Ruotsalaisen keskinopeus: 113,3 km/h
Pohja-ajat: Hautamäki 7, Ruotsalainen 2
Luokkajohdossa: EK 1-2 Ruotsalainen, EK 3-9 Hautamäki

SM2-luokan loppupisteet

1) Esa Ruotsalainen (SaarUA) 154
2) Ville Hautamäki (JärvisUA) 148,5
3) Timo Mäenpää (KurUA) 73,5
4) Ari-Pekka Koivisto (YUA) 61
5) Reijo Heikkilä (RaisUA) 35

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com