Pajari ja Joona kaksoisvoittoon – Molemmat suomalaiset mestaruustaistelussa

23.5.2022 / 07:45
Sami Pajari on nyt kolminkertainen JWRC-osakilpailuvoittaja (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin junioreiden MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajettiin Portugalissa viime viikonloppuna. Kauden ensimmäinen sorakilpailu päättyi suomalaisten osalta komeaan kaksoisvoittoon.

Portugalin MM-rallin rajut olosuhteet erityisesti perjantaina tarjosivat pääluokan ja WRC2-luokan tavoin myös junioreille ison haasteen ja mikäli kuuden mukana olleen kilpailijaparin viikonlopun tapahtumat rengasrikkojen ja autojen tekniikkamurheiden osalta kertoisi yksityiskohtaisesti, uutisesta tulisi liian pitkä. Siksi tässä kohtaa se olennainen riittää: suomalaiset nappasivat junioriluokasta komean kaksoisvoiton.

– Olen todella tyytyväinen esitykseeni ja myös auto toimi hienosti, meillä ei ollut yhtään ongelmia tekniikan kanssa. Siltä osin voimme olla todella tyytyväisiä. Tämä oli tärkeä voitto mestaruustavoitteeni kannalta. Mikäli halusin pysyä mukana siinä taistelussa, niin minun piti voittaa täällä, Sami Pajari kommentoi kilpailun jälkeen.

20-vuotias lahtelainen voitti kilpailun lopulta hurjalla neljän ja puolen minuutin erolla toiseksi ajaneeseen Lauri Joonaan nähden. Kolmannen sijan napannut Robert Virves puolestaan hävisi suomalaisille parikymmentä minuuttia. Neljänneksi jätetty Jon Armstrong johtaa MM-sarjaa kolmen osakilpailun jälkeen pisteen erolla ennen Joonaa. Pajari nousi pisteissä kolmanneksi, 11 pisteen päähän brittikuljettajasta.

– Perjantaina meillä oli rengasrikko ja onnistuimme vaihtamaan renkaan puolessatoista minuutissa. Sillä hetkellä tlanne ei näyttänyt niin hyvältä, mutta pidin keskittymiseni kiinni siinä olennaisessa, olihan kilpailu vasta alkuvaiheessa ja tiesin, että mitä tahansa voi vielä tapahtua. Sen jälkeen ajoimme hyviä aikoja muutamille pätkille ja johdimme perjantain jälkeen, Pajari kertasi kilpailun kulkua.

Pajari yhdessä kartanlukijansa Enni Mälkösen kanssa kärsivät helmikuussa Ruotsissa autonsa tekniikkamurheista ja sijoitus oli viides. Kroatiassa puolestaan hyvän lopputuloksen pilasi ulosajo. Kauden kaksi aiempaa osakilpailua olivat tuoneet Pajarille suurimman osan pisteistä erikoiskokeiden voitoista, niistä kun junioreissa palkitaan yhdellä lisäpisteellä, mutta Portugalissa junioreiden hallitseva maailmanmestari sai vihdoin kaipaamansa onnistumisen.

– Alkukausi oli vaikea ja meillä oli huonoa tuuria Ruotsissa. Olihan se turhauttavaa. Yritin kuitenkin vain keskittyä aina seuraavaan kilpailuun ja tehdä parhaani. Tiesin, että kilpailu täällä olisi myös hieman “lottoa” ja tällä kertaa meillä oli tuuriakin mukana, Pajari myönsi.

Portugalissa juhlittiin 50-vuotista rallin MM-sarjaa näyttävästi ja Pajari nostikin kilpailun jälkeen suomalaisten hienon kokonaispanoksen esiin tässä juhlakilpailussa. Kalle Rovanperä juhli kilpailun voittoa yleiskilpailun puolella ja junioreissa kaksi ensimmäistä sijaa kirjattiin sinivalkoisten taitureiden nimiin.

– Voisiko suomalaisten isoa roolia näissä vuosissa juhlistaa paremmin, kuin suomalaismenestyksellä? Ei varmasti! JWRC-luokassa, sekä WRC3 Open -luokassa otettiin Joonan kanssa kaksoisvoitto. Ei hassumpaa. Nyt ollaan taas takaisin mestaruustaistossa, Pajari iloitsi.

25-vuotias Joona ja kartanlukija Mikael Korhonen jatkoivat hienoa kauttaan nappaamalla junioreiden MM-sarjasta jo kolmannen palkintosijoituksensa tänä vuonna. Kroatiasta tuli voitto ja Ruotsissa sijoitus oli toinen. Pajarille ja Joonalle nyt tullut kaksoisvoitto junioreiden MM-sarjassa oli toinen, olihan kaksikko ykkönen ja kakkonen myös viime vuonna Espanjassa.

– Kaikin puolin tosi haastava kilpailu. Kaiken näköistä sattui, mutta maaliin päästiin. Jatkossa pitää saada enemmän pohja-aikapisteitä. Niillä on loppupelissä iso merkitys mestaruustaistossa, niin kuin nyt jo nähdään, Joona muistutti.

Rallin junioreiden MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan Virossa heinäkuussa. Viides ja samalla kauden päättävä osakilpailu on ohjelmassa syyskuussa Kreikassa.

Portugalin MM-rallin junioreiden lopputulokset

1) Sami PajariEnni Mälkönen (Ford) 4.13.33,2
2) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 4.30,2
3) Robert Virves-Aleks Lesk EST/EST (Ford) + 23.37,7
4) Jon Armstrong-Brian Hoy GBR/IRL (Ford) + 30.51,5
5) McRae Kimathi-Mwangi Kioni KEN/KEN (Ford) + 1.56.38,9

———-

William Creighton-Liam Regan IRL/IRL (Ford) Keskeytys

Pajarin keskinopeus: 80,1 km/h
Pohja-ajat: Armstrong 8, Pajari 6, Virves 5, Creighton 1, Joona 1

MM-pistetilanne 3/5 osakilpailun jälkeen

1) Jon Armstrong (GBR) 67
2) Lauri Joona 66
3) Sami Pajari 56
4) Robert Virves (EST) 49
5) William Creighton (IRL) 28
6) McRae Kimathi (KEN) 22
7) Jean-Baptiste Franceschi 15

 

 

Suomalaisvoitot JWRC:ssä kautta aikojen

Sami Pajari 3
Andreas Amberg 1
Janne Tuohino 1
Kosti Katajamäki 1
Lauri Joona 1

Sami Pajarin sijoitukset JWRC-luokassa

1. Viro 2021
1. Espanja 2021
1. Portugali 2022
2. Viro 2020
2. Portugali 2021
2. Belgia 2021
4. Ruotsi 2020
4. Monza, Italia 2020
5. Sardinia, Italia 2020
5. Ruotsi 2022
6. Kroatia 2021

Kesk. Suomi 2019
Kesk. Kroatia 2022

Lauri Joonan sijoitukset JWRC-luokassa

1. Kroatia 2022
2. Espanja 2021
2. Ruotsi 2022
2. Portugali 2022
3. Kroatia 2021
4. Viro 2021
4. Belgia 2021
6. Portugali 2021
9. Ruotsi 2020

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit