Palkintopalli täynnä mestareita, Grönholm pettyi – “Jouduin pysähtymään”

19.9.2020 / 22:49
Ruotsalaisjuhlaa Latvian Riiassa lauantaina, kauden viidennessä MM-osakilpailussa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden viides osakilpailu ajettiin lauantaina Bikerniekin radalla Riiassa, Latviassa. Finaalin jälkeen palkintopallilla nähtiin kolme lajin maailmanmestaria.

Edellisen kerran rallicrossin MM-sarjan osakilpailun palkintopallilla nähtiin kolme lajin maailmanmestaria Norjassa kesällä 2018, kun kärkikolmikon muodostivat Johan Kristoffersson (maailmanmestari 2017 ja 2018), Mattias Ekström (2016), sekä Petter Solberg (2014, 2015). Lauantaina Riiassa, Latviassa, rallicrossin MM-sarjan kauden viidennessä osakilpailussa, Kristofferssonin ja Ekströmin lisäksi palkintopallille nousi hallitseva maailmanmestari Timmy Hansen.

– Tuntuu erittäin hyvältä! Säästin renkaita toisessa ja kolmannessa alkuerässä, joten meillä oli rengasetu kilpailijoihin nähden semifinaalissa ja finaalissa. Molemmissa sain hyvän startit ja sen jälkeen kaikki on paljon helpompaa, kun alla on uudet renkaat. Kiitos tiimille, teimme autoon muutoksia viimeisen alkuerän jälkeen ja auto oli sen jälkeen vieläkin parempi, paalupaikalta finaalissa startannut Kristoffersson hehkutti MM-sarjan tiedotteessa.

Kristoffersson, MM-sarjan pistejohtaja, on ollut ykkönen tänä vuonna kaikkien kolmen kilpailuviikonlopun avausosakilpailuissa, eli ajanut voittoon aina lauantaina. Volkswagen-kuljettaja teki sen kauden avauksessa Ruotsin Höljesissä, Kouvolassa ja nyt Riiassa. Höljesissä sijoitus sunnuntaina oli toinen ja Kouvolassa vesisateessa neljäs, joten nyt urallaan kolmannen kerran Latviassa voittanut Kristoffersson metsästää sunnuntaina kauden ensimmäistä tuplaansa.

Toiseksi lauantain kilpailussa ajoi MM-pistekakkonen Ekström, joka alkuerissä oli kolmas, mutta starttasi semifinaalilähdön voiton myötä finaaliin eturivistä, Kristofferssonin vierestä. Startin jälkeen Ekströmin tiimikaveri Robin Larsson pyörähti ja aiheutti usealle kuljettajalle ikävän tilanteen. Kevin Hansen pääsi nousemaan viimeisestä lähtöruudusta startin jälkeen kakkospaikalle, saaden peräänsä Ekströmin.

– Ensimmäisessä mutkassa oli hieman liian paljon tapahtumia. En tiedä ihan tarkkaan mitä tapahtui Robinille, pitää katsoa se videolta, mutta sen jälkeen tilanne oli hieman sekava. Sen jälkeen, kun Kevin meni lisälenkille, minulla oli edessäni tyhjä rata. Kakkossija ei ollut se miksi tänne tultiin, tottakai halusimme voittaa, mutta alkuerät eivät tänään aivan onnistuneet. Kakkossija oli torjuntavoitto, Ekström kommentoi.

Hansenin veljeksistä Timmy nousi lopulta kolmanneksi, kun taas Kevin oli neljäs. Niclas Grönholmin kilpailu sujui aina finaaliin asti hyvin, mutta toinen peräkkäinen voitto ja palkintosijoitus jäivät inkoolaiselta tällä kertaa saamatta. Alkuerien voiton kirjauttanut Grönholm otti semifinaalilähdössä startin jälkeen osumaa tiimikaveri Krisztian Szabolta, jääden Ekströmin jälkeen toiseksi.

 

Niclas Grönholmin Hyundai otti melkoisesti osumaa lauantain finaalissa (Kuva: RPF).

 

Jani Paasosen Fordista rikkoutui toisessa alkuerälähdössä turbo ja savupilvi oli melkoinen (Kuva: RPF).

 

Mikko Ikosen lauantaihin Bikerniekin radalla EM-osakilpailussa mahtui hyvää ja huonoa (Kuva: RPF).

 

“Täytyy pitää pää kylmänä”

Kakkossija tiesi samalla sitä, että Grönholm joutui starttaamaan finaaliin toisesta rivistä ja kun Larsson startin jälkeen finaalissa pyörähti, kilpakumppaneista eniten tilanteesta kärsi juuri Grönholm. Jos oli semifinaalissa Grönholm ottanut osumaa, niin finaalissa pelti rytisikin sitten oikein kunnolla. Ensin startin jälkeen, myöhemmin osumasta Kevin Hanseniin ja lopuksi vielä pyörähdys Hyundain perä edellä rengasvalliin, selviten kuitenkin ruutulipulle viidentenä.

– Finaalissa ensimmäiset kaksi mutkaa olivat aikamoista sekamelskaa ja jouduin pysähtymään. Pääsin uudelleen liikkeelle, mutta juutuin Kevinin taakse, enkä päässyt ohi. Kokeilin onneani soraosuuden hyppyrissä, mutta pyörähdin. Nyt täytyy alkaa keskittyä huomiseen, pitää pää kylmänä ja hioa pieniä yksityiskohtia. Se toivottavasti tuo paremman tuloksen sunnuntaina, Grönholm sanoi GRX Taneco -tiimin tiedotteessa.

Marcus Grönholmin johtamalle GRX-tiimille lauantai Bikerniekin radalla ei juurikaan valoisa ollut, vaikka aurinkoisessa ja lämpimässä säässä päästiinkin ajamaan. Niclas Grönholm oli lopulta ainoa GRX:n kuljettaja, joka selviytyi finaaliin. Timur Timerzyanov kellotti ensimmäisessä ja toisessa alkuerässä kahdeksanneksi, sekä yhdeksänneksi nopeimmat ajat, mutta rengas- ja jousitusrikko kolmannessa alkuerässä veivät venäläiseltä mahdollisuuden hyviin lähtöasetelmiin semifinaalivaihetta ajatellen.

Timerzyanov jäi toisessa semifinaalilähdössä viidenneksi ja ulos finaalista. Saman kohtalon koki Krisztian Szabo, joka toisessa alkuerässä väläytteli nopeuttaan olemalla toiseksi nopein. Ensimmäisestä alkuerästä unkarilainen kirjautti kymmenenneksi nopeimman ajan ja viimeisessä alkuerässä sijoitus oli rengasrikon myötä vasta 13. Semifinaalilähdössä Szabo jäi viimeiseksi.

Jani Paasonen ajoi ensimmäisessä alkuerässä 14. nopeimman ajan, mutta joutui keskeyttämään toisessa alkuerässä ja Ferratum-tiimin kuljettajan kilpailupäivä oli ohi. Paasonen kertoi UrheiluUutiset Motorsportille, että keskeytyksen ja näyttävän savupilven syynä oli turbon rikkoutuminen, mutta Paasonen nähdään mukana radalla sunnuntaina.

EM-sarjan Supercar-luokan kauden toinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Latviassa ja lauantaina ohjelmassa oli kaksi ensimmäistä alkuerävaihetta. Mikko Ikosen kauden ensiesiintyminen EM-sarjassa toi ensimmäisestä alkuerästä hienon viidennen sijan, mutta toisessa alkuerässä Fordista etukardaanin “tumppi” meni poikki ja tuloksena oli keskeytys. Kahden ajetun alkuerän jälkeen Ikonen on kokonaispisteissä sijalla 11.

EM-sarjan kolmas ja neljäs alkuerävaihe, sekä semifinaalit ja finaali ajetaan Riiassa, Latviassa sunnuntaina. Lisäksi sunnuntain ohjelmassa on MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu, kolme alkuerää, semifinaalit ja finaali.

Riian lauantain finaalin lopputulokset

1) Johan Kristoffersson (Volkswagen) 5.01,073
2) Mattias Ekström (Audi) + 3,468
3) Timmy Hansen (Peugeot) + 4,323
4) Kevin Hansen (Peugeot) + 4,633
5) Niclas Grönholm (Hyundai) + 10,908
6) Robin Larsson (Audi) + 35,316

Nopein kierrosaika: Johan Kristoffersson 48,306 (kierroksella 2/6)

MM-pistetilanteet 5/10 osakilpailua

Kuljettajat

1) Johan Kristoffersson (SWE) 140
2) Mattias Ekström (SWE) 119
3) Niclas Grönholm 99
4) Timmy Hansen (SWE) 90
5) Kevin Hansen (SWE) 82
6) Robin Larsson (SWE) 78
7) Timo Scheider (GER) 64
8) Andreas Bakkerud (NOR) 64
9) Timur Timerzyanov (RUS) 49
10) Anton Marklund (SWE) 49

Tiimit

1) KYB Team JC (SWE) 197
2) Team Hansen (SWE) 172
3) GRX Taneco 148
4) All-Inkl.com Munnich Motorsport (GER) 79
5) Monster Energy GCK RX Cartel (FRA) 77
6) Unkorrupted (FRA) 27

Sunnuntain aikataulu

09.00 – Warm-up, kaikki luokat
09.50 – WRX 1. alkuerät, ERX ja Projekt E 3. alkuerät
11.15 – WRX 2. alkuerät, ERX ja Projekt E 4. alkuerät
13.15 – WRX 3. alkuerät, ERX semifinaalit ja finaali
16.00 – WRX semifinaalit ja finaali, Projekt E finaali
16.50 – Palkintojenjako

WRX = MM-sarjan Supercar-luokka, ERX = EM-sarjan Supercar-luokka

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: MM-sarjan tiedote, GRX Tanecon tiedote
YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja

 

Grönholm alkuerien ykkösenä semifinaaleihin – Paasonen vältti katastrofin


Facebook kommentit