Palkintotilaston kärkikymmenikköön noussut Grönholm tavoittelee Latviasta voittoa

16.9.2021 / 20:03
Niclas Grönholm on MM-pisteissä kolmen osakilpailun jälkeen kuudentena (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden neljäs ja viides osakilpailu ajetaan viikonloppuna Bikerniekin radalla Riiassa, Latviassa. Edellisessä osakilpailussa Ranskassa kolmanneksi ajanut Niclas Grönholm hakee paluuta voittokantaan reilun vuoden tauon jälkeen.

Suomalaisen GRX-SET-tiimin Hyundai i20 -autolla rallicrossin MM-sarjassa kilpaileva Niclas Grönholm, 25, ajoi Ranskan Loheacissa pari viikkoa sitten kolmanneksi, mikä oli inkoolaiselle kauden ensimmäinen palkintosijoitus ja samalla myös ensimmäinen palkintosijoitus MM-sarjassa reiluun vuoteen. Grönholmin edellinen palkintosijoitus ennen Ranskan onnistumista oli viime vuoden elokuussa Kouvolasta tullut voitto. Kaksi seuraavaa osakilpailua ajetaan viikonloppuna Latviassa.

– Tärkeät kisat edessä ja matkaan Latviaan hyvillä mielin, sillä uskon, että edessä on meille hyvä viikonloppu, Grönholm ennakoi edessä olevaa kahden osakilpailun viikonloppua tiiminsä tiedotteessa.

Jos teki Grönholm Ranskassa paluun palkintopallille pitkän tauon jälkeen, niin Latviassa tavoitteena on tehdä paluu voittokantaan, reilun vuoden tauon jälkeen.

– Yksi virhe lähdössä pudotti meidät voittotaistelusta Ranskassa. Se oli tähänastisista kisoista kauden paras ja hyvä viikonloppu kaiken kaikkiaan. Automme on hyvässä iskussa, joten voitosta ajetaan, Grönholm korostaa.

Ranskassa Grönholm oli alkuerien kakkonen, kirjautettuaan neljästä alkuerävaiheesta sijoitukset 1-3-5-3. Startti semifinaalilähdön paalupaikalta epäonnistui, mutta Grönholm taisteli itsensä kuitenkin kolmanneksi, mikä toi takarivin lähtöpaikan finaaliin. Vaikeista lähtökohdista huolimatta Grönholm nousi kuin nousikin finaalissa lopulta kolmanneksi, kaksoisvoittoon ajaneiden Hansenin veljesten Timmyn ja Kevinin jälkeen.

– Meillä oli kaikki eväät voittaa. Viikonloppu meni hyvin semifinaalivaiheeseen asti, jossa epäonneksemme automme oli sammua lähdössä ja putosimme startissa neljänneksi. Sen jälkeen oli täysi työ ajaa kolmen nopeimman joukkoon ja finaaliin. Onnistuimme siinä, mutta takarivin viimeisestä ruudusta on käytännössä mahdotonta nousta voittoon. Pääsin finaalissa muutaman auton ohi ja nousin kolmanneksi. Enempää ei ollut tehtävissä, Grönholm kertasi.

 

Niclas Grönholm ajoi Loheacin radalla Ranskassa edellisessä MM-osakilpailussa kolmanneksi (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

 

 

“Siihen samaan pyritään tänäkin vuonna”

Grönholmille Ranskasta tullut kolmas sija oli uran ensimmäinen kolmas sija rallicrossin MM-sarjassa ja siinä mielessä historiallinen saavutus, että sen myötä kolmannen polven autourheilija nousi MM-sarjan kaikkien aikojen palkintotilastossa kärkikymmenikköön. Grönholm on urallaan saavuttanut nyt yhteensä kuusi palkintosijoitusta, joista kolme on voittoja. Päällimmäinen tunne Ranskan osakilpailun jälkeen oli kuitenkin pettymys.

– Mahdollisuudet voittoon olivat olemassa ja juuri voittojen takia tätä tehdään, Grönholm muistutti.

Myös tiimipäällikkö Jussi Pinomäki oli kuljettajansa kanssa samoilla linjoilla.

– Palkintosijoitus on aina palkintosijoitus, mikä on aina hieno tulos missä tahansa sarjassa, erityisesti MM-sarjassa, missä taso on todella kova. Mutta aina kun on mahdollisuus voittaa ja se mahdollisuus viedään sinulta, ei palkintosijoitus maistu yhtä hyvältä. Niclaksen osalta viikonloppu oli kauden paras tähän mennessä ja vauhtiin pitää olla tyytyväinen, mutta vielä on joitakin osa-alueita, joita pitää työstää tuleviin kilpailuihin, Pinomäki taustoitti.

Kolmas sija nosti Grönholmin toden teolla mukaan MM-mitalitaisteluun, sillä kuudentena pisteissä olevalla Grönholmilla on eroa kolmanteen sijaan ja tiimikaveri Krisztian Szaboon nyt seitsemän pistettä. MM-sarjaa johtava Timmy Hansen on 34 pistettä ja toisena oleva Kevin Hansen 24 pistettä Grönholmia edellä. Latviasta Grönholmilla on hyviä muistoja, sillä vuonna 2019 sijoitus oli toinen, vuotta aiemmin neljäs ja viime vuoden tuplakilpailu toi kaksi viidettä sijaa.

– Vauhtimme viime vuonna oli hyvällä tasolla ja siihen samaan pyritään tänäkin vuonna. Ajoimme vuosi sitten ennen Riikaa todella hyvät testit. Tässä välissä Ranskan osakilpailun jälkeen testaamiseen ei ole ollut mahdollisuutta, niin aiomme hyödyntää ja verrata viime vuoden testituloksia ja tietoa tämän vuoden kisassa, Grönholm sanoo.

Kahden osakilpailun viikonloput tulivat mukaan rallicrossin MM-sarjaan viime vuonna koronapandemian seurauksena. Tänä vuonna kahden osakilpailun viikonloppuja on tarkoitus ajaa Latvian lisäksi myös Saksassa, minne MM-sarjan kausi marraskuun viimeisenä viikonloppuna päättyy. Tiimien ja kuljettajien vinkkelistä katsottuna kahden osakilpailun viikonloppu eroaa todella paljon normaalista yhden osakilpailun viikonlopusta.

– Aikataulu on todella tiukka. On vain yhdet harjoitukset ja molempina päivinä yksi alkuerä normaalia vähemmän. Tällaisessa tuplakisassa on tärkeätä, että auto on alusta asti hyvässä iskussa. Kenelläkään ei ole missään vaiheessa aikaa istua pidemmäksi aikaa alas ja miettiä muutoksia. Myös omassa ajamisessani pitää huomioida se, että autoille ei ole varattu normaalia huoltoaikaa, Grönholm nostaa esiin sen tärkeän faktan, että kolareihin ja ajovirheisiin ei ole varaa.

MM-sarjan pistetilanteet 3/9 osakilpailua

Kuljettajat

1) Timmy Hansen (SWE) 85
2) Kevin Hansen (SWE) 75
3) Krisztian Szabo (HUN) 58
4) Johan Kristoffersson (SWE) 57
5) Kevin Abbring (NED) 55
6) Niclas Grönholm 51
7) Enzo Ide (BEL) 37
8) Timo Scheider (GER) 31
9) Juha Rytkönen 25
10) Rene Munnich (GER) 16

Tiimit

1) Hansen World RX Team (SWE) 160
2) GRX-SET World RX Team 109
3) KYB EKS JC (SWE) 94

Latvian viikonlopun aikataulu

Lauantai 18.9.

12.06 – MM RX1 1. alkuerät
12.33 – EM RX1 1. alkuerät
14.06 – MM RX1 2. alkuerät
14.33 – EM RX1 2. alkuerät
15.30 – MM RX1 3. alkuerät
17.00 – MM RX1 semifinaalit ja finaali

Sunnuntai 19.9.

11.06 – MM RX1 1. alkuerät
11.33 – EM RX1 3. alkuerät
13.06 – MM RX1 2. alkuerät
13.33 – EM RX1 4. alkuerät
15.06 – MM RX1 3. alkuerät
15.33 – EM RX1 semifinaalit
17.00 – MM RX1 semifinaalit ja finaali, EM RX1 finaali

Palkintosijoitukset rallicrossin MM-sarjassa

1) Johan Kristoffersson 37 (24-7-6)
2) Timmy Hansen 35 (12-11-12)
3) Petter Solberg 30 (10-10-10)
4) Andreas Bakkerud 30 (7-14-9)
5) Mattias Ekström 27 (12-12-3)
6) Sebastien Loeb 17 (2-6-9)
7) Kevin Hansen 10 (2-6-2)
8) Toomas Heikkinen 8 (2-2-4)
9) Reinis Nitiss 8 (1-3-4)
10) Niclas Grönholm 6 (3-2-1)

———-

21) Juha Rytkönen 1 (0-1-0)
23) Joni Wiman 1 (0-0-1)

MM-sarjassa on ajettu tähän mennessä 82 osakilpailua

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit