Pärnun voittajia lauantaina: Kuismanen, Nurminen, Karttunen

2.7.2016 / 22:54
Rata-autoilun suomalainen grand old man Pertti Kuismanen ajoi GT-luokan voittoon Pärnussa. (kuva: Pertti Kangasniemi)

[ A- ] / [ A+ ]

Pärnun RATA-SM -osakilpailu saatiin päätökseen Viron Auto24ring-radalla kuumissa tunnelmissa. Aurinko porotti täydellä terällä koko päivän ja aiheutti tuskaisia hetkiä useammassa ohjaamossa.

Ratojen konkari Pertti Kuismanen oli täysin pitelemätön RATA-SM -sarjan Avoin GT -luokan toisessa kilpailulähdössä Pärnun polttavassa helteessä. Mies käskytti Chrysler Viper GTS-R -kilpurinsa jo lähdöstä alkaen selkeään johtoon ja sinetöi siten voiton nimiinsä näytöstyyliin.

Oman jännityksensä lauantaipäivän kilpailuun toi laturin oikuttelu; auton näyttöön ilmestyi jo alkumetreillä teksti vähäisestä akkuvirrasta.

– Kysyin tiimiradiosta asiaa mutta he sanoivat, ettei ole mitään tehtävissä. Piti jännittää kilpailun loppuun asti kestääkö akkuvirta vai ei. Onneksi ei ollut enempää kierroksia, muuten olisi voinut käydä huonosti, paljastaa Kuismanen.

Mies manasi Pärnun osakilpailun huonoa onnea. Kuismasen mukaan heidän tiimillään harvoin on mitään ongelmia, ja tänä viikonloppuna sekä kaasupolkimessa että akussa oli ongelmia riittämiin. Eilen miehen auto syttyi tuleen, ja viaksi paljastu myöhemmin kaasupolkimen osa joka syötti virheellistä polttoainetietoa tietokoneelle. Kuismanen ei vian vuoksi päässyt lainkaan osallistumaan eiliseen kilpailulähtöön.

Kuismanen on sitä mieltä, että Gran Turismo -luokasta voi kehittyä vielä huippusarja Suomen kilparadoille.

– Tehdään tästä yhdessä kiva sarja. Meillä on kuitenkin voimakkaat ja näyttävät autot mistä yleisökin pitää. Vielä pitäisi vaan saada enemmän kavereita radalle kilpailemaan. Kuten olen aiemminkin sanonut, kilpailussa jokainen kuljettaja on jännitysnäytelmän pääosassa. Pitää ajaa omaa kilpailua vaikkei taistelisikaan kärkisijoista. Kun voittaa itsensä se on jo kova juttu. Tämä on ennen kaikkea kiehtova harrastus. Itse olen löytänyt oikeat tekijät ympärilleni ja meillä on vahva tiimi, mutta ei meitä pidä pelätä vaan lähteä rohkeasti mukaan kilpailemaan, Kuismanen haastaa.

Vaikkakin miehellä on takana jo vuosikymmenten autourheilu-ura, merkitsee jokainen voitto siitä huolimatta jotakin.

– Jos ei voitot merkitse mitään kannattaa jättää ajamatta, laukoo Kuismanen.

Nurminen ja Karttunen ykkösiä

Viron nopealla radalla V8 Thunder -luokan Jari Nurminen sekä Legends-luokan Veli-Pekka Karttunen ajoivat molemmat kaksoisvoiton luokkiensa kilpailulähdöistä.

Eilisen pieleen menneen riskinottotaktiikan jälkeen Jari Nurminen otti voiton V8 Thunder -luokan toisesta kilpailulähdöstä.

– Eilinen kilpailu oli kaikesta huolimatta hyvä. Otin itse riskin renkaiden kanssa ja halusin myös tehdä show’ta katsojille. Ajattelin että olisin vielä viimeiseltä sijalta pystynyt nousemaan kärkeen, mutta tällä kertaa taktiikka ei ihan toiminut. Eilen palkintopallilla oli ensikertalaisia mikä tekee hyvää luokalle. Tykkään luokasta tänä vuonna tosi paljon. Nuoret kuljettajat ajavat reilusti eivätkä peittele, tämä on rauhoittunut kivaksi kilvanajoksi, kehuu Nurminen.

– Sain hyvän lähdön mutta Lähteenmäen Toni meni kuitenkin heittäen ohi. Jäin suorilla jostain syystä Tonille tosi paljon. Sitten Tonilla tuli renkaiden kanssa ongelmia ja hän teki yhden virheen, niin pääsin siitä ohi. Yritin sen jälkeen ajaa enemmän riskirajoilla ja kasvatin sitä kautta eroa muihin, sanoo Nurminen.

Mies sinetöi päivän kaksoisvoiton hyppäämällä korkeimmalle korokkeelle myös Pärnun kolmannessa kilpailulähdössä.

– Tämä oli helpompi kisa kuin edellinen. Edellisen kisan ajoin vanhoilla renkailla mutta nyt vaihdoin taakse uudet. Minulla on niin hieno tiimi, että ei voisi parempaa toivoa, kiittelee Nurminen.

Vaikkakin Nurmisella on jo takana useampia kierrettyjä kilpailuja, arvostaa mies silti jokaista voittoa.

– Totta kai jokainen voitto merkitsee. Yleensä mitä tiukempi kilpailu, sen parempi fiilis. On kaikista parhainta kun kamppaillaan tiukasti ja joutuu mittaamaan kenen kantti kestää, tiivistää Nurminen.

Legends-luokan toisen kilpailulähdön kurvaili nimiinsä paalulta startannut Veli-Pekka Karttunen. Karttunen joutui jonkin verran kisailemaan johtopaikasta Henri Tuomaalan kanssa.

– Kiva kun pääsee kilpaa ajamaan. Auto kulki hyvin, ei mitään ongelmia. Henkalla taisi renkaat alkaa loppumaan eikä hän pystynyt enää lopussa haastamaan, Karttunen valottaa.

Veli-Pekka Karttusen menoon ei ollut tänään muilla Legends-kuskeilla sanomista. Mies voitti molemmat päivän kilpailulähdöt ja jätti hallitsevan mestarin Henri Tuomaalan tylysti toiseksi.

– Lähtö onnistui tosi hyvin ja pääsin nousemaan kärkikamppailuun. Vähän joutui ykköspaikasta taistelemaan mutta sain onneksi kuitattua viimeisellä kierroksella Henkan ohi, summailee Karttunen.

Mies kehuu Legends-luokan olevan kovatasoisin rata-ajon luokka tällä hetkellä.

– Tässä luokassa pääsee ajamaan kilpaa. Eniten osanottajia ja Suomen kovatasoisin luokka. Kukaan ei ole ylivoimainen vaan kaikilla on mahdollisuus voittoon, maalaa Karttunen.

Edellisessä Kemoran osakilpailussa miehellä oli epäonnea tekniikan kanssa vaihdelaatikon hajottua, mutta mestaruushaaveet eivät suinkaan ole haudattu tätä kautta ajatellen.

Sten Pentus ja Thomas Padovani olivat voittamaton parivaljakko Pärnun viimeisessä RATA-SM -kilpailulähdössä. Padovani toi kaksikon BMW:n voittajana maaliin 45 minuutin kilpailun jälkeen.

Seuraava RATA-SM -osakilpailu ajetaan Alastaron  moottoriradalla 23.-24. heinäkuuta.

Lähde: RATA-SM:n tiedote

Lue myös Kulli tuplavoittoon Porsche-sarjassa


Facebook kommentit