Patric Öhman ihmetteli ulosajon jälkeisiä huhuja – “Ruotsissa asti oli tietoa, että ollaan ajettu hirvikolari”

3.9.2018 / 19:47
Patric Öhmanille keskeytys oli SM-sarjassa kauden ensimmäinen (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden kuudes osakilpailu viime lauantaina Sastamalan ja Huittisten ympäristössä päättyi Go4Speed Motorsport -tiimin Patric Öhmanin ja kartanlukija Aki Sparren osalta keskeytykseen jo avauserikoiskokeella. SM3-luokassa kilpaileva kaksikko ajoi ulos ja tilanteessa loukkaantunut Sparre vietiin sairaalahoitoon.

Ensimmäisen kerran heti lauantaina Aki Sparrea sairaalassa katsomassa käynyt Patric Öhman taustoitti kartanlukijansa tilannetta myöhään sunnuntai-iltana.

– Aki on edelleen sairaalahoidossa. Selkänikamassa on murtuma, se on tiedossa jo nyt, mutta lisäselvityksiä vielä tehdään. Lääkäri ei osannut vielä sanoa sen enempää, mutta maanantaina varmasti ollaan viisaampia, Öhman taustoitti ja kertoi omasta tilanteestaan sen verran, että hartiat ja niska ovat jumissa, lihassärkyä on, mutta muuten kuljettaja selvisi tilanteesta käytännössä henkisin vammoin.

Kaksikon kilpailun viikonloppuna käynnisti virallisesti perjantaina ajettu testierikoiskoe, missä päästiin ennen kaikkea testaamaan se, että moottori laajan remontin jälkeen toimisi moitteitta.

– Ihan älyttömästi ei siellä kilometrejä saatu alle, mutta pieni tuntuma ja hyvä sellainen autoon kuitenkin. Ja kun moottorikin pelasi erinomaisesti, niin “shakedownin” jälkeen oli hyvä fiilis lähteä kilpailuun, Öhman kuvaili perjantain fiiliksiä.

Vaikka lauantaina edessä olikin runsaasti ek-kilometrejä, niin kyseessä oli kuitenkin yksipäiväinen ja nopeatempoinen kilpailu. Heti ensimetreistä lähtien piti olla hereillä.

– Ykköspätkälle lähdettiin niin kuin aina ennenkin. Toki tiedettiin se, että pitää lähteä yrittämään ajaa sitä vauhtia alusta saakka mitä pyritään ajamaan koko päivä. Alussa muutama aikaa vievä pienempi virhe mahtui matkaan, mutta ei mitään tilanteita. Muuten tuli ihan hyvin ja perusajolla, ei mitään hulluttelua ja riskejä ei otettu, Öhman kuvaili ensimmäisen erikoiskokeen alkua.

Rallissa tunnetusti pienikin virhe voi maksaa paljon ja niin kävi nyt Öhmanin ja Sparren kohdalla.

– Peltojen keskellä pitkä suora ja sen päässä vasemmalle kääntyvä mutka, minkä jälkeen lähdettiin taas uudestaan kiihdyttämään. Sellainen joku 150 metrin suora, siitä vasemmalle kääntyvä mutka ja perä lähti vähän irti. Oma veikkaus on, että vaikka siitä oli muutkin leikannut ja oikonut sitä mutkaa jo nuotitusvaiheessa, niin leikkasin sitä samaa jälkeä. Epäilen, että kuskin puolen eturengas tipahti hieman liian syvään ja se lähti kääntämään auton peräpäätä. Siitä sitten keula edellä sisäpuolen ojaan viistottain, Öhman kertasi ulosajotilannetta.

 

Patric Öhman kilpailee rallin SM-sarjassa SM3-luokassa Ford Fiestalla (Kuva: RPF).

 

“Aki sanoi heti, että teki kipeää”

Tilanteessa oli mukana todella paljon huonoa onnea, sillä keskellä ojaa ollut siltarumpu oli lopulta se mikä auton menon pysäytti ja tekikin sen rajusti.

– 10-15 metriä mentiin ojan pohjaa pitkin ja siellä oli siltarumpu, mihin törmättiin keula edellä. Sellainen pisto, mistä traktorit menee tieltä pellolle. Oja oli todella syvä siinä kohtaa, siihen kun auto parkkeerasi sen piston päälle, niin kuskin puolen takarengas oli varmaan puolitoista metriä ilmassa ojan pohjasta, Öhman ihmetteli.

Jossittelu tunnetusti on aina turhaa, varsinkin autourheilussa, mutta tässä kohtaa jos tuurit olisivat olleet mukana sen verran, että kyseisessä kohtaa ei tuota siltarumpua olisi ollut, niin matka olisi mitä suuremmalla todennäköisyydellä päässyt jatkumaan.

– Jos se oja olisi jatkunut samanlaisena mitä ennen sitä siltarumpua, niin parhaassa tapauksessa se olisi tullut samalla vauhdilla vielä ylöskin ja takaisin tielle. Toinen vaihtoehto olisi ollut, että olisi jäänyt ojaan, mutta siinä ei olisi edes peltivahinkoa tullut siinä tapauksessa.

Öhman sanoo, että välittömästi ulosajon jälkeen oli selvää, että Sparre on loukkaantunut ja tarvitsee apua.

– Aki sanoi heti, että teki kipeää. Kysyin, että tarvitseeko painaa SOS-nappia ja sain vastauksen, että tarvitsee. Sen jälkeen hyppäsin sitten “monitoimimiehen” rooliin. Ensin otin sammuttimen, kun auto höyrysi ja savusi niin paljon, että varmistin ettei se ala palamaan, kun Akikin on autossa. Soitin ek-päällikölle, että pistää pätkää poikki ja lähettää ambulanssin. SOS-kyltillä siinä sitten pysäyttelin takaa tulevia autoja, Öhman muistelee hektistä tilannetta.

Öhman sanoo, että hyvin usein tälläisissä tilanteissa juuri kartanlukijan selkä on kovilla ja yleisesti sanotaankin, että selkävammat ovat karttureille vähän niin kuin ammattitauti.

– Kartturi on siinä epäsuosiollisessa asemassa varsinkin tälläisissä äkkipysähdyksissä, että kun ei ole käytännössä kuin nuottivihko mistä pitää kiinni, niin siitä ei paljon tukea saa. Kuskilla on kuitenkin ratti ja polkimet mistä saa vähän tuettua ja kuski on sillä hetkellä paremmin kartalla siitä tilanteesta mitä tapahtuu, Öhman kuvailee.

Kyseessä oli Öhmanille ja Sparrelle kauden ensimmäinen keskeytys, kauden kuudennessa SM-rallissa.

– Ei tämä minulle ensimmäinen ulosajo ollut, mutta tottakai harmittaa, kun ensimmäinen keskeytys tälle kaudelle ja tuli tähän kauden loppuun. Ei olisi tarvinnut tulla. Ja ensimmäinen tälläinen missä tulee henkilövahinkoja, niin ne on tottakai aina ikäviä asioita.

 

Go4Speed Motorsport -tiimin Patric Öhman ja Aki Sparre (Kuva: Jari Hotti).

 

“Ruotsissa asti tietoa, että ollaan ajettu hirvikolari”

Koska paikalle tarvittiin ambulanssi, niin erikoiskoe tottakai keskeytettiin kilvanajon osalta. Ulosajopaikan välittömässä läheisyydessä ei ollut yleisöä, mutta siitä huolimatta sosiaalinen media aloitti huhurummutuksen välittömästi ja mukaan mahtui jos jonkinlaisia tarinoita ja jopa uljas metsämme luonnoneläväkin.

– Siinä kun odottelin, että saadaan romut kerättyä kyytiin, niin kyllä nauratti mistä rallikansa aina nämä huhut keksii. Hirvikolaria pidettiin varmana joka puolella ja minäkin sain aiheesta usean kyselyn, että mitäs, olette ajaneet hirvikolarin. Pilke silmäkulmassa terveisinä lähettäisin kaikille, että ei kannata huhua alkaa noin laajasti levittämään jos ei ole faktat kunnossa. Minua se tilanne noiden huhujen osalta oikeasti vain nauratti, Öhman sanoi.

Eikä ne huhut pysyneet edes Suomen rajojen sisäpuolella.

– Sain jopa viestiä, että Ruotsissa asti oli tietoa, että ollaan ajettu hirvikolari. Ei edes nähty yhtään hirveä reissussa, peuroja nuotituksessa sitäkin enemmän, Öhman naurahti.

Jo sunnuntaina Öhman ja Sparre olivat keskustelleet siitä, että vanhan Queen-hitin mukaisesti “show must go on”, eli tiimin kalusto tullaan mitä suuremmalla todennäköisyydellä näkemään mukana myös SM-sarjan viimeisessä osakilpailussa Turussa syyskuun viimeisenä viikonloppuna.

– Aki oli sunnuntaina olosuhteisiin nähden hyvällä fiiliksellä ja kun tilanne alkoi selkiintymään, niin puhuttiin siinä sitten, että mitä tehdään. Kukaan ei tietenkään voi jäädä tuleen makaamaan ja pakko ne on katseet siirtää eteenpäin. Yritetään niin, että auto olisi Turussa viivalla. Koitetaan tehdä hommia ja toivotaan, että aikataulu pitää ja tarvittavat osat olisi saatavissa. Tärkeintä tottakai on, että Akilla on kaikki hyvin ja hän saa tilanteen selvitettyä.

Vielä tuon keskustelun jälkeenkin Sparre lähetti Öhmanille viestin myöä juuri niitä sanoja, joita tälläisessä tilanteessa haluaa kuulla enemmän kuin mitään muuta.

– Aki laittoi viestiä, että kun lääkäri antaa luvan ja Fiesta on kunnossa, niin sitten mennään taas. Akille haluan lähettää tsemppiä ja pikaista toipumista! Toivottavasti mies saa nopeasti luvan hypätä taas kilpurin jousille, Öhman toivoi.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit