Perinteinen irlantilaisralli päättyi surullisesti, arvostettu kuljettaja menehtyi

24.6.2019 / 09:20
Manus Kelly juhli ensimmäistä Donegal Rallin voittoa vuonna 2016 (Kuva: Donegal Rallin media).

[ A- ] / [ A+ ]

Nyt jo 47. kerran ajettu perinteinen Donegal Ralli Irlannissa päättyi sunnuntaina surullisissa tunnelmissa, kun rallin kolminkertainen voittaja ja arvostettu irlantilaiskuljettaja Manus Kelly menehtyi ulosajossa saamiinsa vammoihin.

Manus Kelly, 41, yhdessä kartanlukijansa Donall Barrettin kanssa kilpailivat oikeutetusti tämänvuotisessa Donegal Rallissa numerolla yksi, olihan kaksikko juhlinut tässä kilpailussa voittoa kolmena edellisenä vuonna. Perinteinen ralli ajettiin Donegalin kaupungin ympäristössä Irlannissa nyt jo 47. kerran ja tällä kertaa kolmepäiväinen kilpailu perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina käsitti 20 erikoiskoetta yhteispituudeltaan hieman alle 296 kilometriä.

Donegal on kaupunki Irlannissa, Ulsterin provinssissa, Donegalin kreivikunnassa. Kilpailu on erittäin suosittu, sillä tänäkin vuonna mukana oli 160 kilpailijaparia Irlannista ja Briteistä, ja viikonlopun aikana yleisöä erikoiskokeilla oli seuraamassa yhteensä lähes 70 000. Vuonna 1978 Donegalissa ajettiin EM-sarjan osakilpailu ja silloin voittoon ajoi Ari Vatanen. Kilpailu tunnetaan erittäin nopeista asfalttiteistä, joista parhaana esimerkkinä toimii kuudes erikoiskoe, missä pohja-ajan ajaneen Declan Boylen keskinopeus Fordin WRC-autolla oli 145,6 km/h!

Kilpailussa lopulta 13 ajetusta erikoiskokeesta seitsemällä ylitettiin keskinopeus 120,0 km/h ja vertailun vuoksi todettakoon, että Suomen MM-rallissa viime vuonna voittoon ajaneen Ott Tänakin keskinopeus oli 122,6 km/h. Tässä kilpailussa menestyjät on aina nostettu korkealle ja he ovat erityisesti Irlannissa keränneet suurta arvostusta. Yksi heistä ilman muuta oli kolminkertainen voittaja Manus Kelly, joten arvostetun kuljettajan ja Irlannissa pidetyn liikemiehen, sekä poliitikon poismeno ulosajon seurauksena on valtava sokki.

Hyundai i20 R5 -autolla tänä vuonna Donegal Rallissa kilpaillut Kelly oli lauantain ajopäivän ja 14 erikoiskokeen jälkeen yleiskilpailussa kuudentena. Kilpailun 15. erikoiskoe avasi sunnuntain, viimeisen ajopäivän, ja se jäi myös Kellyn viimeiseksi erikoiskokeeksi. Hyundai ajautui ulos tieltä sillä seurauksella, että Kelly menehtyi saamiinsa vammoihin. Kartanlukija Barrett kuljetettiin sairaalaan hoidettavaksi ja viimeisimmät tiedot kertovat, että hän ei ole hengenvaarassa.

Kilpailu keskeytettiin välittömästi 15. erikoiskokeen surullisten tapahtumien jälkeen, eikä sitä enää jatkettu. Voittoon ajoi Sam Moffett, 13,4 sekunnin erolla ennen Craig Breeniä, mutta sanomattakin on selvää, että lopputulokset eivät suuren surun keskellä kiinnostaneet ketään.

– Manus, olit todellinen herrasmies. Lahjakas kuljettaja, loistava perheenisä, ja minulle, sekä monelle muulle loistava ystävä, urallaan 59 MM-ralliin osallistunut irlantilainen Breen twiittasi.

Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä kartanlukijoista, britti Nicky Grist, oli Breenin tavoin yksi niistä monista rallimaailman tunnetuista henkilöistä, jotka välittivät surunvalituksen sosiaalisessa mediassa.

– Olen erittäin surullinen kuultuani uutiset Manus Kellyn poismenosta. Hän oli kokenut kilpailija ja Donegalin kolminkertainen voittaja. Hänen perheensä ja ystävänsä, sekä Donegal Rallin järjestäjät ovat ajatuksissani, Grist kirjoitti.

Manus Kelly, joka tunnettiin myös lempinimellä “Mandy”, oli Irlannissa tunnettu rallikuljettajan taidoistaan, sekä myös yrittäjänä, joka työllisti 60 ihmistä Letterkennyn kaupungissa. Kelly oli myös ahkera varainkerääjä ja hyväntekijä, sekä Fianna Fail -puoluetta edustanut poliitikko, joka valittiin kuukausi sitten Donegalin maakuntaneuvoston valtuutetuksi. Kellyä jäivät ikävöimään vaimo, heidän viisi lastaan, Kellyn vanhemmat, sekä Kellyn kahdeksan sisarusta.

 

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit