MOTORSPORT

Perjantaina ajettava kilpailun pisin pätkä mietitytti Rovanperää – “Paljon auraamista”

Suomen MM-ralli, Secto Rally Finland, käynnistyy tänään torstaina Harjun legendaarisella kaupunkierikoiskokeella. Ylivoimaisena MM-pistejohtajana rallin MM-sarjan kauden kahdeksanteen osakilpailuun starttaa Kalle Rovanperä.

Keskiviikko-iltana Toyota-tallin mediatilaisuudessa esiintyi tutun rauhallinen Kalle Rovanperä, 21, josta ainakaan päälle päin ei näkynyt pienintäkään hermostuneisuutta, vaikka puuppolalainen koti-MM-ralliin pistejohtajana ja suurimpana ennakkosuosikkina starttaakin. Rovanperän kommentoi Suomen MM-rallin alla, että Jyväskylässä mahdollinen voitto olisi voitto muiden joukossa. Oletko todellakin sitä mieltä?

– Kyllä olen sitä mieltä. Tottakai se voitto varmasti jälkikäteen tuntuisi tärkeämmältä, mutta etukäteen se ei vaikuta mitenkään erilaiselta. Ihan samanlaista rallia lähdetään ajamaan kuin muuallakin, viimeisen vuoden aikana huikeat seitsemän MM-rallia voittanut Rovanperä kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille.

Selvää on, että kun isä on ex-WRC-tähti Harri Rovanperä ja lapsuudenkoti sijaitsee Puuppolassa, niin Rovanperä on lapsuusvuosina ollut vakiovieras Suomen MM-rallin erikoiskokeilla katsojana. Nämä tekijät yhdistettynä siihen, että Rovanperä on viihtynyt ralliauton ratissa jo pikkupojasta lähtien, niin Suomen MM-rallin voitto ja Maamme-laulun kuuleminen kotiyleisön edessä ovat varmasti asoita, joita olet pienenä poikana miettinyt?

– Varmasti olen sitäkin miettinyt. Mutta eihän se tässä vaiheessa vaikuta hirveästi. MM-sarjassa jokainen kilpailu on vaikea voittaa ja tämä on yksi niistä, Rovanperä muistutti.

Rovanperälle on MM-pistejohtajana jälleen luvassa “aura-auton” rooli perjantain osalta. Tavoitteena on tottakai pystyä pysymään mahdollisimman lähellä kärkeä, että lähtöpaikka lauantaille olisi selkeästi parempi.

– Perjantaina pitää olla hereillä, että saa pidettyä vauhtia yllä, ettei “aura-autona” häviä liikaa aikaa. Sen näkee sitten, että missä vauhdissa ollaan, Rovanperä pohti.

Nuotituksen perusteella yksi perjantain erikoiskokeista vaikutti olosuhteiden puolesta olevan sellainen, että se pisti Rovanperänkin miettimään ensimmäisen pidemmän kilpailupäivän kulkua.

– Lankamaa näytti siltä, että siellä on aika paljon auraamista, oli paljon irtosoraa ja muutenkin hiekkainen pätkä. Muuten pätkät on melko lailla samassa kunnossa ekalla lenkillä, Rovanperä arvioi.

Lankamaan erikoiskoe ajetaan perjantaina kello 8.55 alkaen ja toinen ajokerta samana päivänä, kello 13.10 alkaen. Pituutta erikoiskokeella on reilut 21 kilometriä ja se on tämänvuotisen Suomen MM-rallin pisin erikoiskoe. Torstai-aamun testierikoiskokeella Rovanperä oli nopein, ajaen lähes 139 km/h keskinopeudella puoli sekuntia nopeamman ajan kuin tallikaveri Esapekka Lappi. Kaikki neljä Toyotaa mahtuivat viiden nopeimman joukkoon. Jari Huttunen oli 11.

Suomen MM-ralli 2022, Secto Rally Finland, käynnistyy torstai-iltana kello 19.08. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

Testierikoiskokeen tulokset

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 1.56,1
2) Esapekka LappiJanne Ferm (Toyota) + 0,5
3) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 0,9
4) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 1,3
5) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 1,6
6) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Hyundai) + 1,7
7) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Ford) + 2,0
8) Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 2,4
9) Pierre-Louis Loubet-Vincent Landais FRA/FRA (Ford) + 2,4
10) Adrien Fourmaux-Alexandre Coria FRA/FRA (Ford) + 2,7

———

11) Jari HuttunenMikko Lukka (Ford) + 3,1

Rovanperän keskinopeus: 138,91 km/h

 

 

EK1 Harju ja Rally1-kuljettajien lähtöajat

19.57 – Jari Huttunen
20.00 – Adrien Fourmaux
20.03 – Oliver Solberg
20.06 – Pierre-Louis Loubet
20.09 – Esapekka Lappi
20.12 – Gus Greensmith
20.15 – Craig Breen
20.18 – Takamoto Katsuta
20.21 – Ott Tänak
20.24 – Elfyn Evans
20.27 – Thierry Neuville
20.30 – Kalle Rovanperä

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com