MOTORSPORT

Perkeleen rengasrikko! Mikko Heikkilän upeasti sujunut EM-ralli sai ikävän lopun

Mikko Heikkilän upeasti sujunut kilpailu Portugalin EM-rallissa sai ikävän päätöksen, kun voittotaistelu viimeisellä erikoiskokeella päättyi nurmijärveläisen osalta rengasrikkoon.

Upean kilpailun rallin EM-sarjan kauden avausosakilpailussa Portugalissa ajanut Mikko Heikkilä starttasi viimeiselle erikoiskokeelle hallussaan 2,8 sekunnin johto toisena olleeseen Hayden Paddoniin nähden. Kolmantena ollut Mads Östberg ei enää viimeisellä erikoiskokeella voittotaisteluun yltänyt ja Paddonin saavuttua maaliin, jäätiin odottamaan Heikkilän aikaa.

Ratkaisu saatiin kuitenkin jo ennen Heikkilän maaliintuloa ja suomalaisittain ajateltuna ikävällä tavalla, kun portugalilaisen The Racing Factory -tiimin kuljettaja oli kärsinyt rengasrikon ja edessä oli renkaanvaihto. Lopulta Heikkilä ja kartanlukija Samu Vaaleri saapuivat maaliin lähes kolme minuuttia Paddonille hävinneenä ja kokonaistuloksissa loppusijoitus putosi kahdeksanneksi.

– En tiedä missä ja miten se tapahtui. Täällä on helppoa kärsiä rengasrikko, koska kiviä on niin paljon. Ei tässä itku auta! Tälläistä tämä on välillä. Kiitos tiimille, he tekivät loistavaa työtä, pettynyt Heikkilä kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

31-vuotias Heikkilä voitti viime vuonna rallin SM-sarjan kuninkuusluokan Suomen mestaruuden ja päätti tänä vuonna yhdessä yhteistyökumppaneittensa kanssa satsata kansainväliseen sarjaan. Valinta osui rallin EM-sarjaan, jonka kauden avausosakilpailu Portugalissa tarjosi heti alkuun todella kovan kattauksen rallimaailmassa hyvin tunnettuja, kovan tason kuljettajia.

– Lähtölistalla on kaksikymmentä kuljettajaa, jotka pystyy ajamaan kovan tuloksen. Ei tänne tulla ja kurvailla tosta vaan “podiumille”. Toisaalta turha sitä lähtöluetteloa on liikaa alkaa pelkäämään, vaan ajaa mieluummin omaa suoritusta. Katsotaan sitten mihin se riittää. Sunnuntaina ollaan viisaampia, Heikkilä ennakoi UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa vajaa viikko ennen kilpailun starttia.

Heikkilä näytti jo aika-ajoissa perjantaina hyvää vauhtia, kellottamalla neljänneksi nopeimman ajan. Kilpailun kolmannella erikoiskokeella nurmijärveläinen nousi ensimmäistä kertaa kilpailun johtoon, menetti sen kahden seuraavan erikoiskokeen ajaksi, mutta viimeiselle yötauolle saavuttiin kuitenkin sinivalkoisen kuljettajakaksikon komennossa.

Ennen sunnuntaita Heikkilän johtomarginaali toisena olleeseen Östbergiin nähden oli 4,2 sekuntia, kun taas Paddon kolmannella sijalla oli jäänyt kärjestä jo 17,2 sekuntia. Aamupäivän kolmen ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen Heikkilän johto oli kasvanut 12,6 sekuntiin, mutta penkkaosuma ja siitä seuranneet ohjausongelmat viimeisellä erikoiskokeella ennen huoltotaukoa maksoivat aikaa sen verran paljon, että kärkikolmikko mahtui yhtäkkiä 4,6 sekunnin sisään.

Huoltotauon jälkeen ajettu iltapäivän lenkin ensimmäinen erikoiskoe oli kärkikolmikon osalta huipputasainen, kun Paddon kukisti Heikkilän ja Östbergin 0,1 sekunnilla. Kahdella seuraavalla erikoiskokeella Östberg putosi kärkikaksikon vauhdista, eroa norjalaisella kärkeen ennen viimeistä erikoiskoetta oli 7,7 sekuntia, kun taas Heikkilän ja Paddonin välinen aikero pysyi lähes samoissa lukemissa koko ajan.

Rallin EM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Espanjassa 5.-6. toukokuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Hayden Paddon NZL (Hyundai i20 N Rally2) 1.42.21,4
2) Mads Östberg NOR (Citroen C3 Rally2) + 10,7
3) Georg Linnamäe EST (Hyundai i20 N Rally2) + 27,5
4) Mikolaj Marczyk POL (Skoda Fabia RS Rally2) + 1.13,4
5) Yoann Bonato FRA (Citroen C3 Rally2) + 2.11,8
6) Craig Breen IRL (Hyundai i20 N Rally2) + 2.19,6
7) Efren Llarena ESP (Skoda Fabia RS Rally2) + 2.21,9
8) Mikko Heikkilä (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 2.41,4
9) Tom Kristensson SWE (Citroen C3 Rally2) + 2.43,6
10) Miklos Csomos HUN (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 2.49,5

Paddonin keskinopeus: 85,5 km/h
Pohja-ajat: Breen 6, Virves 2, Östberg 2, Heikkilä 1, Paddon 1, Sesks 1, Teodosio 1

 

pitkävetovihjeet

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kilpailun jälkeiset kommentit: WRC+ erikoiskokeen maalihaastattelu

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com