Perkiömäki osoitti, että kova työ tuottaa tulosta – “Tuurilla ei voi voittaa mitään”

27.8.2018 / 18:20
Ari Perkiömäki ja Supercar-finaalin voittaja Oliver Eriksson (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin SM-sarjan Supercar-luokan Suomen mestaruudesta käytiin sunnuntaina Kouvolassa todella jännittävä taistelu, josta pisimmän korren lopulta nappasi kokenut Ari Perkiömäki. Sen myötä raahelainen pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta kuninkuusluokassa nyt ensimmäistä kertaa urallaan.

Kymmenen vuotta sitten, vuonna 2008, uransa ensimmäisen ja vielä ennen viime viikonloppua ainoan rallicrossin Suomen mestaruutensa voittanut Ari Perkiömäki sai vihdoin ja viimein ison palkinnon vuosien kovasta työstään, kun hän nousi Kouvolassa ajetussa kauden päätösosakilpailussa Supercar-luokan mestariksi värikkäiden vaiheiden jälkeen. Perkiömäki löi tiukassa ja jännittävässä mestaruustaistelussa Mikko Ikosen ja Riku Tahkon.

– Fiilikset on kyllä juuri nyt ihan loistavat! Hetki tässä vielä menee, että ymmärtää tuon kokonaisuuden. Tässä on niin paljon tiimi ja taustavoimat tehnyt töitä, että tälläistä pystyy saavuttamaan. Mestaruuksia on tullut aiemminkin, mutta tämän kyllä arvostaa sen ensimmäisen jälkeen seuraavaksi. Supercar-luokka on kuninkuusluokka, työlästä ja ison työn takana, että kyllähän tämä on aivan loistava juttu, kymmenen vuotta sitten Autokrossi-luokan Suomen mestaruuden voittanut Perkiömäki hehkutti tuoreeltaan Kouvolan finaalin jälkeen UrheiluUutiset.comille.

Lähtökohta Kouvolaan oli se, että pistejohtaja Tahkolla oli 97 pistettä ja Perkiömäellä, sekä Ikosella molemmilla 93 pistettä. Alkuerien kokonaistuloksissa kolmikosta paras oli Ikonen sijalla kymmenen, rengasrikon kärsinyt Tahko kolmastoista, kun taas viimeisen alkuerälähtönsä keskeyttämään joutunut Perkiömäki vasta viidestoista. Koska Kouvolassa SM-sarjan kuljettajat ajoivat kilpaa yhdessä RallyX Nordic -sarjan kuljettajien kanssa ja kuljettajia oli yhteensä mukana niin paljon, niin semifinaaleihin eteni alkuerien 18 parasta kuljettajaa.

Perkiömäen pelastus tässä kohtaa olivatkin hyvin menneet kaksi ensimmäistä alkuerää (seitsemäs ja yhdeksäs), koska kolmansista alkueristä tuli keskeytyksen myötä vasta 25. sija.

Ensimmäisessä semifinaalilähdössä mestarikandidaateista mukana olivat Ikonen ja Tahko, jotka sijoittuivat kolmanneksi ja neljänneksi, kun finaaliin eteni jokaisesta lähdöstä kaksi parasta. Tässä kohtaa Ikonen oli vielä kiinni Suomen mestaruudessa, mutta Perkiömäen taistelu viimeisessä semifinaalilähdössä toiseksi ja sitä kautta aina finaaliin tiesivät sitä, että Perkiömäki kruunattiin Suomen mestariksi. Ikoselle SM-hopeaa ja Tahkolle SM-pronssia.

 

Ari Perkiömäki valloitti Supercar-luokan Suomen mestaruuden ensimmäistä kertaa urallaan (Kuva: Jari Hotti).

 

“Olin koko ajan tietoinen tilanteesta”

Mestaruustaistelu oli siis ratkennut jo ennen finaalia, mutta tuoreen Suomen mestarin kohdalla juhlat eivät vielä olleet valmiit alkamaan, sillä varsin nopeasti semifinaalilähdön jälkeen Perkiömäellä oli ainoana suomalaiskuljettajana edessään finaali. Oli varsin selvää, että tälläisessä tilanteessa finaaliin starttaaminen oli samalla vaikeaa ja samalla myös helppoa. Ensin se vaikeampi puoli.

– Sillä tavalla se oli vaikeaa, että tunteet tietysti nousi heti pintaan, kun se mestaruus varmistui. Piti siinä sitten koota itseään hetken, pojat varikolla laittoi auton kuntoon ja ei muuta kuin finaaliin, Perkiömäki hymyili.

Ja sitten se helpompi osuus. Tuskin koskaan on Perkiömäki pitkällä ja menestyksekkäällä urallaan saanut startata missään kilpailussa finaaliin näin rennoin mielin mitä sunnuntaina Kouvolassa. Mitään hävittävää ei ollut, koska Suomen mestaruus oli jo varmistettu.

– Pääsi vielä nauttimaan oikein sydämensä kyllyydestä päivän päälähtöön ja ei ollut mitään paineita. Jokainen sija olisi voitettu, koska taso täällä oli aivan älytön. Oli (Oliver) Solbergia ja oli EM-sarjan miehiä. Oli hienoa päästä ajamaan heidän kanssaan kilpaa.

Juuri hetki ennen finaalia Perkiömäki totesi ratahaastattelussa, että kivahan se olisi vielä nousta päivän päätteeksi palkintopallille ja vastustajien kovaan tasoon Perkiömäki kuittasi yleisöä naurattaen, että “samoja pottujahan ne noi muutkin syö”. Ja niin vain Perkiömäki meni ja toteutti suunnitelmansa nousemalla viimeisestä lähtöruudusta komeasti aina kolmanneksi. Kolmannen sijan tuonut ohitus Peter Hedströmistä tapahtui viimeisellä kierroksella viimeisessä mutkassa ja tuskin koskaan aiemmin on Tykkimäen moottoriradan yleisö saanut aikaan niin kovaa meteliä, kuin mitä tuon ohituksen jälkeen kuultiin.

– Olin koko ajan tietoinen tilanteesta, että palkintopallille on mahdollisuus. Jossain lähdössä siinä päivän aikana aiemmin näin, että kyllä näiden kavereiden vauhtiin jollain tasolla pystyy, kun vaan kaikki onnistuu, Perkiömäki korosti.

Perkiömäelle päättynyt kausi nykyisessä Supercar-luokassa oli uran kahdeksas. Kolmen nelossijan jälkeen viime vuonna tuli ensimmäinen mitali ja nyt siis ensimmäinen mestaruus.

– Monenlaista mahtui kyllä tähän kauteen. Avauksesta tuli voitto, sitten Honkajoella kolarointia. Sitten taas voitto ja sitten taas oli vuorossa härdelliä, oli ulosajoa ja kaikenlaista. Nyt taas ykköspaikka päätöskilpailussa. Meillä oli hyvä kilpailu Rikun ja Mikon kanssa ja hyvä SM-sarja oli kyllä tänä vuonna, tosi tasainen ja kova. Tuurilla ei voi näissä kekkereissä voittaa mitään, Perkiömäki muistutti.

Matka Kouvolasta Raaheen ei ole kovin lyhyt, joten mestaruusjuhlien ensimmäinen osuus menikin kotimatkan parissa. Menestys, niin kotimaassa, kuin nyt kovatasoisessa ja kansainvälisessä RallyX Nordic -sarjan kilpailussakin sai Perkiömäen miettimään tulevaisuuden osalta myös ulkomailla kilpailemista.

– Ilta jatkuu tästä, kun saa kamppeet pakattua kyytiin ja pääsee kotimatkalle. Pitää hetki juhlia ja miettiä, että mitä seuraavaksi. Kyllähän tälläisen kansainvälisen sarjan menestys tuo lisää nälkää, Perkiömäki myönsi.

Ari Perkiömäki

Aloitti moottoriurheilun kartingissa vuonna 1981
Ruotsin jääratamestaruus 2004
Jääradan Suomen mestaruus 2006, sekä tuplamestaruus 2008
Jääradan nelivetoluokan Cup-mestaruus 2010
Rallicrossin Autokrossi-luokan Suomen mestaruus 2008
Rallicrossin Supercar-luokan Suomen mestaruus 2018
Supercar-luokassa SM-pronssia 2017
Autokrossi-luokassa SM-hopeaa 2006 ja 2007

Kaudet Supercar-luokassa 2011-2018

2011 – 4.
2012 – 5.
2013 – 4.
2014 – 4.
2015 – 5.
2016 – 9.
2017 – 3.
2018 – 1.

Supercar-luokan SM-pisteet 2018

1) Ari Perkiömäki (Ford Fiesta) 123
2) Mikko Ikonen (Saab 9-3 Aero Sport Sedan) 116
3) Riku Tahko (Mini John Cooper Works WRC) 113
4) Jukka Lautamäki (Skoda Fabia WRC) 111
5) Janne Rinta-Kauhajärvi (Ford Fiesta R5) 85
6) Miikka Kaskinen (Citroen C4 WRC) 55

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit