Pettymyksen kokenut rallin MM-sarjan ME-mies uskoo Latvalan voittoon

10.7.2016 / 07:12
Fabrizio De Sanctis vuoden 2005 Neste Rallissa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen MM-rallin ilmoittautumisaika päättyi kesäkuun lopulla ja nyt kun viimeisetkin jälki-ilmoittautumiset on vastaanotettu, niin heinäkuun lopulla Keski-Suomen sorasirkuksessa lähtöviivalle asettuu yhteensä 81 autokuntaa. Kun lopullista osallistujaluetteloa katsoo, varsin nopeasti huomio kiinnittyy siihen, että siitä puuttuu yksi suomalaiselle ralliyleisölle tuttu nimi. Italialainen arkkitehti, rallin MM-sarjan maailmanennätysmies, joka vuosi sitten Neste Rallissa rikkoi huikean rajapyykin.

61-vuotias Fabrizio De Sanctis on nimi, jonka jokainen Neste Rallissa vuosien saatossa vieraillut rallifani tietää ja muistaa. Ensimmäisen kerran Suomen MM-ralliin jo vuonna 1986 osallistunut De Sanctis nähtiin kilpailemassa Keski-Suomen sorateillä peräti 30 vuonna peräkkäin, mikä on rallin MM-sarjan kaikkien aikojen ennätys niin osallistumismäärän (samaan MM-ralliin), kuin myös peräkkäisten osallistumisten (samaan MM-ralliin) suhteen.

Nyt tuo huikea putki siis tulee katkeamaan ja UrheiluUutiset.com olikin yhteydessä De Sanctisiin, että miksi näin.

– En onnistunut saamaan budjettia kasaan, joten en ole tänä vuonna mukana, Suomen MM-ralliin peräti neljällä eri vuosikymmenellä osallistunut De Sanctis vastaa pettyneenä.

Maaliskuussa De Sanctis kirjoitti omalla Facebook-sivullaan suomenkielellä niin yrityksille, kuin yksityisille ihmisillekin suunnatun pyynnön, että löytäisi apua tämän vuoden Neste Rallin budjettiin, jotta italialainen nähtäisiin kilpailussa 31. peräkkäisenä vuonna. Kirjoitus herätti runsaasti huomiota, mutta ei tuonut juurikaan vastauksia.

– Ei yhtään mitään. Kirjoitin myös suoraan suomalaisille yrityksille, mutta vain yksi heistä vastasi. Eikä sekään sitten ollut kiinnostunut, mikä yllätti kyllä minut.

De Sanctis sai myös ehdotuksen ajaa pelkästään rallin ensimmäinen, Harjun erikoiskoe, tai vaihtoehtoisesti vain startata ralliin ajamatta metriäkään erikoiskokeita, jotta huikea peräkkäisten Suomen MM-rallien putki säilyisi, mutta tässä kohtaa rallin järjestäjien haluttomuus yhteistyöhön esti nämä ideat.

– Kun kysyin järjestäjiltä mahdollisuutta suorittaa startti ilman osallistumismaksun suorittamista, niin sain vastauksen ettei tälläinen kiinnosta heitä. Kyllähän se latisti mieltä ja paljon, De Sanctis harmittelee.

30 vuoden aikana De Sanctis on osallistunut Suomen MM-ralliin kuljettajana 29 kertaa, sekä kerran kartanlukijana, kun hän vuoden 1994 rallissa luki nuotteja Don Chisciotelle. Kartanlukijan rooliaan De Sanctis tarjosi eri kuljettajille loppuvaiheessa ikään kuin viimeisenä vaihtoehtonaan, mutta tämäkään ei lopulta tuottanut toivottua tulosta.

– Erittäin epäonninen vuosi pitkässä juoksussa. Mutta ennätykseni säilyy tästä huolimatta koskemattomana, eikä 11 peräkkäistä maaliin selviytymistäkään huono ole, De Sanctis muistuttaa vuosien 2005 ja 2015 välisestä putkesta.

 

Fabrizio, vaimo Nelita ja perheen koira Gughi kotona Italiassa (Kuva: Fabrizio De Sanctis).

Fabrizio, vaimo Nelita ja perheen koira Gughi kotona Italiassa (Kuva: Fabrizio De Sanctis).

 

“Syvällä sisimmässäni olen suomalainen”

De Sanctis on aina sanonut rakastavansa Suomea ja suomalaisia ja juuri siksi hän viihtyy Suomessa erittäin hyvin ja on osallistunut Suomen MM-ralliin vuodesta toiseen.

– Molemmat ovat sisälläni niin syvällä kuin vain voit kuvitella. Syvällä sisimmässäni olen suomalainen. Kun ensimmäisen kerran olin Suomessa vuonna 1986 ymmärsin heti, että suomalainen elämäntyyli oli minun unelmani. Ralli on tottakai kiehtova, mutta myös ihmiset ja maaseutu, järvet ja Jyväskylä tekivät sieluuni lähtemättömän vaikutuksen, De Sanctis herkistyy.

De Sanctis siis todella rakastaa Suomea, mutta toiseen kuuluisaan suomalaiseen ralliin, Rovaniemen seudulla ajettavaan perinteiseen Tunturi-ralliin, hän ei ole koskaan osallistunut. Eikä tule koskaan osallistumaankaan.

– Ei, ei Tunturia! Sen 36 vuoden aikana mitä olen rallia harrastanut, niin en ole koskaan ajanut lumella tai jäällä. Olen ainoastaan ollut kartturina Monte Carlossa ja yhdessä toisessa rallissa Ranskassa ja luulen, että tässä iässä on enää myöhäistä alkaa opettelemaan uusia asioita.

De Sanctisin osallistuessa ensimmäistä kertaa Suomen MM-ralliin vuonna 1986, voittoon ajoi Timo Salonen. 30 vuoden aikana yhteensä 13 eri kuljettajaa on voittanut Suomen MM-rallin yleiskilpailun ja viime vuonna voittoon ajanut Jari-Matti Latvala oli De Sanctisin ensimmäisen Suurajo-osallistumisen aikaan reilun vuoden ikäinen. Tämän vuotiseen Suomen MM-ralliin De Sanctisilla on vain yksi voittajasuosikki.

– Toivottavasti Latvala voittaa. Poika on loistava kuljettaja ja myös loistava persoona. Kuka voisi sivuuttaa hänen valloittavaa hymyään? Kuka ei voisi ihailla hänen oikeaa jalkaansa, De Sanctis naurahtaa viitaten luonnollisesti suomalaisen kaasujalkaan, joka on painanut Suomen MM-rallissa voittoon asti viime vuoden lisäksi vuosina 2010 ja 2014.

 

Viime vuonna De Sanctis sai kunnian avata Neste Ralli starttaamalla Harjun ek:lle ensimmäisenä (Kuva: Fabrizio De Sanctis).

Viime vuonna De Sanctis sai kunnian avata Neste Ralli starttaamalla Harjun ek:lle ensimmäisenä (Kuva: Fabrizio De Sanctis).

 

“Vuoden päästä olen taas mukana”

Se voittaako Latvala tänä vuonna ja mitä kaikkea muuta rallissa tapahtuu, sitä De Sanctis ei aio todistaa paikan päällä.

– En, se olisi yksinkertaisesti liian tuskaisaa olla katsojana. Ensin ajattelin, että kotona oleminen rallin aikaan olisi tragedia minulle, mutta sitten tajusin voivani elää tilanteen kanssa ajattelemalla sitä, että vuonna 2017 minä olen taas mukana ja ajamassa. Olen jo löytänyt mahdollisia sponsoreita ensi vuoden osallistumista varten, De Sanctis yllättää.

30 vuoteen Suomen MM-rallissa tottakai mahtuu paljon niin hienoja muistoja, kuin myös pettymyksiäkin ja näistä saisi aikaiseksi ei pelkästään yhden, vaan useammankin artikkelin. Tai jopa kirjan. De Sanctis onkin koonnut Suomen MM-rallin muistojaan aina kirjaksi asti (kirjan nimi 25 anni di amore per il Rally di Finlandia) ja siitä kiinnostuneet ralli- ja De Sanctis -fanit voivat olla yhteydessä joko Facebookin kautta tai sitten sähköpostilla osoitteeseen alias.sas@libero.it.

Lopuksi De Sanctis lähettää terveisiä kaikille suomalaisille tutuilleen ja faneilleen, että älkää olko liian pettyneitä, sillä vuoden päästä tuttu keltavihreä Mitsubishi on jälleen mukana Keski-Suomen sorateillä.

– Todella moni ihminen on ollut yhteydessä minuun ja kysynyt, että miksi en ole mukana ilmoittautuneiden listalla. Haluan sanoa heille, että nauttikaa tästä upeasti järjestetystä rallista, sillä kyseessä on paras osakilpailu koko MM-sarjassa. Ja vuoden päästä olen taas mukana, De Sanctis vakuuttaa.

Eniten osallistumisia samaan MM-ralliin

1) Fabrizio De Sanctis 30 (Suomi)
2) Stig Blomqvist 27 (Ruotsi)
3) Jean-Pierre Manzagol 26 (Ranska)

Fabrizio De Sanctis Suomen MM-rallissa 1986-2015

18 kertaa maaliin, 12 keskeytystä
Paras sijoitus yleiskilpailussa 30. (2002)
Ainoa ulosajo vuonna 1994, jolloin toimi kartanlukijana
Osallistunut ralliin Autobianchilla, Fiatilla, Mazdalla, Mitsubishilla ja Lancialla
Rallikuvioissa käyttää itsestään lempinimeä “Perk”

 

Fabrizio De Sanctis 2016 Neste Ralli WRC Facebook

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit