Pietarisella onnistunut Portugalin keikka – “Opimme paljon ja mentiin oikeaan suuntaan”

5.6.2019 / 12:31
Eerik Pietarinen oli hyvässä iskussa Portugalin MM-rallissa (Kuva: Eerik Pietarisen tiedotus).

[ A- ] / [ A+ ]

Eerik Pietarinen sijoittui uran ensimmäisessä Portugalin MM-rallissa WRC2-luokassa neljänneksi. Vauhti olisi riittänyt aina palkintosijoitukseenkin asti, mutta lauantaina tulleet rengasrikko ja iskunvaimentimen rikkoutuminen maksoivat liikaa aikaa.

Eerik Pietarinen, 25, Suomen MM-rallissa viime vuonna WRC2-luokan voittanut tuusulalainen, kilpaili nyt ensimmäistä kertaa urallaan MM-sorarallissa ulkomailla. Pietarisen edellinen MM-ralli oli helmikuussa lumella ajettu Ruotsin MM-ralli, mutta se päättyi keskeytykseen. Portugalissa Pietarinen kilpaili Ruotsin MM-rallin tavoin Toni Gardemeisterin johtaman TGS Worldwide -tallin Skoda Fabia R5 -autolla.

– Hyvä fiilis on lähteä ajamaan. Yhteisissä testeissä pääsimme ajamaan muiden R5-kuljettajien kanssa ja siitä jäi hyvä tunnelma. Ruotsin jälkeen on ollut pitkä tauko nelivetoisella ajamisesta ja on vaikea sanoa miten pystymme muut haastamaan. Pyritään ajamaan ehjä ja hyvä kisa. Voiton pakkoa ei ole. Ralli on minulle kuitenkin uusi, vaikka videolta olemmekin joitain pätkiä päässeet opiskelemaan, Pietarinen ennakoi tulevaa kilpailua pari päivää ennen starttia.

Perjantaina Pietarinen yhdessä kartanlukijansa Juhana Raitasen kanssa kellotti WRC2-luokkaan ek-sijoitukset 6-4-2-8-5-3-3 ja ensimmäiselle yötauolle saavuttaessa sijoitus kokonaistilanteessa oli neljäs, reilut puoli minuuttia kärjestä jääneenä. Heti lauantain ensimmäinen erikoiskoe toi harmittavan rengasrikon, jonka myötä Pietarinen putosi kuudenneksi, mutta seuraavat kaksi erikoiskoetta nostivat sijoituksen kolmanneksi.

Ennen lauantain viimeistä erikoiskoetta Pietarinen oli noussut jo toiseksi, eroa kärkeen oli lähes puolitoista minuuttia, mutta toisaalta takana kolmantena ollut Emil Bergkvist oli jäänyt Pietarisesta jo lähes puoli minuuttia. Lauantain viimeinen erikoiskoe kuitenkin maksoi lopullisesti Pietariselta palkintosijoituksen, kun Skodasta hajosi iskunvaimennin ja eroa pohja-aikaan tuolla erikoiskokeella kertyi yli minuutti.

Sunnuntain viisi erikoiskoetta Pietarinen selvitti varmasti maaliin ja sijoitus WRC2-luokassa oli lopulta neljäs. Eroa viimeiseen palkintosijoitukseen (Henning Solberg) jäi lopulta 15,3 sekuntia.

– Olen sekä tyytyväinen, että hieman pettynyt suoritukseeni. Lauantain rengasrikko ja varsinkin iskunvaimentimen rikkoutuminen Amaranten pitkällä pätkällä kävi meille kalliiksi ja oli iso pettymys, koska olimme juuri nousseet luokassa toiseksi. Auto toimi erinomaisesti ja fiilis ajamiseen oli hyvä koko viikonlopun ajan. Saimme tehtyä useita hyviä aikoja ja taistelimme kärkikuljettajien kanssa, ne ovat ehdottomasti viikonlopun positiivista antia, Pietarinen arvioi.

Ennen päätöspäivää Pietarisen ero kolmantena olleeseen Solbergiin oli 19,1 sekuntia. Vaikka ero kaventuikin viidellä viimeisellä erikoiskokeella, niin Pietarinen ei täysin ollut tyytyväinen ajoonsa sunnuntain osalta.

– Sunnuntai oli vähän vaisu meiltä, varovaista ajoa koko päivän. Muutoin kisan anti oli hyvä, sillä saimme paljon kokemusta näistä olosuhteista. Ilman yhtä rengasrikkoa ja iskunvaimentimen hajoamista tämä olisi ollut tosi hyvä kisa meille. Kun katsoo kilpailua kokonaisuutena, niin mielestäni voi sanoa, että opimme paljon ja mentiin oikeaan suuntaan, Pietarinen päätti.

Seuraavaksi Pietarinen kilpailee Stemweder Berg Rallissa Saksassa 14.-15. kesäkuuta. Kyseessä on asfaltilla ajettava Saksan rallisarjan osakilpailu, missä Pietarinen hyppää kolmatta kertaa tänä vuonna etuvetoisen Opel Adamin rattiin. MM-sarjassa ja Skoda Fabia R5 -auton ratissa Pietarinen nähdään seuraavaksi Suomen osakilpailussa elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit