Poliisin rallitietämys Huttusen ja Linnakedon onni Espanjassa – “Merkitty vain Jarille”

1.2.2019 / 18:05
Jari Huttunen ja Antti Linnaketo (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Hattulan Vuoden miesurheilijaksi valittu kartanlukija Antti Linnaketo käy läpi kautta 2018 UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

Täyden kilpailukauden osalta vuonna 2015 käynnistynyt Jari Huttusen, 24, ja Antti Linnakedon, 39, yhteistyö sai viime vuonna täysin uuden suunnan, kun kaksikko kiersi maailmaa Hyundain WRC-tallin nuorten kuljettajien kehitysohjelman puitteissa seitsemässä MM-rallissa, sekä yhdessä EM-rallissa. Lisäksi vuoteen mahtui kesällä testikilpailu Virossa, sekä Ranskan Cupin osakilpailu asfaltilla.

MM-sarjassa Huttunen ja Linnaketo nähtiin kilpailemassa Ruotsissa, Meksikossa, Portugalissa, Suomessa, Saksassa, Walesissa, sekä Espanjassa. EM-sarjan osakilpailu puolestaan ajettiin Puolassa. MM-sarjan WRC2-luokan kuljettajien loppupisteissä Huttusen sijoitus oli kahdeksas ja Linnakedon kartanlukijoiden puolella seitsemäs.

– Vaikeahan se kausi oli, kun ei niin hyviä tuloksia tullut. Jyväskylässä oltiin toinen, Puolan EM-ralli oli hyvä ja Walesikin jollain tavalla. Aika paljon oli tekniikkaongelmia, sitten tuli omia virheitä. Kaluston kanssa oltiin vähän jälkijunassa, ei meinannut olla oikein kilpailukykyä. Kyllähän siellä tietysti hyviäkin hetkiä oli, Linnaketo kertaa viime vuotta.

Suomen MM-rallin ja Puolan EM-rallin kakkossijat ovat Hyundain i20 R5 -auton parhaat kansainväliset saavutukset tähän mennessä, mutta Linnaketo muistuttaa, että kuljettajaa ja kartanlukijaa toki aina vain ne voitot kiinnostavat.

– Kyllähän ne kakkossijat varmaan Hyundaille oli isompia juttuja kuin meille. Ja sehän noissa on tärkeintä, että saa päälliköt pysymään tyytyväisinä, vaikka ei aina voittaisikaan, Linnaketo naurahtaa.

Toisaalta vaikka tulokset eivät olleet sitä mitä suomalaiskaksikko oli ennakkoon kaudelta odottanut, niin tulevaisuuden kannalta tärkeää oppia kertyi runsain mitoin.

– Siinä mielessä tulosten valossa vähän huono vuosi, mutta sitten taas toisaalta tärkeä vuosi, kun päästiin ajamaan seitsemän MM-rallia ja käytiin muutamissa ralleissa vielä nuotittamassa. Kun peilaa tulevaan kauteen, niin meillä on aika paljon kokemusta kaikesta. Ei siis hukkaan mennyt se vuosi missään nimessä, Linnaketo korostaa.

 

Jari Huttunen ja Antti Linnaketo Walesin MM-rallissa lokakuussa 2018 (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

“Onhan se kulttuuri aika lailla erilainen”

Ei tehdassopimus ja laaja kansainvälinen kilpailuohjelma viime vuonna suinkaan Huttuselle ja Linnakedolle uusia asioita ollut, edustihan kaksikko Opelin tehdastallia EM-sarjassa vuonna 2017.

– Silloin ajettiin määrällisesti enemmän kisoja, mutta ne kaikki oli Euroopassa. Suurin juttu viime vuonna oli ehdottomasti reissaaminen ja reissujen välillä se muun elämän sovittaminen. Että muutakin tarvitsee tehdä kuin olla vain ralleissa. Että saa siviiliasiat hoidettua niin, ettei ne häiritse toinen toisiaan. Se oli tärkein juttu, Linnaketo kuvailee.

Yksi viime vuoden pisimmistä reissuista osui marraskuulle, mutta tässä kohtaa ei ollut kyse enää rallista, vaan Hyundain kauden päättäjäisistä.

– Hyundai Motorsport oli kutsuttu Koreaan ja meitä oli siellä paikalla noin 150 ihmistä. Siellä oli järjestettyä ohjelmaa, tutustuttiin Hyundain tehtaaseen, oli ratapäivät ja katseltiin korealaista elämänmenoa ja nähtävyyksiä. Kolme päivää oltiin siellä ja oli kyllä hieno kokemus. Varsinkin, kun en ollut kyseisessä maassa ennen vieraillut, Linnaketo sanoo.

Aasialaisten kohteliaisuus ja vieraanvaraisuus on maailmalla tunnettu käsite, mutta niin on tunnettua myös aasialaisten fanaattinen suhtautuminen autourheiluun. Tämän myös Linnaketo sai todistaa aitiopaikalta käsin.

– Ratapäivillä kun oltiin ja se rata oli keskellä ei mitään, niin todella paljon oli kyllä faneja saapunut paikan päälle. Onhan se kulttuuri aika lailla erilainen kuin mitä Euroopassa, Linnaketo myöntää.

On selvää, että kun matkapäivien määrä vuoden aikana on iso, niin kaikenlaisia sattumuksia mahtuu mukaan. Linnakedon mukaan yksi tälläisistä osui Espanjan MM-ralliin viime syksynä.

– Oltiin ennen rallia vuokra-autolla liikenteessä ja matkalla lentokentältä hotellille. No minä en olisi saanut sitä vuokra-autoa ajaa, se oli merkitty vain Jarille. Ajoin sitten kuitenkin ja poliisi pysäytti. Siinä meinasi jo vähän jännä tulla, että joudutaanko linnaan vai mitä tapahtuu, Linnaketo muistelee.

Suomalaiskaksikon onneksi kyseinen poliisi oli rallimiehiä ja tilanteesta selvittiin lopulta säikähdyksellä.

– Se poliisi kysyi, että kuka olet ja mistä. Seurasi sitten kuitenkin rallia ilmeisesti, kun vilkaisi ajokorttia ja passia ja kysyi, että oletko juuri se sama Antti Linnaketo, oletko ralliin menossa? Vastasin siihen, että joo olen ja sen jälkeen poliisi pisti vain kättä lippaan ja toivotti hyvää matkaa. Siinä kohtaa pääsi aika iso helpotuksen huokaus meikäläiseltä. Olisi voinut jäädä jopa ralli ajamatta.

Huttusen ja Linnakedon kauden 2019 ensimmäinen kilpailu on Ruotsin MM-ralli 14.-17. helmikuuta, mihin he osallistuvat Skoda Fabia R5 -autolla. Se jatkuuko työt Hyundailla vielä tulevaisuudessa, on täydellinen kysymysmerkki. Hyundai ei ole tiedottanut toistaiseksi mitään sen nuorten kuljettajien kehitysohjelman jatkon osalta.

Lue myös! Kartturille kunniaa, Antti Linnaketo palkittiin Hattulan vuoden miesurheilijana (1.2.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit