Portugali EK15: Ogier jatkaa kärjessä – Lappi menetti minuutteja

20.5.2017 / 20:40
Esapekka Lapin nousujohteinen kisa päättyi lauantain päätöserikoiskokeella minuuttien tappioon, kun Toyota lipsahti muuriin. (kuva: Toyota Gazoo Racing)

[ A- ] / [ A+ ]

Fordilla ajava Sebastien Ogier pitää kärkipaikkaa Portugalin MM-rallissa lauantain ja 15 erikoiskokeen jälkeen. Hyundai-tallin Thierry Neuville hiillostaa mestaria 16,8 sekunnin päässä ennen sunnuntaista päätöspäivää. 

Ogier nousi johtoon erikoiskokeella 12, kun tallikaveri Ott Tänak luikui penkalle ja rikkoi hieman autoaan. Iltapäivän erikoiskokeet Ogier ja Neuville tulivat lähes samaa vauhtia, ja he ovat nyt se kaksikko, joka taistelee kilpailun voitosta.

– Ei paha. Olen tyytyväinen tähän. En puristanut liian kovaa, sillä erikoiskoe oli etenkin loppupäässä vähän huonokuntoinen. Thierry ajoi hyvin. Ajattelin ehkä liikaa renkaitani, ja ehkä ajoin liian varovasti. Huomenna pitää hoitaa homma kotiin, Ogier sanoi lauantain päätteeksi WRC-radiolle.

– Minulla oli kovat renkaat edessä, pehmeät takana. Tie oli erittäin rajussa kunnossa, arvioi myös Neuville, joka nipisti päivän päätöserikoiskokeen pohja-ajallaan Ogierin johdosta 6,2 sekuntia.

Hyundain Dani Sordo on kolmantena, mutta jo 51,2 Ogierin takana.

Suomalaisittain lauantainen iltapäivä toi huonoja uutisia. Juho Hännisen Toyota alkoi yskiä erikoiskokeella 14.

– En tiedä mistä on kyse. Olisiko polttoainepaineissa? Pystyin korjaamaan asian, mutta moottori alkoi katkoa uudelleen ennen maalia, yli minuutin pohja-aikaan nähden menettänyt Hänninen raportoi.

Esapekka Lappi puolestaan kohtasi ongelmia lauantain viimeisellä erikoiskokeella, ja menetti viitisen minuuttia. Hän tuli maaliin Toyotan takaapää kurtussa.

– Tiukassa asvalttimutkassa liukastelin irtosoralle ja osuin muuriin. Siinä se, Lappi murahti.

Kokonaistilanteessa Hänninen on nyt seitsemäntenä (+3,29,8 min) ja Lappi 11:ntena (+8.00,9 min). Kaksikko oli parhaimmillaan jo sijoilla kuusi ja seitsemän.

Toyotan ykköskuskin roolia kantava Jari-Matti Latvala löysi hyvän ajomaitin lauantaina, ja oli omaan suoritukseensa tyytyväinen. Perjantaina voltit heittänyt ja voittotaistelusta tippunut Latvala jatkaa kohti sunnuntain erikoiskokeita sijalta yhdeksän (+5.32,7 min).

WRC2-luokassa Andreas Mikkelsen jatkaa vastustamatonta menoaan. Skoda-kuski keulii jo kolmen minuutin karussa. Pontus Tidemand (Skoda) ja Teemu Suninen (Ford) käyvät taistelua sijasta kaksi, ja juuri nyt homma olisi kääntymässä ruotsalaisen eduksi. Suninen on jäänyt hänestä 19,1 sekuntia. Suninen tempasi päivän aikana kuitenkin neljä luokan pohja-aikaa, mutta hän sekä Tidemand kärsivät rengasrikot päivän viimeisellä erikoiskokeella.

– Meillä on rengas rikki edestä oikealta. Osuimme valtavaan kiveen, Suninen manasi EK15 maalissa.

Sunnuntaina ajetaan neljä erikoiskoetta.

Epävirallinen tilanne EK15 jälkeen:

1) Sebastien Ogier (Ford), 3.15.24,6 h

2) Thierry Neuville (Hyundai) + 16,8 s

3) Dani Sordo (Hyundai) + 51,3 s

4) Ott Tänak (Ford) + 1.29, 6 min

5) Craig Breen (Citroen) + 1.32,4 min

6) Elfyn Evans (Ford) + 3.01,8 min

7) Juho Hänninen (Toyota) + 3.29,8 min

8) Mads Östbeg (Ford) + 5.16,6 min

9) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 5.32,7 min

10) Andreas Mikkelsen (Skoda + 7.06,6 min (WRC2 1.)

11) Esapekka Lappi (Toyota) + 8.00,9 min

12) Pontus Tidemand (Skoda) + 10.13,7 min (WRC2 2.)

13) Teemu Suninen (Ford) + 10.32,8 min (WRC2 3.)

Miiro Koivula, twitter @MiiroKoivula


Facebook kommentit