Raitasen uskomaton tupla vuoden sisään: Jyväskylästä voitto kuljettajana ja kartanlukijana

31.8.2018 / 15:43
Eerik Pietarinen ja Juhana Raitanen, WRC2-voittajat Jyväskylässä 2018 (Kuva: Skoda Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Eerik Pietariselle nuotteja lukeva Juhana Raitanen keskittyy tällä hetkellä menestymään rallissa kartanlukijana, mutta Raitanen itsekin on jo ehtinyt näyttämään nopeutensa myös ratin takana. Suomen MM-rallissa Raitanen ylsi vuoden sisällä uskomattomaan tuplaan.

Juhana Raitanen aloitti rallissa kuljettajana ja on vielä kartturivuosiensa aikaankin ajanut yksittäisiä kilpailuja, mutta tällä hetkellä Raitasen nimi tottakai nousee esiin aina nimenomaan Eerik Pietarisen kartanlukijana. Juuri Pietarinen olikin se syy, miksi Raitanen nuotinlukuun pari vuotta sitten päätyi.

– Jollekin testipätkälle “Eikka” kysyi kyytiin ja siitä se sitten lähti. Ihan vahingossa kaikki tapahtui ja sattumaa kaikin puolin, Raitanen muistelee.

Ensimmäisen rallinsa kartturina Raitanen kuitenkin istui Eerikin veljen Henrik Pietarisen kyydissä ja tämä tapahtui Mikkelin SM-rallissa talvella 2015. Vuodesta 2016 eteenpäin Raitanen on lukenut nuotteja Eerikille ja kaksikko valloitti jo viime vuonna rallin SM-sarjassa SM2-luokan Suomen mestaruuden. Tänä vuonna Pietarinen ja Raitanen ovat dominoineet SM1-luokkaa.

Mutta palataan vielä takaisin vuoteen 2017 ja heinäkuiseen Suomen MM-ralliin. Siinä missä Pietarinen oli tuohon aikaan hakemassa tuntumaa Skoda Fabia R5 -autoon ja valmistaumassa uransa ensimmäiseen kilpailuun (Lempäälän SM-ralli syyskuussa 2017) kyseisellä autolla, niin Raitanen puolestaan näytti omaa osaamistaan ratin takana Suomen MM-rallin yhteydessä ajetussa kovatasoisessa Vetomies-kilpailussa.

Edellisenä vuonna viidenneksi sijoittunut Raitanen meni ja voitti toisella yrittämällään koko kilpailun.

– Perjantaina möhlin Harjun, se meni ihan… no huonosti. Lauantaina ajettiin rallia niin kuin kuuluukin, Raitanen kommentoi palkintoseremoniassa.

 

Juhana Raitanen ja Timo Hantunen juhlivat Vetomies-titteliä Jyväskylässä heinäkuussa 2017 (Kuva: Jari Hotti).

 

Sastamalan ja Huittisten SM-ralli 2016, Juhana Raitanen ajoi Suomi Cupissa BMW:llä voittoon (Kuva: RPF).

 

“On siitä jotain hyötyä”

Kysymykseen mikä oli voittajalle mieluisin erikoiskoe reitillä, Raitanen vastasi reilu vuosi sitten näin:

– Päijälä ei ole huono pätkä.

Tasan päivälleen vuosi tuon kommentin jälkeen, heinäkuun viimeisenä lauantaina, Raitanen luki Suomen MM-rallissa nuotteja ja tällä kertaa taisteltiin kärkisijoituksista WRC2-luokassa. Ja se oli nimenomaan juuri Päijälän erikoiskoe missä ylivoimaisesti luokkaa johtanut Kalle Rovanperä menetti mahdollisuutensa voittoon Skodan jousituksen rikkouduttua. Tämä avasi mahdollisuuden voittoon Pietariselle ja Raitaselle, jotka myös sen mahdollisuuden käyttivät.

Näin Raitanen pääsi vuoden sisään jo toistamiseen suihkuttamaan sampanjaa voittajana Jyväskylän Paviljongin aukiolle ja tällä kertaa siis kartanlukijana. Raitasen mukaan siitä on hyötyä, että kartanlukijalle ralliauton ratti ei ole vieras asia ja että näyttöjä osaamisesta siltäkin saralta löytyy.

– On siitä jotain hyötyä. Spekuloidaan jotain paikkoja esimerkiksi kuljettajan kanssa ja saadaan kaksi näkemystä, nuottiin ja jonkun verran pikkuvinkkejä ajamiseenkin, Raitanen kuvailee.

Rallin SM-sarja jatkuu Sastamalan ja Huittisten ympäristössä lauantaina ajettavalla kauden kuudennella osakilpailulla. Pietarisen ja Raitasen pistejohto SM1-luokassa on jo 44 pistettä, joten mestaruus saattaa ratketa jo nyt, ennen Turun finaaliosakilpailua. Siinä missä Pietariselle näissä maisemissa ajettava SM-ralli on uran ensimmäinen, niin Raitanen kilpaili kuljettajana tässä kilpailussa kaksi vuotta sitten SM-sarjan yhteydessä ajettavassa Suomi Cupissa.

Ja miten Raitanen silloin pärjäsi? No voitti, tietenkin.

Lue myös! Ylivoimainen pistejohtaja Pietarinen ei aio varmistella – “Mennään kaasu pohjassa” (31.8.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit