MOTORSPORT

Rajala nappasi jo 37. SM-mitalinsa, ensi vuonna EM-sarjaan – “Yhtään ei säästetty autoa siinä kohtaa”

Ehdottomasti jännittävin mestaruustaistelu rallicrossin SM-sarjan päätösosakilpailussa Kouvolassa viime viikonloppuna käytiin Henri Haapamäen ja Joni-Pekka Rajalan välillä SRC-luokassa. Mestaruus ratkesi lopulta semifinaalien jälkeen Rajalan eduksi, joka ensi kaudella on lähdössä jälleen mukaan rallicrossin EM-sarjaan.

Siinä missä rallicrossin SM-sarjassa SuperCar- ja Autokrossi-luokissa mestarin nimi oli käytännössä jo kaiverrettu mestaruuspokaaleihin ennen Kouvolan finaaliosakilpailua, niin SRC:ssä tilanne oli toinen. Joni-Pekka Rajala lähti kauden päätöskisaan luokan pistejohtajana, mutta toisena ollut Henri Haapamäki oli vain kaksi pistettä Rajalaa perässä (104-102).

Ensimmäisissä alkuerissä Rajala oli ykkönen ja Haapamäki kolmas. Toisissa alkuerässä taistelupari asettui samaan lähtöön ja nyt oli Haapamäen vuoro lyödä tulostaululle kovin aika Rajalan ollessa toiseksi nopein. Kolmansissa ja viimeisissä alkuerissä Haapamäki oli kolmas ja Rajala neljäs. Kolmen alkuerävaiheen jälkeen kokonaistilanteessa Rajala oli ykkönen ja Haapamäki kakkonen, joten Rajala kasvatti pistejohtoaan tässä kohtaa yhdellä pisteellä. Ennen semifinaaleja eroa oli siis kolme pistettä Rajalan eduksi.

Koska Rajala ja Haapamäki nappasivat alkueristä sijat yksi ja kaksi niin se tarkoitti sitä, että he ajoivat eri semifinaalilähdöissä ja tämä jos mikä sopi kaksintaisteluun enemmän kuin hyvin. Ensimmäisenä finaalipaikkaa lähti tavoittelemaan Rajala ja jo startti osoitti sen, että helpolla ei “Jonttu” tule mitään saamaan.

– Lähtö meni ihan pieleen, minä ja (Mika) Perttula jäätiin molemmat ihan paikoilleen. Ekassa mutkassa tuli osumaa ja tehostin meni pois päältä. Ajattelin jo siinä kohtaa, että nyt pitää sitten taistella ja pitää päästä Perttulasta ohi. Kyllähän siinä kävi mielessä jo, että tässäkö tämä nyt on. Mietin vain, että finaaliin on ihan pakko päästä, mikään muu ei auta, viidenneksi eli toiseksi viimeiseksi lähdössä pudonnut Rajala kertasi tapahtumia UrheiluUutiset.comille.

Rajalan taistelu käynnistyi komealla ohituksella Esko Harjusta pääsuoran jälkeisessä oikealle kääntyvässä mutkassa ja tässä kohtaa Rajalan sijoitus oli kolmas. Kun Rajala kävi suorittamassa “jokerin”, niin palatessaan radalle sijoitus oli Perttulan takana neljäs. Pääsy finaaliin siis vaati vielä yhden onnistuneen ohituksen ja sen Rajala teki viimeisellä kierroksella. Samaan aikaan Haapamäki jännitti kilpakumppaninsa kohtaloa keräilyalueella odottaen omaa semifinaalilähtöään.

Rajalan ohitus Perttulasta nähtiin hyppyrin jälkeisessä alamäessä, oikealle kaartuvassa neulansilmässä.

– Hain siinä ulkoa linjaa ja sitten sisälle. Päätin, että on kaksi vaihtoehtoa. Joko tuossa sitä yrittää tai sitten viimeisessä kurvissa, mutta viimeiseen jos sen jättää, niin ei siinä ole oikein tilaa. Tuossa missä mentiin ohi, niin siinä on tilaa. Se oli nappisuoritus, huippuhyvä! Kolmantena maaliin ja hiki valui. Moni näki sen, että tilanne oli tosi paha siinä kohtaa, Rajala pyöritteli päätään.

Perttula yritti vielä kuitata takaisin kolmanneksi viimeisessä mutkassa, mutta Rajala säilytti asemansa ja eteni kuin etenikin finaaliin. Rajala pisti lopulta pystyyn semifinaalissa sellaisen shown, että yksikään katsoja ei varmasti jäänyt sitä seuratessaan kylmäksi. Vaikka Rajala on urallaan saavuttanut paljon ja kokenut kilpa-autoilijana paljon, niin tämän semifinaalilähdön ja oman ajosuorituksensa hän rankkasi omalla kaikkien aikojen listalla aivan kärkipäähän.

– Yksi huikeimmista kokemuksista rallicrossin puolella, yhtään ei säästetty autoa siinä kohtaa. Pakko oli vain runnoa eteenpäin. Osumaa ei otettu, ajettiin siististi. Hienoja suorituksia tuli siinä ja “jokeri” onnistui ihan nappiin, Rajala hehkutti.

 

Kuva: Jari Hotti
Joni-Pekka Rajalalle nyt tullut Suomen mestaruus on SRC-luokassa uran viides (Kuva: Jari Hotti).

 

“Mennään myös meren toiselle puolelle”

Rajalan ajaessa varikolle Haapamäki aloitti oman semifinaalinsa ja taistelun finaalipaikasta. Kauan ei Rajala tosin ehtinyt varikolla olla, kun tuli jo kiire katsomaan radan varteen, että mitä Haapamäelle oli oikein tapahtumassa, lähtö kun oli ollut samaa tasoa kuin mitä Rajalalla aikaisemmin.

– Ajoin varikolle ja katsottiin siinä sitten auton renkaankulmia. No kuultiin sitten, että “Henkka” on neljäntenä, niin lähdettiin heti katsomaan mitä tapahtuu. Harmi, että kävi mitä kävi, mutta se on osa tätä lajia, Rajala kommentoi Haapamäen keskeytykseen päättynyttä mestaruustaistelua.

Haapamäki oli ehtinyt jo nousta kolmanneksi ja kiinni viimeiseen finaalipaikkaan, mutta ohitusyritys viimeisellä kierroksella kakkossijaa tavoitellessa päättyi kolarointiin ja keskeytykseen. Ironista sinänsä, että käytännössä samassa mutkassa missä Rajala varmisti oman finaalipaikkansa, niin samassa mutkassa varmistui myös Rajalan SRC-luokan Suomen mestaruus vuosimallia 2017. Haapamäen ensimmäinen kontakti kilpakumppanin kanssa kun tapahtui juuri siinä mutkassa missä Rajala oli aikaisemmin noussut viimeisellä kierroksella kolmanneksi.

Odotettu kaksintaistelu mestaruudesta finaalissa jäi nyt siis näkemättä ja Rajala varmisti Suomen mestaruuden jo semifinaalivaiheessa.

– Olisihan se ollut tietysti kivaa ratkaista finaalissa, mutta toisaalta mitä pidemmälle se ratkaisu venyy, niin ainahan se on sitä hankalampaa, Rajala muistutti.

SRC:n finaalin voittoon ajoi lopulta Christian Jensen, Toni Niemi sijoittui toiseksi ja kolmannen sijan nappasi Tomi Koirikivi. Rajala oli viides ja totesi finaalin jälkeen, että eväät oli semifinaalien dramaattisten vaiheiden ja mestaruuden varmistumisen myötä syöty, eikä finaalissa ollut enää muuta tavoitetta kuin ajaa vain se maaliin. Ei Rajala kuitenkaan ilman kisapokaalia jäänyt tälläkään kertaa, sillä Autokrossi-luokassa hän oli päivän ykkönen.

Rajala nappasi SRC:n Suomen mestaruuden lopulta kahdeksan pisteen erolla Haapamäkeen nähden. Olli Lavikaisen kaulaan ripustettiin pronssinen SM-mitali. Rajalalle nyt tullut mestaruus on SRC:ssä uran viides. SM-mitaleja palkintokaapista löytyy eri autourheilun lajeista peräti 37 kappaletta.

Rajala tunnetusti kilpailee todella ahkerasti ja nytkään mestaruusjuhlat eivät päässeet venähtämään kovin pitkäksi, koska heti Kouvolan kisan jälkeen seuraavana päivänä kalenterista löytyi kilpailu kotiseudulta.

– “Jokkista” mennään sunnuntaina ajamaan Poriin, Rajala hymyili.

Rajala on tällä kaudella ajanut Vaaranmaa Racingin Mitsubishilla kolme rallicrossin MM-osakilpailua Norjassa, Ruotsissa ja Latviassa. Tulevana viikonloppuna MM-sarja jatkuu Saksassa, mutta sinne Rajala ei lähde.

– Saksa jää pois. Syksyllä mennään testamaan paria autoa ensi vuotta ajatellen, Rajala taustoitti ja lisäsi vielä, että sarja tulee olemaan EM-sarja.

Se missä tiimissä ja millä kalustolla Rajala kilpailee EM-sarjassa kaudella 2018, on vielä auki. Vaaranmaa Racing on yksi vaihtoehdoista.

– Se on yksi vaihtoehto vielä, mutta mennään myös meren toiselle puolelle, Rajala kertoi arvoituksellisesti tulevista neuvotteluista.

2015 Rajala sijoittui rallicrossin EM-sarjassa neljänneksi ja viime vuonna sijoitus oli 10. Se talli missä Rajala ensi vuonna EM-sarjaa ajaa selviää todennäköisesti syksyn aikana, mutta kotimaisten kilpailujen suhteen yksi asia kaudelle 2018 on jo nyt varmaa.

– Suomen mestaruutta tullaan puolustamaan ensi vuonna. Ja kahdella autolla ollaan taas sarjassa mukana, Rajala päätti.

Joni-Pekka Rajalan kausi rallicrossin SM-sarjassa 2017 (SRC)

Hyvinkää – 3. ja 26/30 SM-pistettä
Honkajoki – 1. ja 27/30 SM-pistettä
Kaanaa – 2. ja 22/30 SM-pistettä
Jalasjärvi – 1. ja 29/30 SM-pistettä
Kouvola – 5. ja 22/30 SM-pistettä

Kouvolan osakilpailu ja SRC-luokan finaalin tulokset

1) Christian Jensen 3.58,505
2) Toni Niemi 3.59,090
3) Tomi Koirikivi 3.59,645
4) Olli Lavikainen 4.00,098
5) Joni-Pekka Rajala 4.00,781
6) Harri Kallonen 4.01,917

SRC-luokan SM-loppupisteet 5/5 osakilpailua

1) Joni-Pekka Rajala 126
2) Henri Haapamäki 118
3) Olli Lavikainen 114
4) Toni Niemi 85
5) Jussi Klemola 84
6) Christian Jensen 80
7) Tomi Koirikivi 65
8) Juha Salminen 43
9) Mikko Kulmala 40
10) Mikko Ikonen 37

Lue myös!

RX Academy jatkaa toimintaansa myös kaudella 2018 – ”Pieniä viilauksia tullaan tekemään” (24.9.2017)
Kuudes mestaruus Määtälle toiseksi makein, Alenin kukistaminen pysyy ykkösenä – “Uskomattoman hieno kausi” (24.9.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com