Rallicrossin kuningas tähdittää RallyX-avausta – Mukana yhdeksän suomalaista

30.4.2021 / 07:10
Johan Kristoffersson on tottunut menestymään rallicrossissa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin RallyX Nordic -sarja käynnistyy tänä viikonloppuna Tanskan Nysumissa ajettavilla kahdella ensimmäisellä osakilpailulla. Suomalaiskuljettajia mukana nähdään yhdeksän kappaletta, kolmessa eri luokassa.

Rallicrossin Pohjoismaiden mestaruussarjaksikin tituleerattu RallyX Nordic -sarja pitää sisällään seitsemän osakilpailua, jotka ajetaan neljällä eri radalla. Kausi käynnistyy tänä viikonloppuna Tanskan Nysumissa ja toukokuussa pisteistä taistellaan Höljesissä, Ruotsissa. Kesäkuussa karavaani saapuu Suomeen ja Ouluun, missä Nysumin ja Höljesin tavoin ohjelmassa on kaksi osakilpailua. Kausi päättyy elokuussa Arvikassa, Ruotsissa, missä ajetaan yksi osakilpailu.

RallyX Nordic -sarjan kauden avausviikonlopun ehdottomasti suurin tähti on Johan Kristoffersson, rallicrossin MM-sarjan menestynein kuljettaja kautta aikojen, jolle viime vuonna tullut maailmanmestaruus oli tässä lajissa jo uran kolmas. Viime vuonna Kristoffersson osallistui RallyX Nordic -sarjan viidestä osakilpailusta kolmeen, voitti niistä kaksi ja sijoittui Supercar-luokan loppupisteissä kolmanneksi.

Kristoffersson nähdään Nysumissa saman Volkswagen Polon ratissa, jolla hän kilpaili RallyX Nordic -sarjassa viime vuonna ja jolla norjalainen Sondre Evjen nappasi EM-sarjasta pronssia.

– On hauskaa mennä kilpailemaan radalle missä en ole aikaisemmin ajanut. Tiedämme, että autossa on paljon potentiaalia viimevuotisten päivitysten myötä. Sondre pärjäsi sillä hyvin EM-sarjassa. Tavoitteena on onnistua starteissa ja pysyä poissa vaikeuksista niin paljon kuin mahdollista. Vastus tulee olemaan kova, joten mitään ei saa ilmaiseksi, Kristoffersson kommentoi sarjan kotisivuilla.

RallyX Nordic -sarjan Supercar-luokan mestaruuden ovat tähän mennessä voittaneet Sebastian, Kevin ja Oliver Eriksson, Thomas Bryntesson, Oliver Solberg, sekä Robin Larsson. Kristoffersson saattaa hyvinkin liittää nimensä tähän listaan, sillä ruotsalaisen tavoitteena on osallistua kauden kaikkiin seitsemään osakilpailuun.

– Toivottavasti pystymme ajamaan koko kauden, se on joka tapauksessa tavoitteena. Odottelemme rallicrossin uutta, sähköistä aikaa, joten tämä on hyvää ajoharjoitusta sitä silmällä pitäen, Kristoffersson korostaa.

Nysumissa Supercar-luokassa mukana on 13 kuljettajaa. Kristofferssonin ja Evjenin lisäksi seurantaan kannattaa ainakin ottaa tanskalainen Ulrik Linnemann, sarjan pistenelonen kahden vuoden takaa, viime vuonna Supercar-tulokaskaudellaan hienosti toiseksi pisteissä sijoittunut ja Usain Boltin suosikkiautourheilija Fraser McConnell, MM-sarjastakin tuttu Endo Ide, sekä McConnellin tavoin viime vuonna Supercar-luokassa onnistuneesti debytoinut Anders Michalak.

 

Aina näyttävä Crosskart-luokka tositoimissa Tanskan Nysumissa syksyllä 2020 (Kuva: RPF).

 

 

“Siistiä olisi päästä A-finaaliin”

Suomalaiskuljettajia Nysumiin on matkustanut yhdeksän kappaletta. Supercar-luokassa heistä ei aja yksikään, mutta Supercar Lites -luokassa menestystä lähtee jahtaamaan Tommi Hallman, joka vuonna 2019 sijoittui rallicrossin RX Academy -sarjassa toiseksi. Hallman suorittaa nelivetodebyyttinsä kilpailujen osalta Pinomäen veljesten Jussin ja Kallen Set Promotion -tiimin väreissä.

– Todella hieno fiilis lähteä jälleen kilpailemaan ulkomaille kovaan porukkaan! Tämä on ensimmäinen kauteni nelivetoisella autolla, mutta uskon, että tuntuma löytyy varsin nopeasti, Hallman kommentoi aiemmin maaliskuussa.

Supercar Lites -luokka on kerännyt Nysumin lähtöviivalle peräti 16 kuljettajaa, mikä on kaikkien aikojen ennätys tässä luokassa. Samainen luokka kantaa MM-sarjassa nimeä RX2 ja nämä luokat ovat tulleet tunnetuksi erityisesti kasvattajaluokkina Supercar-luokkaan, mutta mahtuu mukaan hieman vanhempiakin ratinpyörittäjiä. Ruotsalaisella Mats Oskarssonilla on ikää 44 vuotta, mutta vauhtiakin löytyy, mistä osoituksena Höljesin kakkossija viime kesänä.

Crosskart-pääluokassa nähdään peräti 22 kuljettajaa ja heistä viisi tulee Suomesta: Timo Laapotti, Riku Huuhka, Pasi Penttinen, Tomi Rakkolainen, sekä Jarkko Aronen. Vastaansa suomalaisviisikko saa äärimmäisen kovat ruotsalaiskuljettajat, sekä rallicrossista jo runsaasti menestystä nuoresta iästään huolimatta saavuttaneen Reinis Nitiksen, 25-vuotiaan latvialaisen.

– RallyX Nordic -sarja on yksi kovimmista alueellisista Crosskart-sarjoista ja olen iloinen saadessani avata kilpailukauteni Skandinaaviassa. Olemme työskennelleet ahkerasti kehittäessämme Kamikaz Crosscar -autoa ja tulevat kilpailut ovat hyvä testi nähdä missä menemme vertailussa alueen parhaisiin kuljettajiin, rallicrossin MM-sarjan historian nuorin osakilpailuvoittaja Nitiss sanoi.

Crosskart Junior -luokassa suomalaisia mukana on puolestaan kolme: Lauri Halonen, Isak Hatanmaa ja Joonatan Ylilammi. Halosen ohjelmassa tänä vuonna on RallyX Nordic -sarjan lisäksi myös Crosskart SM-sarja.

– RallyX-sarjan haluaisin kyllä voittaa, mutta siellä on tosi kovia kuskeja, joten olisi siistiä jo kun pääsisin A-finaaliin. Se vaatii hyvän keskittymisen, virheettömän ja kovan ajon. Olen katsellut videoita Nysumin radasta. Rata näyttää nopealta ja osittain tekniseltä. Osa kuljettajista on ajanut minua enemmän, mutta ei se haittaa. Ajan omaa ajoani ja teen sen niin hyvin kuin pystyn, 11-vuotias kouvolalainen suunnitteli tulevan kilpailun alla.

RallyX Nordic -sarjan Nysumin osakilpailuihin ei koronan takia yleisöä katsomoihin voida ottaa, mutta sekä lauantaina, että sunnuntaina luvassa on laadukkaat suorat lähetykset nettistriimeinä. Selostuksesta vastaa rallicrossin virallinen ääni, muun muassa MM-sarjasta tuttu Andrew Coley, ja kommentaattorina toimii brittitoimittaja Hal Ridge. Suorat lähetykset löydät täältä. Kauden kaikki RallyX Nordic -lähetykset ovat ilmaisia.

Nysumin osallistujat luokittain

Supercar

Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen Polo
Ulrik Linnemann (DEN) Ford Fiesta
Lars Andersson (SWE) Volkswagen Polo
Anders Michalek (SWE) Volkswagen Polo
Ales Fucik (CZE) Volkswagen Polo
Magnus Dall (DEN) Renault Clio
Morten Schnack (DEN) Ford Focus
Enzo Ide (BEL) Audi S1
Fraser McConnell (JAM) Ford Fiesta MK8
Dennis Römer (DEN) Volkswagen Polo
Andreas Carlsson (SWE) Renault Clio RS
Sondre Evjen (NOR) Audi S1
Philip Gehrman (SWE) Volkswagen Polo

Supercar Lites

Ida Törnhult (SWE)
Gregory Fosse (FRA)
Martin Jonsson (SWE)
Mats Oskarsson (SWE)
Nils Andersson (SWE)
Gustav Bergström (SWE)
Linus Östlund (SWE)
Mattis Jansson (SWE)
Casper Jansson (SWE)
Simon Olafsson (SWE)
Lane Vacala (USA)
Martin Enlund (SWE)
Isak Sjökvist (SWE)
Tommi Hallman
Niklas Aneklev (SWE)
Martin Ekspjuth (SWE)

Crosskart

Timo Laapotti
Riku Huuhka
Pasi Penttinen
Per Goodison (SWE)
Jimmie Österberg (SWE)
Reinis Nitiss (LAT)
Erik Andersson (SWE)
Isac Egonsson (SWE)
Tomi Rakkolainen
Ronalds Baldins (LAT)
Jarkko Aronen
Petter Hane (SWE)
Andre Bendixen (SWE)
Patrik Hallberg (SWE)
Isak Reiersen (SWE)
Oskar Andersson (SWE)
Noah Jörgensen (DEN)
Lasse Storgaard (DEN)
Kasper Nordstrand (DEN)
Peter Olesen (DEN)
Tobias Daarbak (DEN)
Nicklas Jensen (DEN)

Crosskart Junior

Joakim Lund Olander (SWE)
Pontus Oskarsson (SWE)
Rasmus Persson (SWE)
Erik Nilsson (SWE)
Kevin Daarbak (DEN)
Lauri Halonen
Oliver Jensen (DEN)
Lukas Andersson (SWE)
Isak Hatanmaa
Joonatan Ylilammi
Alex Gustafsson (SWE)

Open 2WD

Simon Tiger (SWE) BMW E30 M3
Marcus Norman (SWE) Mazda RX8
Lars Englund (SWE) Porsche 911
Roland Larsamo (SWE) BMW M3
Mathias Jansson (SWE) Volvo S40
Peter Jensen (DEN) Renault Megane
Stefan Kristensson (SWE) Ford Escort MKIII
Mikael Persson (SWE) Volkswagen Golf
Morten Bertelsen (DEN) Skoda Fabia RX
Kenneth Konge (DEN) BMW E36

RallyX Nordic kilpailukalenteri 2021

01.-02.05. Nysum, Tanska (Osakilpailut 1+2)
13.-16.05. Höljes, Ruotsi (Osakilpailut 3+4)
05.-06.06. Oulu (Osakilpailut 5+6)
13.-15.08. Arvika, Ruotsi (Osakilpailu 7)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, RallyX Nordic -kotisivut


Facebook kommentit