Viime viikolla Ruotsin Höljesissä ensimmäiset rallicross-kilpailunsa sitten vuoden 2018 marraskuun kilpaillut Johan Kristoffersson näytti, että on valmis taistelemaan elokuussa käynnistyvässä rallicrossin MM-sarjassa uransa kolmannesta maailmanmestaruudesta.
Kun Johan Kristoffersson, 31, jätti rallicrossin ja lajin MM-sarjan taakseen marraskuussa 2018 ajetun Etelä-Afrikan MM-osakilpailun jälkeen, oli ruotsalainen noussut lyhyessä ajassa rallicrossin todelliseksi legendaksi, eikä lempinimi “Rallicrossin Kuningas” ollut yhtään liioittelua. Kaksi peräkkäistä maailmanmestaruutta ja mestaruusvuosina 24 osakilpailusta 18 voittanut Kristoffersson löi pöytään sellaiset MM-sarjan ennätykset, että niitä tuskin koskaan rikotaan.
– Todella hienoa olla taas täällä. Tuntuu todella hyvältä ottaa täältä mukaan kakkossija ja voitto, täydellinen viikko tulevaa MM-sarjaa ajetellen, Kristoffersson kommentoi viime sunnuntaina Ruotsin Höljesissä ajetun finaalin jälkeen paluutaan voittajaksi rallicrossissa parin vuoden tauon jälkeen.
Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua ajettiin Höljesissä ja niistä ensimmäisessä viime viikon torstaina Kristoffersson näytti välittömästi, että ajovire tässä lajissa ei ole pitkästä kilpailutauosta huolimatta kadonnut mihinkään. Kristoffersson nappasi kakkossijan ja viikonloppuna tulos kirkastui vielä yhdellä, kun sunnuntain finaalissa mestari näytti sadesäässä miksi hänen toinen lempinimensä on “The King of Rain”, Sateen Kuningas.
– Tiedän, että olen vahva silloin kun rata on märkä ja tämä auto on aina toiminut hyvin sadesään kilpailuissa. Sateella kilpailtaessa erot MM-sarjan kehittyneempien autojen ja meidän hieman vanhemman ja “kotikutoisen” auton välillä kaventuvat, Kristoffersson muistutti.
Elokuussa käynnistyvässä MM-sarjassa Kristoffersson hyppää mestaruusvuosiltaan tutun Volkswagen Polon rattiin, joka on rakennettu ja kehitetty voittaja-autoksi Volkswagenin tehtaan tuella. Kristofferssonin mainitsema “kotikutoinen” auto, Volkswagen Polo tämäkin, on alunperin Marklund Motorsport -tiimin rakentama ja myöhemmin Kristofferssonin perhetiimin tallissa nykyiseen iskuunsa kehitetty auto, jolla Sondre Evjen sijoittui viime vuonna EM-sarjassa seitsemänneksi.
– En ollut ajanut tätä autoa kovinkaan paljon aikaisemmin, joten oli hienoa nähdä kuinka se käyttäytyy ja se toimikin erittäin hyvin, ilman mitään ongelmia. Olemme kokeilleet paljon eri asioita säätöjen osalta tämän viikon aikana ja minun on täytynyt tehdä myös vaikeita päätöksiä, Kristoffersson taustoitti.
Kaksi tähteä Polon “kontissa” kertovat Johan Kristofferssonin kahdesta maailmanmestaruudesta (Kuva: RPF).
“Starttini finaalissa ehkä koko viikon paras”
Kahden maailmanmestaruuden lisäksi Kristoffersson on saavuttanut rallicrossista MM-hopeaa vuonna 2016 ja MM-pronssia 2015. Sen lisäksi, että Kristoffersson voitti mestaruusvuosinaan 24 ajetusta osakilpailusta täysin käsittämättömät 18, jäi hän palkintopallin ulkopuolelle noiden kausien aikana vain kolme kertaa. Yhteensä Kristoffersson on urallaan osallistunut rallicrossin MM-sarjassa 53 osakilpailuun, voittanut niistä 20 ja saavuttanut yhteensä 29 palkintosijoitusta.
Jo sunnuntain semifinaaleissa Kristoffersson oli täysin omaa luokkaansa, ajaen omassa lähdössään kokonaisajan 4.25,038, kun toiseksi nopeimpaan aikaan yltänyt Oliver Solberg kellotti ajan 4.31,544. Finaalissa nähtiin RallyX Nordic -sarjan kolme viimeisintä mestaria, kun paalupaikalta startanneen Kristofferssonin viereen asettui sarjan viime vuoden mestari ja torstaina voittoon ajanut Robin Larsson.
Toisesta rivistä löytyivät RallyX Nordic -sarjan vuoden 2018 mestari Oliver Solberg, sekä Oliver Eriksson, kun taas kolmannessa rivissä vuoden 2017 mestari Thomas Bryntesson sai viereensä vasta toista Supercar-kilpailuaan ajaneen jamaikalaisen Fraser McConnellin, joka hyödynsi Niclas Grönholmin ongelmat semifinaalilähdön startissa etenemällä aina finaaliin asti.
Parhaat startit finaalikuusikosta saivat Kristoffersson ja Solberg, kun taas Bryntesson jäi lähtöruutuun.
– Starttini finaalissa oli ehkä koko viikon paras, Kristoffersson arvioi.
Rata oli lähes koko päivän ajan jatkuneen sateen takia erittäin märkä, sekä äärimmäisen liukas ja näkyvyys kärkiauton takana ajettaessa oli todella heikko, lähes olematon. Kristoffersson lähti vetämään letkaa, saaden peräänsä Solbergin. Kun McConnell onnistuneesti piti linjansa toisessa mutkassa nousten kolmanneksi, oli Larssonin pakko mennä suorittamaan lisälenkki heti ensimmäisellä kierroksella.
Solberg puolestaan meni lisälenkille jo toisella kierroksella, päätös, joka osoittautui hetkeä myöhemmin virheeksi. Tämä siksi, että Larsson ja Solberg jäivät jumiin McConnellin taakse, joka oli tästä kolmikosta selkeästi hitain ja näin ollen kärjessä paahtanut Kristoffersson pääsi repimään eroa takana tuleviin. Kolmannella kierroksella Larsson pääsi lopulta ohi McConnellista ja lähti takaa-ajoon, mutta ei enää pystynyt haastamaan Kristofferssonia. McConnellin mennessä lisälenkille neljännellä kierroksella, nousi Solberg kolmanneksi.
Rallicrossin MM-sarjan kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua ajetaan Ruotsin Höljesissä 21.-23. elokuuta. Viikko Höljesin avauksen jälkeen vuorossa on kaksi osakilpailua Kouvolassa ja Tykkimäen moottoriradalla.
Supercar ja finaalin tulokset
1) Johan Kristoffersson (SWE) 4.16,390
2) Robin Larsson (SWE) + 4,677
3) Oliver Solberg (SWE) + 10,407
4) Oliver Eriksson (SWE) + 11,634
5) Thomas Bryntesson (SWE) + 13,500
6) Fraser McConnell (JAM) + 18,230
RallyX Nordic pisteet
1) Robin Larsson (SWE) 55
2) Johan Kristoffersson (SWE) 51
3) Oliver Solberg (SWE) 46
4) Niclas Grönholm 45
5) Oliver Eriksson (SWE) 31
6) Thomas Bryntenson (SWE) 31
7) Pontus Tidemand (SWE) 30
8) Fraser McConnell (JAM) 26
9) Lukas Walfridson (SWE) 26
10) Ben-Philip Gundersen (NOR) 21
Lue myös!
Kallion täydellinen suoritus sai tiimikaverilta kehuja (5.7.2020)
Raoul Dahlqvist vei nimiinsä dramaattisen finaalin (5.7.2020)
Grönholmin hyvin sujuneelle kilpailuviikolle tyly loppu (5.7.2020)
Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com
Facebook kommentit