MOTORSPORT

Rallicrossin MM-sarja Suomeen tänä kesänä? – “Aikataulu on tiukka”

Rallicrossin MM-sarjasta ei olla vielä kauden 2020 osalta ajettu metriäkään kilpaa. Loppuvuodelle julkaistu seitsemän osakilpailua käsittävä kilpailukalenteri saattaa vielä kokea muutoksia ja yksi muutoksista voi tuoda Suomen ja Kouvolan mukaan kisaisäntien joukkoon tänä vuonna.

Kouvolan mahdollinen kisaisännyys rallicrossin MM-sarjassa tänä vuonna tuli julkiseksi maanantaina, kun Kouvolan Sanomat uutisoi Kouvolan kaupungin olevan valmis tukemaan kilpailuhanketta 15 000 eurolla. Kaupunginhallitus oli päättänyt tuesta kahden äänestyksen jälkeen. Kilpailuhanketta ei suinkaan ole operoimassa autourheilumme kansallinen lajiliitto AKK-Motorsport ry, eikä myöskään AKK-Sports Oy, vaan Pinomäen veljesten johtama Set Promotion Oy.

– Kolmatta viikkoa ollaan tehty ympäripyöreitä päiviä, että saadaan asia nippuun. Halu on kova ja tällä hetkellä kartoitetaan, että pystytäänkö se tekemään vai ei. Aikataulu on tiukka ja olosuhteet kaikkialla maailmassa haastavat, mutta niiden takia tälläinen mahdollisuus on auennut. Nyt paiskitaan kovasti hommia sen eteen, että saataisiin se maaliin, Jussi Pinomäki selvitti tilannetta UrheiluUutiset.comin haastattelussa tiistaina.

Kansainvälinen autoliitto FIA, sekä rallicrossin MM-sarjan promoottori IMG ovat julkaisseet koronaviruspandemian sotkeman kauden keskellä MM-sarjan seitsemän osakilpailua käsittävän kilpailukalenterin. Sen mukaan kausi käynnistyisi 21.-23. elokuuta Ruotsin Höljesistä. Kouvolalle kaavaillaan paikkaa elokuun viimeiseen viikonloppuun, eli “MM-sirkus” siirtyisi Höljesistä suoraan Suomen puolelle ja Kouvolaan.

– Ajankohta on hieman vielä auki. Ruotsin (koronatilanne) tilanne vaikuttaa kaikkeen. Voi olla, että on siinä (elokuun viimeisenä viikonloppuna), mutta voi olla, että muuttuu vielä. Puolentoista viikon sisällä, juhannuksen jälkeisellä viikolla, meidän täytyy tehdä päätös suuntaan tai toiseen. Tietysti suurin asia on se, että saadaan rahoitus kasaan, että pystytään tapahtuma viemään läpi MM-tasoisena. Sen jälkeen on vielä paljon pieniä asioita, Pinomäki taustoittaa.

Set Promotion haki hanketta varten Kouvolan kaupungilta 45 000 euron tukea. Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan esitys oli 25 000 euroa, mutta kaupunginhallituksessa päädyttiin äänestyksen kautta 15 000 euron tukeen. Pinomäen mukaan hanke ei kuitenkaan tule kaatumaan, vaikka myönnetty tuki selvästi pienempi haettuun summaan nähden olikin.

– Tottakai se olisi merkittävästi auttanut tässä kohtaa, jos se tuki olisi ollut sitä mitä haettiin. Loppu on pitkälti raakaa työtä. Jos meillä on resurssit tehdä, niin sitten se tehdään. Hyviä neuvotteluja on käynnissä ja positiivinen suhtauminen on ollut asiaan, tämä kun on nähty positiivisena aiheena tähän synkkään kevääseen, mikä takana on, Pinomäki sanoo.

 

Rallicrossin MM-sarja Kouvolassa kesäkuussa 2014 (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

 

“Tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto”

Ajatus siitä, että Set Promotion alkaisi työstämään MM-sarjaan Suomen osakilpailua jo tänä vuonna, lähti MM-sarjan promoottorilta IMG:ltä.

– Ollaan tiimin kautta viikottain yhteydessä sinne päin videopuheluissa samalla tavalla kuin muutkin tiimit, käydään sarjan tilannetta läpi ja suunnitellaan, mietitään vaihtoehtoja miten päästään kausi aloittamaan. Osana niitä keskusteluja tälläinen mahdollisuus sitten tuli ja ilmoitimme, että meillä on kiinnostus tapahtuma järjestää. Ja sitä on tässä nyt työstetty ja työstetään edelleen, ei olla vielä luovutettu, Pinomäki korostaa.

Kouvolassa ja Suomessa yleensäkin on rallicrossin MM-sarjaa ajettu aiemmin vain kerran, kaikkien aikojen ensimmäisellä MM-kaudella 2014. Mikäli Suomessa tänä vuonna MM-pisteistä kilpaillaan, saapunee paikalle Supercar-luokan lisäksi mahdollisesti myös MM-sarjan lisäluokka RX2 ja/tai EM-sarjan Supercar- ja/tai Super1600-luokka. RX2:n kalenterissa on tällä hetkellä neljä osakilpailua, EM-sarjan Supercar-luokan kalenterissa kolme ja Super1600-luokan kalenterissa neljä osakilpailua.

Set Promotionilla on pitkä ja erittäin menestyksekäs historia rallicrossin parissa kilpailemisesta, mutta tälläistä projektia eivät Pinomäen veljekset Jussi ja Kalle ole koskaan aiemmin käsissään pitäneet.

– Tietysti ollaan kaikenlaisia tapahtumia vuosien varrella touhuttu, mutta kilpailunjärjestelyissä ja promoottorina ei olla oltu aikaisemmin. Tässä lyhyessä ajassa on jo joutunut paljon opettelemaan ja ottamaan selvää asioista. Ihan mielenkiintoista aikaa tämä on ollut. Ja toisaalta kun on ollut hiljaisempaa noin muuten, niin kiva ollut touhuta tämän projektin kanssa. Toivottavasti työ ei mene hukkaan ja saadaan tämä maaliin, Jussi Pinomäki toivoo.

Kauden ensimmäinen kansainvälinen rallicross-kilpailu ajetaan heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Höljesissä, Ruotsissa ja kyseessä ovat RallyX Nordic -sarjan kauden kaksi ensimmäistä osakilpailua. Höljesissä ei yleisö koronavirus-tilanteen takia katsomoihin paikan päälle pääse, mutta korkeatasoinen ja maailmanlaajuinen tv-kuva tulee tarjoamaan kaikki kilpailutapahtumat suorina lähetyksinä kotikatsomoihin.

Samanlainen tulee tilanne olemaan myös mahdollisessa Kouvolan kilpailussa, joka ajettaisiin Tykkimäen radalla, eli samassa paikassa missä MM-osakilpailu vieraili kuusi vuotta sitten.

– Tällä hetkellä se on todennäköisin vaihtoehto. Marssijärjestys on oltava näin, että meidän on varauduttava siihen ja rakennettava se tapahtuma niin, että se on ilman yleisöä. Sitten jos nähdään, että kesällä tilanne muuttuu parempaan suuntaan, niin tilannetta pitää arvioida uudestaan. Mutta ei siis niin päin, että lähdettäisiin nyt rakentamaan yleisötapahtumaa ja sitten jouduttaisiin elokuussa perumaan. Se tilanne halutaan välttää, Pinomäki muistuttaa.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallicrossin MM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com