Rallicrossin superlahjakkuus Sami-Matti Trogen uuteen RX Academy -luokkaan

22.11.2016 / 15:29
14-vuotian Sami-Matti Trogenin taustajoukoissa vaikuttaa mm. rallicrossin grand old man Matti Alamäki.

[ A- ] / [ A+ ]

Sami-Matti Trogenin rallicrossura jatkuu ensi kaudella uudessa RX Academy –luokassa. Tavoitteena on myös ajaa jotain muuta sarjaa, jotta vuosittaisten kisojen määrä nousisi noin viiteentoista.

15 on muutenkin oleellinen luku. Nyt kahdeksasluokkanen Trogen täyttää näet ensi toukokuussa 15 vuotta. Silloin mahdollisuudet ajaa eri luokissa hieman helpottuvat. RX Academyssa ikäraja on 14 vuotta.

– Kyllä me tällä ajamme. Se on tarkoitus, sanoo kuskin isä Mika Trogen.

– Ihan hyvältä näyttää. Laitetaan kaasu pohjaan, Sami-Matti Trogen toteaa.

Rallicrossin SM-sarjan yhteydessä ajettava RX Academy on maailmanlaajuisestikin uusi luokka. Autona on etuvetoinen Renault Clio, jonka 1,6-litraisesta turbomoottorista ulosmitataan 220 hevosvoimaa. Auto on Renault Sportin rakentama, ja Suomessa kilpailutoimintaa pyörittää Jussi ja Kalle Pinomäen vetämä Set Promotion.

Sarjan voittaja saa palkinnoksi EM-sarjapaikan 2018 Set Promotionin kalustolla Super1600-luokassa.

– No juu, tavoite on voittaa, Sami-Matti Trogen sanoo.

Päättyneellä kaudella Trogen voitti Viron juniorimestaruuden. Pitkällä tähtäimellä tavoite ammattilaisuudessa ja MM-sarjassa.

– Millä aikavälillä se toteutuu, se on sitten toinen asia. Tietysti sekin vaikuttaa missä kunnossa MM-sarja on, Mika Trogen puntaroi.

Sami-Matti on myös testannut Supercar Lites –autoa, mutta se ei juuri nyt tunnu enää vaihtoehdolta. USA:ssa ajettava GRC-sarja sensijaan voisi olla kysymykseen lähivuosina.

Alamäki pitää uudesta luokasta

Sami-Matti Trogenin taustalla vaikuttaa mm. rallicrossin suomalaislegenda Matti Alamäki. Alamäki itse pitää itseään pikemminkin nuorukaisen mentorina kuin kummisetänä.

– Tämä (RX Academy) on todella hyvä luokka. Ihan oikea kilpa-auto, Alamäki arvioi.

Alamäki myös näkee suomalaisen rallicrossin tulevaisuuden nyt erityisen vahvana.

– Meillä on kaksi todella kovaa nuorta lahjakkuutta, Sami-Matti ja Jere (Kalliokoski). Molemmilla näyttää nyt suunta hyvältä, Alamäki painottaa.

Kalliokoski ajaa ensi kaudella EM-sarjassa Albatec Racingin Peugeot 208 Supercarilla.

RX Academyssä ajaa ensi kaudella muitakin suomalaisia, sillä Trogenin lisäksi ainakin Kalle Markkanen lähtee mukaan uuteen sarjaan.

Miiro Koivula, twitter: @MiiroKoivula

Lue myös Mikä on RX Academy?


Facebook kommentit