Rallin EM-pistejohtajalta hauska video – 2008 Hirvosen fani, nyt kilpakumppani

15.10.2019 / 08:26
Mikko Hirvonen ajoi Kyproksen EM-rallissa kolmanneksi (Kuva: Francois Flamand / DPPI).

[ A- ] / [ A+ ]

Joulukuussa 2008 14-vuotias brittipoika tervehti iloisesti kuljettajia Walesin MM-rallin erikoiskokeen maalissa. Yksi näistä kuljettajista oli Mikko Hirvonen, joka 11 vuotta myöhemmin kilpaili samaista brittiä vastaan Kyproksen EM-rallissa ja molemmat kuljettajat sijoittuivat yleiskilpailussa kärkikolmikkoon.

Rallin EM-sarjassa viime vuosina kovaa menestystä takonut Chris Ingram, 25, nousi pari viikkoa sitten ajetun Kyproksen osakilpailun jälkeen yleisen luokan EM-pisteissä kärkipaikalle. Edellinen brittikuljettaja, joka juhli rallin Euroopan mestaruutta yleisessä luokassa, oli vuonna 1967 mestariksi ajanut Vic Elford, joten Ingramilla on tänä vuonna mahdollisuus palauttaa mestaruus “sumuiselle saarelle” 52 vuoden tauon jälkeen.

Ingram on ajanut tänä vuonna tasaisen varmasti koko kauden ajan, yleiskilpailun voittoja ei EM-sarjassa ole tullut, mutta kaksi kakkos- ja kaksi kolmossijaa toivat Kyproksen osakilpailun jälkeen 19 pisteen sarjajohdon, kun ajamatta on enää yksi osakilpailu. EM-sarja päättyy Unkarissa marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Aiemmin tällä kaudella Tshekin osakilpailussa Ingram hävisi ERC1-junioriluokan mestaruuden ja 100 000 euron palkintosekin 0,3 sekunnin erolla.

Ingram voitti ERC3-luokan Euroopan mestaruuden vuosina 2016 ja 2017, sekä nuoremman junioriluokan Euroopan mestaruuden 2017, joka tuli Jari Huttusta vastaan käydyn tiukan ja jännittävän taistelun jälkeen. Viime vuonna Ingram kilpaili ensimmäistä kauttaan nelivetokalustolla, napaten yleisestä EM-sarjasta viidennen sijan ja vanhemmasta junioriluokasta EM-hopeaa.

Kyproksen EM-rallin jälkeen Ingram twiittasi hauskan videon 11 vuoden takaa, joka oli kuvattu Walesin MM-rallissa joulukuussa 2008. Videolla 14-vuotias Ingram käy tervehtimässä MM-sarjan kuljettajia erikoiskokeen maalissa ja yksi heistä on Fordin tehdastallissa tuohon aikaan kilpaillut Mikko Hirvonen, joka osallistui myös Kyproksen EM-ralliin, sijoittuen Ingramin jälkeen yleiskilpailussa kolmanneksi.

– Kun tapaat yhden sankareistasi lapsena ja 11 vuotta myöhemmin pääset palkintokorokkeelle hänen kanssaan kansainvälisessä rallissa, Ingram kirjoitti videotwiittinsä yhteyteen Kyproksen EM-rallin jälkeen.

 

11 vuotta sitten Chris Ingram pyöri itse ralleissa fanina, nyt fanien kuvattavana (Kuva: Gregory Lenormand / DPPI).

 

“Meillä oli hyvä viikonloppu”

Videossa ja twiitissä on paljon tunnetta mukana, mutta jos ihan tarkkoja ollaan, niin Ingram ja Hirvonen eivät samalla palkintokorokkeella kilpailun jälkeen seissyt. Hirvonen kun nousi kolmanneksi myöhemmin kilpailun jälkeen tapahtuneen hylkäyksen myötä. Kolmanneksi ajaneen isäntämaan Simos Galatariotisin suoritus hylättiin ja näin Hirvonen yhdessä kartanlukijansa Jarno Ottmanin kanssa pokkasivat kolmannen sijan. Galatariotis ehti kuitenkin ennen hylkäystään juhlia kolmatta sijaansa palkintoseremoniassa.

– En todellakaan odottanut mitään tästä kilpailusta, mutta olemme ilman muuta onnellisia tästä tuloksesta. Meillä oli hyvä viikonloppu. Jarrujen kanssa oli pientä ongelmaa, mutta tiimi teki auton kanssa fantastista työtä. Nautin tästä kilpailusta, tämä oli todella kova haaste, josta tykkäsin. Tottakai nautit enemmän, kun saat ajaa kaasu pohjassa Suomen tyylisessä kilpailussa, mutta tämä oli se toinen ääripää ja hauskaa oli, Hirvonen kuvaili.

39-vuotias Hirvonen oli kilpaillut edellisen kerran FIA:n arvosarjassa viisi vuotta sitten, vuoden 2014 Walesin MM-rallissa, mikä päätti kannonkoskelaisen aktiiviuran rallin ammattilaisena. EM-sarjassa Hirvonen kilpaili nyt kuudetta kertaa urallaan, tosin siitä edellisestä EM-rallista oli ehtinyt kulua jo 17 vuotta. Kyproksella Hirvonen oli kilpaillut aiemmin neljä kertaa ja jokaisella kerralla kyseessä oli MM-ralli. Vuonna 2006 sijoitus oli kolmas, 2009 toinen.

– Minulla on hyviä muistoja Kyproksen rallista MM-sarjan puolelta. Mutta palkintopalli on viimeinen asia ajatuksissani, kun teen paluun sinne, koska lähdemme vain pitämään hauskaa vaativaan ralliin. Olen aina viihtynyt Kyproksen saarella hyvin ja siellä erikoiskokeilla on hieman sellaista “dakarmaista” fiilistä. Olen osallistunut Dakar-ralliin kolme kertaa ja pidän tälläisistä haasteista, mitkä ovat enemmän strategisesti viisaasti ajamista, kuin koko ajan kaasu pohjassa ajamista, Hirvonen ennakoi ennen kilpailua.

Vaikkei palkintosijoitus Hirvosella ollutkaan päällimmäisenä ajatuksena ennen kilpailua, niin sellainen joka tapauksessa nyt tuli, fiksun ja hyvän ajosuorituksen päätteeksi. Hirvonen osallistui Kyproksen EM-ralliin Markko Märtinin tiimin Ford Fiesta R5 -autolla, samaisella yksilöllä, jolla Takamoto Katsuta oli aiemmin tänä vuonna voittanut Chilen MM-rallissa WRC2-luokan.

Hirvosen CV:stä löytyy 163 MM-rallia ja niistä saavutetut 15 osakilpailuvoittoa, sekä 69 palkintosijoitusta. Neljä kertaa Hirvonen sijoittui MM-loppupisteissä toiseksi ja kaksi kertaa kolmanneksi. Viime vuosina Hirvonen on kilpaillut rallissa varsin vähän, eikä nyt ajettu EM-ralli tuo jatkossakaan tähän poikkeusta.

– Ei minulla ole mitään kiinnostusta lähteä enää mukaan mihinkään sarjaan. Olen erittäin tyytyväinen elämääni tällä hetkellä, joten tälläiset yksittäiset kilpailut riittävät minulle oikein hyvin, Hirvonen päätti.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit