Rallin kuhinaa: Rovaniemen MM-ralli 1978, Ari Vatanen ja Duudsonit-Jarppi

26.2.2021 / 10:46
Sebastien Ogier ja yhden porovoiman kyyti (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Tänään perjantaina käynnistyvän historiallisen Rovaniemen MM-rallin kunniaksi Rallin kuhinaa -osio tekee paluun UrheiluUutiset Motorsport -sivustolle puolentoista vuoden tauon jälkeen.

Kun tiistai-iltana saavuimme Rovaniemelle, oli fiilis varsin epätodellinen. Rovaniemi, helmikuu 2021 ja rallin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu. Ruotsin MM-rallin räpiköidessä loskassa talvirallinsa kanssa useana vuonna, ajatus Suomen Lapissa ajettavasta MM-rallista on aina muhinut päässä, enkä varmasti ole ainoa. Nyt se kuitenkin on totta ja Rovaniemestä tulee tällä viikolla Suomen MM-rallin historian toinen osakilpailuisäntä.

Jännä sikäli, kun puhutaan historian ensimmäisestä Rovaniemen MM-rallista, niin periaatteessa Rovaniemellä on ajettu rallin MM-sarjaa aiemminkin. Vuosi oli 1978 ja helmikuun ensimmäinen viikonloppu. Tunnetun tupakkamerkin sponsoroima Arctic Rally, Tunturiralli, oli rallin EM-sarjan kauden toinen osakilpailu, SM-sarjan kolmas osakilpailu ja FIA Cup for Drivers -sarjan toinen osakilpailu.

Hetkinen! FIA Cup for Drivers. Onko tämä se sama sarja, jonka mestaruuden voittivat aikoinaan Sandro Munari, sekä Markku Alen ja sarja, jota on tituuleerattu myöhempinä vuosina epävirallisena kuljettajien MM-sarjana? Rallin MM-sarjassahan kilpailtiin maailmanmestaruudesta vuosina 1973-1978 ainoastaan autonvalmistajien välillä ja kuljettajille oma cup-mestaruus tuli vuonna 1977.

Tuota kuljettajien omaa cupia, FIA Cup for Drivers -sarjaa, ajettiin vuosina 1977 ja 1978, kunnes myös kuljettajat saivat oman virallisen MM-sarjan vuonna 1979. Esimerkiksi Wikipediasta kun hakee vuoden 1978 rallin MM-sarjan tietosivun, on osakilpailulistaan lueteltu myös Arctic Rally Rovaniemellä, mutta perässä on maininta, joka kertoo sen olleen FIA Cup for Drivers -sarjan osakilpailu. Epävirallinen kuljettajien MM-sarja, joten voidaan siis kai sanoa, että 43 vuotta sitten Rovaniemellä ajettiin epävirallisista kuljettajien MM-pisteistä.

Tuossa kyseisessä Arctic Rallyssa lähtölistalla ei muuten ollut yhtään ulkomaalaista kuljettajaa. Kilpailun voittoon ajoi Ari Vatanen, toisen sijan nappasi Henri Toivonen ja kolmas oli Markku Alen, joka kyseisenä vuonna siis kruunattiin FIA Cup for Drivers -sarjan mestariksi.

 

 

“Tarvitsen sinua nyt enemmän kuin koskaan”

Ari Vatasesta tuli mieleen tammikuussa ajettu Monte Carlon MM-ralli, jonka voittoon ajoi Toyota-kuljettaja Sebastien Ogier. Voitto oli Ogierille tässä legendaarisessa kilpailussa jo uran kahdeksas ja niistä seitsemän ovat tulleet rallin MM-sarjan osakilpailuista. Vatanen itse ylsi urallaan Monte Carlon MM-rallin voittoon kerran, vuonna 1985.

– Onneksi minun ei tarvinnut koskaan kilpailla Ogieria vastaan, Vatanen kirjoitti Facebook-sivullaan onnitellessaan Ogieria viimeisimmän Monte Carlon voiton jälkeen.

Vatanen myös muisteli taannoin tuota voittamaansa vuoden 1985 Monte Carlon MM-rallia todeten, että se kilpailu oli hänen komean uransa paras kilpailu. Vatanen kävi huikean taistelun voitosta Walter Röhlriä vastaan. Vatanen johti kilpailua jo kolmella minuutilla, mutta sai kahdeksan minuutin aikasakon, pudoten viiden minuutin päähän saksalaisesta. Vatasen huikea takaa-ajo kuitenkin tuotti tulosta ja maalissa tuupovaaralainen pääsi juhlimaan voittoa reilun viiden minuutin erolla Röhrliin nähden.

– Kun saimme rangaistuksen, niin sanoin kartturilleni, “yritä unohtaa mitä tapahtui, nyt sinun pitää vain lukea nuotit jatkossa paremmin kuin koskaan”. Soitin myös Ritalle (Arin vaimo) joka oli Lontoossa. Sanoin Ritalle, että “ota ensimmäinen lento Nizzaan, tarvitsen sinua nyt enemmän kuin koskaan”, Vatanen muisteli.

Vatasen vuoden 1981 maailmanmestaruudesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta ja kyseessähän on rallin MM-sarjan historian ensimmäinen suomalainen maailmanmestari. Toivoa vain sopii, että koronan keskellä Jyväskylän MM-ralli kesällä päästäisiin ajamaan yhden välivuoden jälkeen. Samalla kun Jyväskylässä juhlittaisiin 70-vuotiasta rallimaailman klassikkoa, niin tuohon samaan juhlaan varmasti mahtuisi myös Vatasen maailmanmestaruuden 40-vuotissynttärit.

“Tarjosi oluen ja lupasi toisenkin”

Tunturiralli tunnetusti on tuhansien hienojen tarinoiden kilpailu. Yksi näistä tarinoista saatiin lukea vuoden 2018 katsojaoppaasta, kun Tomi Tuomisen haastattelussa ex-huippukartanlukija Voitto “Vode” Silander muisteli Lapin arktisia seikkailujaan. Silander ylsi Tunturirallissa yleiskilpailun voittoon yhdessä Mikael Sundströmin kanssa vuonna 1987. Vuotta myöhemmin kärkisijat jäivät haaveeksi, sijoituksen ollessa maalissa kuudes.

– Saimme Mazdaan uuden kisalaatikon ennen kilpailua, mutta siinä oli pieni valmistusvirhe. Piti valita kuusi vaihdetta eteen, eikä pakkia ollenkaan, tai vaihtoehtoisesti viisi eteen ja pakki. Mikko oli sitä mieltä, ettei sillä pakilla mitään tee. No me tietysti spinnattiin heti toisella ek:lla ja nokka jäi kohti tulosuuntaa, Silander kertasi.

Kaksikon yritys päästä takaisin oikeaan menosuuntaan ei heti tuonut toivottua tulosta.

– Mikko yritti viskata auton kapeassa rännissä takaisin oikeaan kulkusuuntaan, mutta keula haukkasi penkkaan ja auto kaatui keskelle tietä. Yritimme pysäyttää takaa tulleen Antero Laineen, mutta “Antsa” näki rännissä auton mentävän raon ja pääsi siitä ohi. Lancian keula kuitenkin osui meidän autoon ja Mazda pyöri hetken aikaa kuin hyrrä katollaan keskellä pätkää. Muistan kuinka Mikko katsoi Mazdaa ja totesi, ettei tainnut Laine olla kovin avuliaalla tuulella.

Mr. Tunturiralli Heikki Poranen puolestaan muisteli Helsingin Sanomien Nyt-viikkoliitteessä 20 vuotta sitten saksalaisen Klaus Ruslingin värikästä kilpailua, Ruslingin jouduttua paannejään “uhriksi”. Kun pakkanen kiristyy, maassa oleva lämmin kosteus pyrkii ylöspäin. Seurauksena saattaa olla ihan perinteinen kunnon rapakko, joka sitten syrjäteillä jäätyy paannejääksi.

– Hän ajoi lammikkoon kuin kesärallissa eli täysillä. Vesi sotki auton sähköt ja Rusling pysähtyi siihen paikkaan. Kun hän astui ulos autostaan, auto tulvahti puolilleen vettä ja jäätyi lopullisesti. Seuraavana päivänä tuli viesti, että Rusling haluaa tavata ratamestarin. Olin jo varma, että nythän se tappaa minut. Vielä mitä, tarjosi oluen ja lupasi toisenkin, jos pystyn selittämään pomoille Saksassa, miten hän onnistui upottamaan auton sulaan veteen 40 asteen pakkasessa, Poranen muisteli.

 

Hyundai-kuljettajat tapaamassa joulupukkia ennen Rovaniemen MM-rallia (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

 

“Enemmän poroja kuin ihmisiä”

Tämänvuotisen Arctic Rally Finlandin, Rovaniemen MM-rallin, virallinen automerkki on Skoda. Skoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja Helkama-Auto Oy solmi yhteistyösopimuksen AKK Sports Oy:n kanssa kilpailun alla ja kun kaikki kilpailun järjestelyt jouduttiin tekemään sen verran nopealla aikataululla, piti rallin henkilökunnan ja median kulkuluvat peittää Skoda aiheisella tarralla, kulkulupiin kun oli ehditty jo painamaan Toyotan WRC-auton kuva.

Voisin kuvitella, että normaalisti tälläisissä tilanteissa olisi painettu uudet kulkuluvat, mutta kuten tunnettua, Rovaniemen MM-rallin järjestelyt on viety läpi todella nopealla aikataululla. Kuten tuli todettua kollegalle, niin tämän “tarraepisodin” muistaakin jatkossa mieluummin siitä, että kuinka upeaa työtä kilpailun järjestäjä historiallisen kilpailun eteen teki, kuin että tarraviritys herättäisi vuosien saatossa naurua.

Skoda on siinäkin mielessä osuva yhteistyökumppani Rovaniemen MM-rallille, että kilpailuun osallistuvista kilpailijapareista 40 prosenttia on valinnut autokseen Skodan. Yhteistyön myötä rallin organisaatio sai käyttöönsä Skodan henkilöautoja kilpailun järjestelyiden ja varsinaisen kilpailun ajaksi ja lisäksi Skodan brändi näkyy niin rallin erikoiskokeilla, kuin myös Rovaniemen kaupunkikuvassa.

WRC-autoja eniten Rovaniemelle toi Hyundai, joka on mukana viiden WRC-auton voimin. Hyundai julkaisee aina ennen jokaista MM-rallia mediaoppaan, jossa tulevan kilpailun perusinfon lisäksi on muun muassa kilpailun isäntämaan ja -kaupungin esittelyt, sekä yhden Hyundai-kuljettajan haastattelu. Yksi mielenkiintoinen esiin nostettu fakta mediaoppaassa oli se, että Lapissa asukkaita (noin 180 000) on vähemmän kuin poroja (noin 200 000).

Loppuun vielä hauska tilanne Tunturirallista neljän vuoden takaa. Ennen kilpailua perinteiseen lehdistötilaisuuteen pöydän taakse istuivat muun muassa Juha Salo, Jarkko Nikara, sekä Duudsoneista tuttu Jarno “Jarppi” Leppälä, joka odotetusti varasti koko shown. Leppälän vieressä istui nuori ranskalainen, joka lehdistötilaisuuden jälkeen kysyi minulta, että kuka tuo hänen vieressään istunut suomalainen oikein oli.

Kun kerroin kuka kyseinen henkilö on, ranskalainen nauroi, että no niinpä tietenkin, olisihan hänen pitänyt “Jarppi” tunnistaa. Kyseinen ranskalainen oli muuten Pierre-Louis Loubet, joka vuoden 2017 Tunturirallissa sijoittui Citroen DS3 R5 -autolla yleiskilpailussa sijalle 26. Tänä viikonloppuna Loubet kilpailee Rovaniemen MM-rallissa Hyundain WRC-autolla.

Aiemmat Rallin kuhinaa -julkaisut

28.9.2019 – Salon ja Paimion kulmilla SM-rallissa kuultua ja nähtyä

Teksti: Jari Hotti, Rovaniemi
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit