Rallin maailmanmestari Minna Sillankorva Porschen rattiin

11.5.2016 / 03:29

[ A- ] / [ A+ ]

Porsche GT3 Cup Challenge Finland–sarjan kauden avauksessa Hämeenlinnan Ahveniston radalla nähdään todellinen lentävä suomalainen Porschen ratissa. Naisten rallin maailmanmestari vuodelta 1991, Minna Sillankorva, nimittäin toimii osakilpailussa turva-auton kuljettajana.

Sillankorva saa käskytettäväkseen Porsche 911 Carrera S Type 997:n. Autossa on 3,5 litran moottori ja siitä irtoaa 350 hevosvoimaa. Legendaarisena ralliautoilijana tunnetun Sillankorvan ura alkoi jo 1980-luvun alussa.

– Heti kun sain ajokortin, niin lähdin Ford Escortilla ajamaan rallia vuonna 1982. Todella paljon ovat rallissakin ajat muuttuneet ja moni varmaan muistaa, kun silloin Jyväskylän MM-ralliakin ajettiin yötä päivää, Sillankorva muistelee.

– Ensimmäinen kisa ulkomailla oli vaatimattomasti heti Monte Carlo, kun olin parikymppinen. Autona minulla oli Mazdan 323 4WD. En ollut ikinä ennen ajanut nelivetoautolla saatikka sitten turbokoneella, joten olihan se aikamoinen aloitus kansainväliselle uralle. Nastat olivat kilpailussa aika lyhyitä ja lunta paljon, joten ei siellä oikein mihinkään päässyt. Liukasteluksi se vähän siinä meni, mutta tulosten perusteella meni kaikilla muillakin, Sillankorva naurahtaa.

Moni voisi kuvitella, että silloisessa naisten rallin MM-sarjassa voittoja ja mestaruuksia oli helppo kahmia, mutta näin ei suinkaan ollut.

– MM-pisteiden saamiseksi ei riittänyt, että olit nopein nainen, vaan piti myös sijoittua 20 parhaan joukkoon yleiskilpailussa. Ihan tosissaan siinä sai ajaa ja taso oli kova. Pelkkä maaliin pääseminen ei taannut vielä mitään, Sillankorva toteaa.

“Onneksi turva-autolta ei oteta aikaa”

Toukokuun 28. päivä Sillankorvalla on edessään uusi aluevaltaus, kun hän istuu Porschen kuppipenkkiin ja toimii GT3 Cupin turva-autokuljettajana.

– On mahtavaa päästä ajamaan Ahveniston radalle, sillä Hämeenlinna on kotikaupunkini ja nyt ollaan sitten kotiradalla. Tämä on hieno tilaisuus ja onneksi turva-autolta ei oteta aikaa, niin ei tarvitse sitä miettiä, Sillankorva pohtii pilke silmäkulmassa.

Ahveniston viikonloppu on muutenkin Sillankorvan perheelle eräänlainen merkkipaalu, sillä hänen tytär Suvi Jyrkiäinen aloittaa rata-autoilu-uransa V1600 Sports Cupissa.

– On tosi hienoa katsoa, kuinka innostunut Suvi on ja kuinka paljon hän tähän panostaa. Koko talven hän on urheillut ja tähdännyt keskittymisensä tulevaan kauteen. Hän selvästi nauttii ajamisesta. Näin äitinä seuraan enemmänkin innolla Suvin tekemisiä, enkä niinkään kauhistele, Sillankorva sanoo.

Ahvenistolla nähdään myös Minna Sillankorvan legendaarinen, niin ikään rallin maailmanmestaruuden voittanut kartanlukija Michela Marangoni. Sillankorvan lisäksi turva-auton kuljettajana Ahvenistolla nähdään rallicrossin V1600-luokan vuoden 2014 Suomen mestari Jukka Oja.

Mistä on kyse?

Porsche GT3 Cup Challenge Finland-sarja on suomalaisen rata-autoilun huippusarja, jossa ajetaan Porsche Motorsportin valmistamilla kilpa-autoilla. Sarjaan kuuluu kaudella 2016 viisi osakilpailua. Porsche GT3 Cupin ohessa ajetaan myös täysin uutta Finnish Touring Cars Cup-sarjaa, joka sisältää luokat V1600 Sports Cup, PRCF Sports Cup ja PRCF Time Trial, sekä lisäksi vuonna 2017 aloittavan Seat Ibiza SC Trophyn.

Kilpailukalenteri 2016

28.05. Ahvenisto, Hämeenlinna (mukana myös FTCC)
18.06. Botniaring, Jurva (mukana myös FTCC)
02.07. Auto24Ring, Pärnu, Viro
16.07. Botniaring, Jurva (mukana myös FTCC)
27.08. Alastaro, Virttaa (Porsche Club Festival, mukana myös FTCC)

Sarjassa ajetaan pisteistä neljässä luokassa, mutta Porsche GT3 Cup Challenge Finland-mestaruus jaetaan kauden päätteeksi yhdelle pisteitä eniten keränneelle kuljettajalle.

Lähde: Porsche GT3 Cup Challenge Finlandin tiedote
Kuva: Marika Koliseva


Facebook kommentit