Rallin MM-sarja erittäin lähellä historiallisen surullista kohtaloa

10.6.2020 / 09:47
Walesissa ei ajeta rallin MM-pisteistä tänä vuonna (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden 2020 osakilpailuista on viimeisen viikon aikana peruttu kolme. Viimeisin koronaviruspandemian uhri on Walesin MM-ralli, joka ilmoitti kilpailun peruuntumisesta tiistaina.

Ensimmäisen kerran jo vuonna 1932 ajettu Iso-Britannian Ralli on yksi maailman tunnetuimmista ja perinteisimmistä autokilpailuista, joka on kuulunut rallin MM-sarjaan yhtäjaksoisesti vuodesta 1973 lähtien. Edellisen kerran “sumuisilla saarilla” ei päästy ajamaan tätä perinteistä kilpailua vuonna 1967 ja silloin syynä oli suu- ja sorkkatautiepidemia.

Tämänvuotinen Iso-Britannian MM-ralli oli tarkoitus ajaa loka-marraskuun vaihteessa, kilpailukeskuksen sijaitessa Chesterissä vuoden tauon jälkeen, ja tuossa kilpailussa MM-pisteiden lisäksi jaossa olisivat olleet myös junioreiden MM-pisteet, sekä Brittien kansallisen rallisarjan pisteet.

– Tätä päätöstä kilpailun peruuntumisesta ei ollut helppo tehdä, mutta tiiviissä yhteistyössä yhdessä pääyhteistyökumppanimme Walesin hallituksen kanssa, se oli valitettavasti tehtävä käynnissä olevan maailmanlaajuisen koronaviruspandemian takia, Britannian moottoriurheiluliiton puheenjohtaja David Richards kommentoi kilpailun tiedotteessa.

Jotta rallin MM-sarjassa pystyttäisiin jakamaan tämän vuoden osalta maailmanmestaruudet, tulee sarjasta ajaa vähintään seitsemän osakilpailua. Tällä hetkellä ajettuja osakilpailuja on kolme, Monte Carlo, Ruotsi, Meksiko, ja vaihtoehtoja loppukauden osakilpailuiksi vielä viisi: Argentiina, Italia, Turkki, Saksa, sekä Japani.

 

Ott Tänak Toyotan ratissa Saksan MM-rallissa kesällä 2018 (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

Kahdeksan kuukautta, kolme osakilpailua

UrheiluUutiset.com sai tiistaina kahdelta rallin MM-sarjan “sisäpiiriin” kuuluvalta henkilöltä tietoa, että ainakin Saksan ja Japanin osakilpailut olisivat erittäin lähellä peruuntumista, joten vaadittavat seitsemää osakilpailua ei tämän skenaarion toteutuessa enää jäljelle jäävien vaihtoehtojen myötä olisi mahdollista tänä vuonna saavuttaa. Tässä valossa muutamaa jäljelle jäävää osakilpailua tuskin enää ajettaisiin, vaikka se muuten olisi mahdollista.

Rallin MM-sarja on siis erittäin lähellä tällä hetkellä historiallisen surullista kohtaloa, ensimmäistä kertaa MM-sarjan historiassa jäisi maailmanmestaruudet kokonaan jakamatta. Vuosina 1973-1978 rallin MM-sarjassa taisteltiin autonvalmistajien maailmanmestaruudesta ja vuodesta 1979 eteenpäin myös kuljettajien maailmanmestaruudesta. Koskaan aiemmin ei MM-sarjan historiassa ole oltu tälläisessä tilanteessa kuin nyt.

Maksimissaan tänä vuonna MM-ralleja on mahdollista ajaa kahdeksan kappaletta, mikäli koronavirus ei pysäyttäisi Argentiinaa, Italiaa, Turkkia, Saksaa, sekä Japania kilpailun järjestelyissä. Rallin MM-sarjan historiassa on osakilpailuja ollut näin vähän aiemmin vain kahdesti, kun kausilla 1974 ja 1995 MM-sarjassa ajettiin kahdeksan osakilpailua. Vuosina 2004-2007 ei oltu “köyhiä, eikä kipeitä”, kun MM-sarjaa tahkottiin peräti 16 osakilpailua per kausi.

Alunperin rallin MM-sarjaa kaudella 2020 piti ajaa 14 osakilpailua. Chile putosi pois kilpailukalenterista jo hyvissä ajoin maan sisäisten ongelmien takia. Meksiko, kauden kolmas osakilpailu, päästiin ajamaan, mutta viimeisen ajopäivän erikoiskokeet peruttiin, että tiimit pääsivät mahdollisimman nopeasti kotimatkalle, koronaviruksen sulkiessa valtioiden rajoja.

Ruotsissa helmikuussa puolestaan pystyttiin ajamaan vain kolmannes kilpailun erikoiskokeista, kun heikon lumitilanteen takia olosuhteet eivät olleet talvirallin vaatimalla tasolla. Kun mukaan huomioidaan vielä MM-sarjan viime kauden päätösosakilpailu Australiassa ja sen peruuntuminen laajojen pensaspalojen takia, ei rallin MM-sarjassa ole pystytty ajamaan viimeisen kahdeksan kuukauden aikana kuin kolme osakilpailua.

Rallin MM-sarjan kilpailukalenteri 2020

01) Monte Carlo, ajettiin tammikuussa
02) Ruotsi, ajettiin helmikuussa
03) Meksiko, ajettiin maaliskuussa
04) Argentiina, siirretty
05) Portugali, peruttu
06) Italia, siirretty
07) Kenia, peruttu
08) Suomi, peruttu
09) Uusi-Seelanti, peruttu
10) Turkki 24.-27.9.
11) Saksa 15.-18.10.
12) Wales, peruttu
13) Japani 19.-22.11.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit