Rallin MM-sarjaan tulossa muutoksia kaudelle 2018

17.11.2017 / 10:07
Rallin MM-sarjan kausi 2018 käynnistyy tammikuussa Monte Carlossa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja ja WRC:n komission jäsen Kai Tarkiainen avasi rallin MM-sarjan muutospakettia Neste Rallin Sisäpiirissä.

Rallin MM-sarjan kauden 2017 viimeinen osakilpailu on parhaillaan käynnissä Australiassa. On selvää, että kauden 2018 osalta järjestelyt ovat jo nyt pitkällä, käynnistyyhän uusi kausi jo reilun kahden kuukauden päästä Monte Carlossa. Ensi kaudelle on luvassa myös joitakin sääntömuutoksia, joista Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kertoi Neste Rallin Sisäpiiri -uutiskirjeessä.

Yksi sääntömuutoksista kohdistuu rengaskiintiöön. Tällä kaudella rallin MM-sarjassa kuljettajat ovat joutuneet ajamaan testierikoiskokeella samoilla renkailla, jotka on laskettu mukaan kilpailun aikaiseen rengaskiintiöön. Nyt tuo tulee muuttumaan, eli ensi kaudella testierikoiskokeella käytettäviä renkaita ei tarvitse enää käyttää varsinaisessa kilpailussa. Eli jatkossa kuljettajien ei tarvitse enää miettiä testierikoiskokeella rengaskulutusta.

Rallin MM-sarjan ensi kauden kilpailukalenteri julkistettiin jo aiemmin syksyllä ja siinä suurimmat muutokset tulevat olemaan Puolan putoaminen pois, sekä Turkin paluu kilpailukalenteriin kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Junioreiden MM-sarjassa ajetaan viisi osakilpailua ja ensimmäistä kertaa “junnut” kilpailevat MM-pisteistä lumella, kun sarja käynnistyy helmikuussa Ruotsin osakilpailusta.

WRC2-luokan MM-sarja on viime vuosina kerännyt runsaasti kiinnostusta Suomessa etenkin suomalaiskuljettajien hienojen otteiden ansiosta ja sitä se tulee tekemään varmasti myös ensi vuonna, tullaanhan sarjassa näkemään mm. Jari Huttunen, sekä Kalle Rovanperä. Kaudella 2018 WRC2-luokan MM-sarja tulee olemaan avoin sarja, eli kaikki kuljettajat saavat vapaasti valita missä MM-ralleissa ajavat. Tällä kaudella MM-sarjaan osallistuvien kuljettajien piti osallistua Portugalin, Saksan ja Walesin MM-ralleihin.

Tälle kaudelle lanseerattu WRC Trophy -sarja vanhoille WRC-autoille osoittautui täydelliseksi flopiksi osallistujamäärien ollessa todella pieniä ja tämä sarja ei tule jatkumaan enää ensi kaudella. Sen sijaan yksityiskuljettajille sallitaan jatkossa osallistuminen MM-ralleihin uusilla, vuoden 2017 sääntöjen mukaisilla WRC-autoilla. Tällä kaudella ilmoittautuminen on ollut sallittua vain sarjaan ilmoittautuneiden tehdastallien kuljettajille.

Yksityiskuljettajien kannalta merkittävä uudistus tulee olemaan myös renkaiden merkin ja mallin vapautuminen R5-autoille. Jatkossa yksityiskuljettajien ei ole enää pakko osallistua MM-ralleihin sarjaan rekisteröidyillä rengasmerkeillä.

WRC:n komission esittämät sääntömuutokset vaativat vielä FIA:n hallituksen hyväksynnän joulukuun alkupuolella pidettävässä FIA:n maailmanneuvoston kokouksessa.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit