MOTORSPORT

Rallin SM-avaus lähestyy, selvitimme 32 kuljettajan suunnitelmat kaudelle 2019

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan perinteiseen tyyliin Rovaniemen ympäristössä tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Legendaarisen Tunturirallin ilmoittautumisaika päättyy tänään maanantaina, mutta lopullista osallistujalistaa odotellessa selvitimme 32 kuljettajan suunnitelmat kaudelle 2019.

Nämä 32 kuljettajaa on valittu kyselyyn niin, että jokaisesta rallin SM-sarjan neljästä eri luokasta otimme yhteyttä viime kaudella loppupisteiden kärkikymmenikköön yltäneisiin kuljettajiin. SM1-luokan osalta mukana ovat kaikki viime kaudella kymmenen eniten pisteitä kerännyttä kuljettajaa, SM2-luokasta viisi, SM3-luokasta myös kaikki kymmenen ja SM4-luokasta seitsemän kuljettajaa.

Alapuolelta löytyy tiivistelmä kuljettajien vastauksista niin, että kysyimme osallistuuko kuljettaja kauden avausosakilpailuun Tunturiralliin, kuuluuko SM-sarja kauden kilpailukalenteriin ja mitä muuta kauden aikana kilpailujen osalta olisi tarkoitus ajaa.

Kuljettajan nimen edessä oleva numero kertoo sijoituksen rallin SM-sarjassa kyseisessä luokassa kaudella 2018.

Kauden 2018 top10-pistekuljettajat luokittain ja suunnitelmat kaudelle 2019

SM1-luokka

1) Eerik Pietarinen

SM1-luokan viime vuoden Suomen mestari ei aja Tunturirallissa, eikä SM-sarjaa kaudella 2019. Ohjelmassa on 4-6 MM-rallia WRC2-luokassa, aivan kuten uutisoimme tammikuun alkupuolella.

2) Emil Lindholm

Ajaa Tunturirallissa ja helmikuussa ajettavaa Kouvolan osakilpailua lukuunottamatta Emil Lindholm nähdään kauden kaikissa SM-ralleissa. Viime kaudella kilpaili Skoda Fabia R5 -autolla, joka täksi vuodeksi on vaihtunut uuteen Volkswagen Polo R5 GTI -autoon. SM-sarjan kuuden osakilpailun lisäksi Lindholm osallistuu tänä vuonna Ruotsin ja Suomen MM-ralleihin.

3) Teemu Asunmaa

Ajaa Tunturirallissa ja täyden SM-sarjan, seitsemän osakilpailua. Jatkaa Skoda Fabia R5:n ratissa, jolla voitti SM1-luokan Suomen mestaruuden vuonna 2017.

4) Nikolay Gryazin

Venäläisellä huippulupauksella on nyt edessään uran ensimmäinen kausi MM-sarjassa, missä tulee kilpailemaan WRC2-luokassa Euroopassa ajettavat osakilpailut Monte Carloa lukuunottamatta. Ei aja Tunturirallissa ja tuskin osallistuu myöskään SM-sarjan muihin osakilpailuihin.

5) Juha Salo

Ajaa Tunturirallissa ja täyden SM-sarjan. Rallin 10-kertaisella Suomen mestarilla on nyt edessään ensimmäinen täysi kausi Skoda Fabia R5 -autolla, jolla kilpaili ensimmäisen kerran viime vuoden Turku-Salon SM-rallissa.

6) Marko Mänty

Kuten uutisoimme viime viikolla, niin Marko Mänty jäi kauden 2018 jälkeen kilpailutauolle ja ei kilpaile tänä vuonna ainakaan rallin SM-sarjassa.

7) Jukka Kasi

Ajaa Tunturirallissa ja täyden SM-sarjan. Kalustona edelleen Skoda Fabia R5.

8) Tomi Tukiainen

Ei aja Tunturirallissa, mutta kalusto (Skoda Fabia R5) on vuokralla kilpailussa toisella kuljettajalla. Tomi Tukiainen ei aja mitään sarjaa tänä vuonna, päätavoite on Suomen MM-rallissa elokuussa.

9) Pasi Lyytikäinen

Ajaa Tunturirallissa ja täyden SM-sarjan. Kalustona edelleen Skoda Fabia R5.

10) Kalle Rovanperä

Ei aja Tunturirallissa, vaan kilpailee samaan aikaan Monte Carlon MM-rallissa. Keskittyy viimevuotiseen tyyliin täysillä MM-sarjaan ja WRC2-luokkaan ja edes yhden SM-rallin ajaminen tänä vuonna olisi melkoinen ihme.

SM2-luokka

1) Henrik Pietarinen

“Kakkosluokan” hallitseva Suomen mestari hyppää tänä vuonna SM1-luokkaan ja Skoda Fabia R5:n rattiin. Ajaa Tunturirallissa ja täyden SM-sarjan kauden TGS Worldwide -tiimissä.

2) Joonas Tokee

Ei kilpaile talvikaudella ollenkaan, eli Joonas Tokeeta ei nähdä mukana Tunturirallissa. Kesäkauden kuviot vielä suunnitteilla.

3) Ville Hautamäki

Ajaa Tunturirallissa ja jatkaa Subarun ratissa SM2-luokassa, mutta ei vielä tietoa ajaako täyden SM-sarjan. Kartanlukijaksi kyytiin hyppää kokenut Mika Juntunen.

4) Esa Ruotsalainen

Ajaa Tunturirallissa ja myös täyden SM-sarjan kauden. Jatkaa Mitsubishilla ja kilpailukauteen saattaa vielä tulla mahdollisesti kilpailuja myös ulkomailla.

8) Antti Selivaara

Ei aja Tunturirallissa. Kauden muut suunnitelmat vielä avoimet.

SM3-luokka

1) Jaro Kinnunen

Ei aja Tunturirallissa. Jaro Kinnusen viime vuoden SM3-luokan mestaruus-Peugeot on myyty Kalle Markkaselle. Kinnunen itse puolestaan tähtää tänä vuonna nelivetoisen auton rattiin, uutta autoa ei vielä ole hankittu ja sitä myötä kauden 2019 suunnitelmat ovat vielä avoimet.

2) Samuli Vuorisalo

Ei aja Tunturirallissa ja kauden tarkemmat kuviot selviävät myöhemmin.

3) Joonas Lindroos

Ei aja Tunturirallissa, mutta SM-sarjan lyhyempiin osakilpailuihin olisi tarkoitus osallistua kauden aikana viime kaudesta tutulla Peugeotilla.

4) Jussi Lindberg

Ei aja Tunturirallissa, kaluston osalta vaihto parhaillaan käynnissä. Ajaa tänä vuonna 3-4 rallia joista mahdollisesti yksi on SM-ralli.

5) Henri Hokkala

Ei aja Tunturirallissa. Kauden muut suunnitelmat selviävät myöhemmin.

6) Niko Mäkinen

Pitää välivuoden rallista ja keskittyy siviilielämän kiireisiin koulun ja töiden osalta. Tarkoitus kuitenkin tehdä paluu lajin pariin kaudella 2020.

7) Aleksi Röyhkiö

Ajaa Tunturirallissa ja täyden SM-sarjan SM3-luokassa. Kalusto vaihtuu Renaultista Fordiin ja uusi kartanlukija on Ville Mannisenmäki.

8) Lauri Joona

Ajaa Tunturirallissa ja täyden SM-sarjan SM3-luokassa. Lauri Joonan mukaan kausi 2018 oli oppivuosi, mutta tänä vuonna tarkoitus on lähteä tavoittelemaan sitä kirkkainta, sekä Flying Finn -palkintoja.

9) Jani Luhtaniemi

Aloitti tammikuussa armeijan ja ei aja Tunturirallissa. Kauden muut kuviot selviävät myöhemmin.

10) Patric Öhman

Ei aja Tunturirallissa, kalusto on vuokralla brittikuljettaja Tom Williamsilla. Patric Öhman ajaa kuitenkin todennäköisesti SM-sarjan helmikuisesta Kouvolan osakilpailusta eteenpäin ja lisäksi kauden tavoitteena on Neste Ralli, sekä mahdollisesti myös joitain pienempiä ralleja.

SM4-luokka

1) Erno Kinnunen

SM4-luokan Suomen mestari ei aja Tunturirallissa. Maaliskuussa ajettavassa Joensuun SM-rallissa Erno Kinnusen olisi tarkoitus olla mukana ja kiteeläisen suunnitelmana onkin ajaa SM-sarjasta tänä vuonna yksittäisiä osakilpailuja.

2) Jussi Teppo

Ajaa Tunturirallissa viime kaudelta tutulla kalustolla, mutta sen jälkeiset suunnitelmat kauden muiden SM-rallien ja muiden rallien osalta ovat avoimet.

3) Mikko Heikkilä

Ei aja Tunturirallissa. Tavoitteena on nelivetokalustoon siirtyminen ja mieluiten R5-luokan autoon.

4) Tomi Vilenius

Lopettanut rallin ainakin toistaiseksi ja keskittyy nyt työelämään.

5) Jonna Olkoniemi

Viime kaudella kilpailukäytössä ollut Citroen on myyty. Jonna Olkoniemen omin sanoin, ajanee tänä vuonna vain satunnaisia SM-ralleja, sekä muutaman SM-rallisprintin työ- ja opiskelukiireiden takia. Kalustona tulee toimimaan viime syksystä lähtien rakenteilla ollut Skoda Fabia, joka on muutoin kuin R5-luokan auto, mutta isommalla moottorilla, eli perinteisissä SM-luokissa Olkoniemeä ei siis mukana nähdä.

7) Joni Seilo

Ei aja Tunturirallissa. Hyppää tänä vuonna nelivetoisen auton rattiin (Mitsubishi Evo 9) ja tarkoituksena on kerätä kokemusta ja kaudella 2020 ohjelmassa on täysi SM-sarja SM2-luokassa. Kauden 2019 kilpailukalenteri tulee painottumaan rallin SM-sarjan osakilpailuihin.

9) Eerik Jussila

Ei aja Tunturirallissa, mutta saattaa ilmestyä lähtöviivalle seuraavissa SM-ralleissa viime kaudelta tutulla Citroenilla.

Myös he ovat ilmoittautuneet mukaan Tunturiralliin (tilanne ma 14.1. klo 13.00)

SM1

Rakan Alrashed (Skoda Fabia R5)
Kees Burger (Skoda Fabia R5)
Mikko Eskelinen (Mitsubishi Lancer WRC)
Niclas Grönholm (Skoda Fabia R5)
Jari Huuhka (Ford Fiesta R5)
Jukka Ketomäki (Skoda Fabia R5)
Kristian Kiviniemi (Skoda Fabia R5)
Matti Koskelo (Skoda Fabia R5)
Kimmo Kurkela (Skoda Fabia R5)
Yrjö Martti (Mitsubishi Lancer Evo 9)
Walter Mayer (Citroen DS3 R5)
Ioannis Papadimitriou (Skoda Fabia R5)
Gerald Rigler (Ford Fiesta R5)
Mika Salo (Skoda Fabia R5)
Martynas Samsonas (Subaru Impreza WRX Sti)
Rami Seppä (Citroen DS3 R5)
Lars Stugemo (Volkswagen Polo GTI R5)
Zoltan Szabo (Skoda Fabia R5)

SM2

Reijo Heikkilä (Mitsubishi Lancer Evo 9)
Jukka Ikonen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
Ilkka Kariste (Subaru Impreza WRX Sti)
Ari-Pekka Koivisto (Subaru Impreza WRX Sti)
Philipp Lietz (Subaru Impreza R4)
Timo Mäenpää (Mitsubishi Lancer Evo 10)
Juha Pasanen (Mitsubishi Lancer Evo 9)

SM3

Joonas Huovinen (Citroen C2 R2)
Roni Kauppi (Citroen C2 R2)
Arttu Lähdeniemi (Ford Fiesta R2)
Kalle Markkanen (Peugeot 208 R2)
Enrico Oldrati (Ford Fiesta R2)
Sami Pajari (Ford Fiesta R2)
Tom Williams (Ford Fiesta R2)

SM4

Harri Korkiakoski (Honda Civic Type R)
Jani Seppälä (Honda Civic Type R)

Rallin SM-sarjan kilpailukalenteri 2019

25.01.-26.01. Rovaniemi
15.02.-16.02. Kouvola
01.03.-02.03. Joensuu
24.05.-25.05. Riihimäki
14.06.-15.06. Seinäjoki
30.08.-31.08. Laitila
27.09.-28.09. Turku

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com