MOTORSPORT

Rallin suomenmestarit 2016: Juha Salo, Teemu Asunmaa, Anssi Rytkönen ja Jesse Turunen

Rallin SM-sarja tuli kauden 2016 osalta päätökseen perjantaina ja lauantaina Tampereella ajetun Pirelli Rallin merkeissä. Kauden kuudes osakilpailu ei armoa juuri kuljettajille antanut.

Rallin voittoon ajoi 10-kertainen suomenmestari Juha Salo, joka kruunattiin samalla myös tämän kauden SM1-luokan mestariksi. Toiseksi kilpailussa tuli Ari Vihavainen 7,8 sekunnin erolla Saloon ja kolmanneksi japanilaiskuljettaja Hiroki Arai, joka jäi hänkin vain 9,6 sekuntia kärjestä.

Mestaruuden SM1-luokassa vei siis Salo, hopeaa otti Ari Vihavainen ja pronssia norjalainen Ole Christian Veiby. Salon tunnelmat olivat syystäkin korkealla kilpailun maalissa.

– Läpi selvittiin vaikka kaksi viimeistä pätkää jo varmisteltiin. Eipä ollut tarvetta riehua niin lopussa pystyin jo kontrolloimaan tilannetta. Olen todella tyytyväinen olen siihen, mitä taas saatiin aikaiseksi. Kymmenen mestaruutta tuli täyteen. Hieno saavutus, mutta tietysti on jo hieman surkuhupaisaa katsoa aikaa taaksepäin kun on jo tuo kymmenen mestaruutta taskussa. Toivottavasti mestaruusputki yhä jatkuu tulevaisuudessa. Sen eteen tässä ainakin kovasti töitä tehdään, Salo totesi.

SM2-luokassa kilpailun voiton vei yllätysnimi Eerik Pietarinen, jolle SM-kilpailun voitto oli uran ensimmäinen. Toiseksi tuli Teemu Asunmaa ja kolmanneksi Olli Lahti.

Luokan suomenmestaruuden Asunmaa varmisti jo aiemmin ja Pirelli Rallin jälkeen hopea luokassa jaetaan Juha Koljoselle ja pronssi Ville Hautamäelle.

Pietarinen huokui tyytyväisyyttä kilpailun maalissa.

– Voittoa lähdettiin hakemaan ja se tuli, joten hieno fiilis tietysti on. Tiedettiin, että tänään pystyttiin vielä kiristämään vauhtia ja vaikka kahdeksannella erikoiskokeella meni rengas rikki, niin se ei enää haitannut. Ehdottomasti urani paras ralli ja oli hienoa voittaa Asunmaa, Pietarinen naurahti.

SM3-luokassa draamaa oli oikein yllin kyllin. Luokan suomenmestaruudessa aina viimeiselle erikoiskokeelle asti kiinni ollut Juuso Nordgren ajoi viimeisellä erikoiskokeella ulos ja menetti mestaruuden aivan SM-kauden kalkkiviivoilla. Anssi Rytkönen nousi näin ollen suomenmestariksi ja Nordgren joutuu tyytymään hopeaan. Pronssia luokassa otti Jukka Korhonen.

Rytkönen iloitsi SM-kullasta rallin maalissa.

– Ralli on tällaista ja palkinnot jaetaan vasta maalissa. Harmittaa tosi paljon Juuson puolesta. Alkukausi oli ihan hyvä, mutta kesällä on ollut tosi paljon epäonnea ja vauhti hukassa. Kausi on kuitenkin pitkä ja nyt se kääntyi lopulta meille kullan arvoiseksi, Rytkönen totesi.

Itse kilpailussa SM3-luokan valtias oli Henrik Pietarinen, toiseksi tuli Tommi Järvinen ja kolmanneksi Atte Kivioja.

– Rallin alku oli vaikea, mutta loppua kohden meno parani. Kisa oli hieno ja reitti oli tehty oikein viimeisen päälle. Varsinkin pari viimeistä erikoiskoetta oli oikein mukavia ajaa, joskin pätkät olivat aika haastavia. Kyllähän tämä taitaa uran makein voitto olla, Pietarinen hehkutti.

SM4-luokassa Suomen mestariksi ajoi Jesse Turunen, jolla riitti ohjelmaa Tampereella.

–  Kausi meni kaikin puolin yli odotusten, vaikka toki tämä viimeinen kisa ei mennyt niin kuin oli suunniteltu. Mestaruus on ollut pienestä pojasta asti haaveena ja jonkun aikaa tuntui, että se pysyykin haaveena, mutta nyt kun se tuli niin aika sanattomaksi se vetää. Ei oikein vielä ymmärrä, mitä tuli tehtyä, Turunen tunnelmoi rallin maalissa.

SM4-luokan hopealle ajoi Esa Ruotsalainen ja pronssia otti Jukka Korhonen.

Epäviralliset tulokset, Ralli SM -osakilpailu 6/6, Pirelli Ralli, Tampere 23.-24.9.2016

SM1-luokka
1. Juha Salo 1.03.36,3
2. Ari Vihavainen + 7,8
3. Hiroki Arai + 9,6
4. Kristian Kiviniemi + 17,5
5. Jukka Kasi + 1.10,8

SM2-luokka
1. Eerik Pietarinen 1.04.14,5
2. Teemu Asunmaa + 26,6
3. Olli Lahti + 1.06,5
4. Antti Selivaara + 2.08,3
5. Juha Koljonen + 3.20,3

SM3-luokka
1. Henrik Pietarinen 1.07.23,2
2. Tommi Järvinen + 6,9
3. Atte Kivioja + 35,3
4. Jussi Lindberg + 39,6
5. Anssi Rytkönen + 1.39,4

SM4-luokan tulokset vahvistetaan myöhemmin.

Epäviralliset SM-pisteet 6/6 osakilpailun jälkeen:

SM1-luokka
1. Juha Salo 140
2. Ari Vihavainen 82
3. Ole Christian Veiby 68

SM2-luokka
1. Teemu Asunmaa 164,5
2. Juha Koljonen 98
3. Ville Hautamäki 85,5

SM3-luokka
1. Anssi Rytkönen 90,5
2. Juuso Nordgren 79
3. Jukka Korhonen 73,0

SM4-luokka
1. Jesse Turunen 123,5
2. Esa Ruotsalainen 83,5
3. Joonas Lindroos 80,5

Tiimimestaruus
1. Hannu’s Rally Team 243
2. Rallybaron 186,5
3. Printsport 146,5

Lähde: Ralli SM:n tiedote

Lue myös Juha Salolle 10. mestaruus ja Juuso Nordgren menetti SM-kullan ulosajoon

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com