Rallisprintin SM-avauksen näyttämönä legendaarinen Ruuhimäki – “Ison tien hypyt pitää ottaa tarkasti”

10.2.2018 / 06:01
Tomi Hallia on rallisprintin seitsenkertainen Suomen mestari (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Kuusi osakilpailua käsittävä rallisprintin SM-sarja käynnistyy sunnuntaina, kun 153 kilpailijaa hyökkää legendaariselle ja nopealle Ruuhimäen tielle taistelemaan SM-pisteistä. Hallitsevina Suomen mestareina kauteen lähtevät Mika Lemmetti (kaksivetoiset), sekä Tomi Hallia (nelivetoiset).

Rallisprintin SM-sarjassa kilpaillaan tänä vuonna kaksi- ja nelivetoisten Suomen mestaruudesta, junioreiden Suomen mestaruudesta, sekä senioreiden, naisten, nuorten ja V1600-luokan Suomi Cup -mestaruuksista. Kaksi ensimmäistä osakilpailua, Laukaa helmikuussa ja Rovaniemi maaliskuussa, ajetaan talviolosuhteissa. Toukokuun Vihdin ja Kauhajoen osakilpailut ovat puolestaan asfalttikilpailuja ja kausi päättyy kahteen soralla ajettavaan osakilpailuun, syyskuussa Leppävirralla, sekä lokakuussa Laihiassa.

Ruuhimäen hypyt Laukaan Lievestuoreella ovat tulleet vuosikymmenten saatossa tutuiksi kaikille rallia seuraaville rallifaneille ympäri maailman, onhan näissä maisemissa taisteltu sekunneista Suomen MM-rallin merkeissä niin Jyväskylän Suurajojen, kuin Neste Rallinkin aikoihin. Rallisprintin SM-sarjan avaukseen on näistä maastoista tehty noin neljä kilometriä pitkä rataosuus.

– Ison tien hypyt pitää ottaa tarkasti. Nykyisin autoissa on niin hieno jousitus ja alusta, että oikealla linjalla ajettaessa hyppyjen yli voi ajaa kaasu pohjassa. Minun ajovuosina hyppyihin oli pakko ottaa vauhtia pois. Jos B-ryhmän ralliautolla olisi ajanut kaasu pohjassa hyppyihin, ne olisivat lennättäneet auton kuuhun asti, useaan kertaan urallaan Ruuhimäessä ajanut rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen sanoo rallisprintin SM-sarjan tiedotteessa.

Myös Toyotan tehdastallissa nykyisin ajavalle ja Suomen MM-rallin yleiskilpailun viime kesänä voittaneelle Esapekka Lapille Ruuhimäki on tullut vuosien saatossa tutuksi.

– Pienempi tie on tekninen, mutta vauhtia on sielläkin. Ruuhimäen iso tie on sitten todella vauhdikas ja kaikki tuntevat ne isot hypyt. Viime vuonna Ruuhimäki oli Jyväskylän MM-rallissa testierikoiskokeena. Paljoakaan ei uusillakaan WRC-autoilla tarvinnut hyppyihin himmailla. Minä hieman sidoin autoa tienpintaan kiinni jarrulla, mutta Jari-Matti Latvala kertoi minulle ajaneensa hyppyjen yli täysillä, Lappi paljastaa.

Lapin nykyinen esimies, Toyota Gazoo Racingin tallipäällikkö ja omalla urallaan Suomen MM-rallin viisi kertaa voittanut Tommi Mäkinen, arvostaa Ruuhimäkeä erittäin paljon.

– Ruuhimäki on todella hieno tie. Ruuhimäessä hyvä aika syntyy, kun uskaltaa hakea rohkeasti ajolinjaa puiden väliin vaikka ajovauhti on todella kova, Mäkinen kuvailee.

Ruuhimäen SM-avauksessa mukana nähdään 153 kilpailijaa ja mukana on koko lajin parhaimmisto, mm. viime kaudella Suomen mestaruuden kaksivetoisten luokassa voittanut Laihian Urheiluautoilijoiden Mika Lemmetti, sekä tuusulalainen Tomi Hallia, joka on urallaan juhlinut rallisprintin Suomen mestaruutta peräti seitsemän kertaa: vuosina 2004, 2005, 2006, 2007, 2010, 2011, sekä viime vuonna nelivetoisten luokassa.

Laukaan Moottorimiesten järjestämä SM-avaus käynnistyy sunnuntaina kello 12.00. Kilpailukeskus löytyy osoitteesta Ajoneuvontie 39.

UrheiluUutiset.comin poiminnat osallistujalistalta

26 Mika Lemmetti (Toyota Starlet)
27 Mikael Vuotari (Toyota MR2)
46 Janne Eronen (Skoda Fabia R5)
49 Kristian Kiviniemi (Mitsubishi Lancer Evo 10)
51 Tomi Tukiainen (Skoda Fabia R5)
53 Pekka Keski-Korsu (Ford Fiesta S2000)
55 Mika Myllylä (Mitsubishi Lancer Evo 6)
58 Ville Pynnönen (Mitsubishi Lancer Evo 9)
59 Tomi Hallia (Mitsubishi Lancer)
60 Kai Hyttinen (Mitsubishi Lancer Evo 6)
68 Erkka Korpiaho (Mitsubishi Lancer Evo 6)

Rallisprintin SM-sarja 2018

11.02. Laukaa (lumi/jää)
10.03. Rovaniemi (lumi/jää)
06.05. Vihti (asfaltti)
26.05. Kauhajoki (asfaltti)
15.09. Leppävirta (sora)
13.10. Laihia (sora)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit