Rallisprintin SM-sarja käynnistyy

7.2.2024 / 16:56

[ A- ] / [ A+ ]

Rajusti uudistunut Rallisprint SM -sarja käynnistyy tulevana sunnuntaina 11.2. perinteikkäällä Laukaan SM Sprintillä. Kilpailussa ajetaan tänäkin vuonna legendaarisella Ruuhimäen erikoiskokeella.

Rallisprint SM -sarjaa on uudistettu isolla kädellä. Näkyvimpänä muutoksena on, että SM-arvoisia sarjoja ajetaan jatkossa kaksi. Rallisprint SM:ssä kilpaillaan kauden aikana yhteensä kuusi osakilpailua, joista kaksi ensimmäistä lumella ja neljä seuraavaa kesällä ja syksyllä sorapinnalla. 

Huhtikuun loppupuolella käynnistyvässä Asfalttisprint SM -sarjassa kilpaillaan puolestaan nimensä mukaisesti vain kestopäällysteellä. Osakilpailuja on myös kuusi, jotka ajetaan neljänä eri kisaviikonloppuna.

Seuraava suurin muutos koskee SM-kategorioita, joita on tänä vuonna kuusi. Sarjassa jaetaan Suomen mestaruudet edelleen yleisellä puolella kaksi- ja nelivetoluokissa. Lisäksi vuodesta 2014 jaettu juniorien Suomen mestaruus on tälläkin kaudella mukana. 

Uusimpina SM-kategorioina ovat seniorit, naiset ja nuoret, joissa on edellisinä vuosina kilpailtu Cup-arvolla. Tulevalla kaudella Suomi Cup -arvolla kilpaillaan BMW Rallisarjassa ja joukkuekilpailussa.

Kaksivetoisissa mielenkiintoisia nimiä

Vuoden 2017 rallisprintin kaksivetoisten Suomen mestari ja F-Cupissa viime vuonna Nuotti-kategorian mestaruuden voittanut Mika Lemmetti palaa täksi kaudeksi rallisprintin SM-sarjaan. 

– F-Cupissa ajettiin todennäköisesti tänä vuonna vain tuo Jämsän kilpailu. Kokeillaan nyt taas välillä vähän sprinttiäkin. Rallisprint sopii tähän elämäntilanteeseen paremmin, Lemmetti kertoo. 

Jere Pensaalle on suhteellisen nuoresta iästä huolimatta kertynyt erivärisiä mitaleja jo lukuisia. Viime vuonna vielä Ralli SM -sarjassa kilpaillut laihialainen palaa Laukaassa niin sanotun leipälajinsa ääreen, josta aloitteli autourheilu-uraansa 10 vuotta sitten. 

– Rallisprinteistä on tullut menestystä ja sitä lähden hakemaan myös tältä kaudelta, Pensas kertoo. 

Ennakkosuosikkeihin kaksivedoissa kuuluvat edellä mainittujen lisäksi mm. viime vuoden Suomen mestari Ville Reuter sekä viime vuoden Laukaa SM Sprintin yleiskilpailun voittaja Juha Lusa. 

Löytyykö Hallialle haastajaa?

Nelikoissa on ainakin ennakolta vain yksi ehdoton voittajasuosikki, Tuukka Hallia. Kaksi edellistä nelivetojen Suomen mestaruutta voittaneen lajilegenda Tomi Hallian poika on vahvasti ajamassa tähän samaiseen joukkoon isänsä seuraksi. 

Hallia oli viime kaudella täysin pitelemätön voittamalla luokkansa jokaisessa osakilpailussa ja kellottamalla jokaiseen kisaan nopeimman ajan. 

Täksi kaudeksi Hallia saa kuitenkin mielenkiintoisen haastajan Aleksi Röyhkiöstä, jonka suuri yleisö tuntee paremmin Ralli SM -sarjan puolelta. Viime vuonna opiskeluihin keskittynyt Röyhkiö palaa tänä vuonna ”pärinän pariin” sapattivuoden jälkeen ja lähtee haastamaan Halliaa Jari Lamminsivun Skoda Fabialla. 

– ”Jaltsu” on ollut minulle sponsorina jo nuoresta iästä. Ehdotin hänelle, että jos lähtisin kiertämään hänen autollaan sarjaa. Jari lämpesi idealle pienen mietinnän jälkeen.

– Autohan on aika sairas laite verrattuna R5-autoon, joilla on tullut ajettua paljonkin. Hieman varmasti vaatii totuttelua, mutta kyllähän meillä tavoitteena on silti mestaruus. Vähempään ei ole tyytyminen, Röyhkiö lataa. 

Lähde: Rallisprint SM tiedote


Facebook kommentit