MOTORSPORT

Rankkasade Leppihalmeen harmina Latviassa – “Pari kertaa oli jo herran hallussa”

Rallicrossin MM- ja EM-pisteistä ajetaan viikonloppuna Bikerniekin upealla radalla Latvian Riiassa. Super1600-luokan Euroopan mestaruudesta taistelevan Jussi-Petteri Leppihalmeen lauantai sujui kaksijakoisissa merkeissä.

Jo heti aamun vapaissa harjoituksissa Jussi-Petteri Leppihalme osoitti, että vauhtia löytyy aivan sinne Super1600-luokan kuumimpaan kärkeen, vaikka kokemusta Bikerniekin radasta ei aiemmilta vuosilta ollutkaan.

– Metriäkään en ole täällä aiemmin ajanut. Tosi hieno rata, erilainen kuin moni muu rata. On kapeita paikkoja, nopeita hyppyjä, hidasta. Monipuolinen rata ja oli hienoa ajaa silloin kun rata oli kuiva. Uskomaton pito, Leppihalme kuvaili UrheiluUutiset.comille.

Ensimmäisissä alkuerissä Leppihalme voitti oman lähtönsä näytöstyyliin ja kokonaistuloksissa tehty aika oli toiseksi nopein.

– Sain tosi hyvän lähdön, kiersin koko pakan ulkokautta ja pääsin kärkeen. Se meni hyvin ja siitä jäi tosi hyvä fiilis, Leppihalme hehkutti.

Jos on Latviassa ajettavassa kilpailussa mukana eri luokissa paljon suomalaiskuljettajia, niin paljon on myös paikan päälle saapuneita suomalaiskannattajia, joilta ainakin ensimmäisissä alkuerissä Leppihalme keräsi kaikista suomalaiskuljettajista ehdottomasti suurimmat suosionosoitukset osakseen. Tämä viesti ilahdutti Leppihalmea.

– Se on tosi hieno homma, että porukka fanittaa ja tykkää. Se on tosi hienoa kuulla.

Hyvin käynnistynyt viikonloppu Leppihalmeen osalta sai kuitenkin takapakkia toisissa alkuerissä. Riiassa taivas repesi ja juuri Leppihalmeen erän aikaan sade oli kovimmillaan tehden radasta todella liukkaan ja haastavan.

– Sanotaanko näin, että se sade huuhteli kaikki toiven rippeet. Auto oli käytännössä ihan koko ajan vesiliirrossa ja voi sanoa, että oli jo vähän vaarallistakin. Yhtään ei uskaltanut mitään ylimääräistä tehdä, vaan piti pelata vain varman päälle, ettei vaan pyörähdä ja että sai tuotua auton ehjänä maaliin. Pari kertaa oli jo herran hallussa, että meneekö seinään vai mitä tapahtuu, Leppihalme tuskaili.

 

Kuva: Jari Hotti
Jussi-Petteri Leppihalme ajoi lauantain alkuerissä kaksi kertaa toiseksi nopeimman ajan (Kuva: Jari Hotti).

 

“Paskaa tuuria, kun se monsuuni osui meidän lähtöön”

Rallicross tunnetusti on hektinen laji ja mitä tahansa voi aina tapahtua ja milloin tahansa. Vaikka kuljettaja itse suoriutuisi omasta tehtävästään niin kuin pitääkin, niin muita muuttuvia tekijöitä on aina mukana paljon ja yksi niistä on juuri sää. Sen rankimman sateen osuessa juuri siihen omaan erään on sellaista, että silloin ei voida puhua mistään muusta kuin huonosta tuurista.

– Ihan täysin voi sanoa, että paskaa tuuria, kun se monsuuni osui juuri siihen meidän lähtöön. Vähän on mieli maassa, mutta katsotaan nyt. Onneksi siellä on nyt se yksi kakkossija, että se vähän voi “seivata” sitä tilannetta. Jos vaan saadaan homma rokkaamaan ja tilanne on kaikille tasapuolinen, ettei vaan tule tälläisiä sadekuuroja, Leppihalme pohti ennen lauantain päättäneitä kolmansia alkueriä.

Iltapäivällä Leppihalme ja tiimi saivatkin homman sitten rokkaamaan, kun kolmansista alkueristä suomalaiskuljettaja kellotti jälleen toiseksi nopeimman ajan ja lauantain jälkeen kokonaistilanteessa sijoitus on viides. Sunnuntaina ajettavan viimeisen alkuerän jälkeen 12 parasta kuljettajaa etenee semifinaaleihin.

Kun lauantain alkueriä peilataan Super1600-luokan EM-pistetilanteeseen, niin pistejohtaja Krisztian Szabo on kolmen alkuerän jälkeen juuri Leppihalmeen edellä neljäntenä. Szabon kanssa EM-pisteissä kärkipaikkaa jakava Artis Baumanis sen sijaan on vasta kahdeksantena. Kolmantena EM-pisteissä oleva Ulrik Linnemann, josta Leppihalme oli ennen Latvian kisaa jäänyt kolme pistettä, on vasta sijalla 17. ja tanskalaisella on kova työ sunnuntaina selviytyä semifinaaleihin.

Siinä missä rallicrossin EM-sarjassa SuperCar-luokka päättää kautensa Latvian osakilpailuun, niin Super1600-luokka jatkaa vielä kauttaan Saksassa syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Leppihalme yhdessä taustavoimiensa kanssa tekee kovasti töitä sen eteen, että ura jatkuisi myös ensi vuonna, mutta mitään uutisoitavaa tältä osin ei vielä ole tiedossa.

– Mieli tekee kuitenkin kehittyä uralla ja mennä eteenpäin. Onko se sitten EM-sarjassa Supercar vai mitä. Mitään ei ole lyöty vielä lukkoon eikä päätetty, mutta keskusteluja on käyty. Syksy näyttää mitä tapahtuu, Leppihalme taustoitti.

Latvia RX ja EM-Super1600-luokka 3/4 alkuerää

1) Kasparas Navickas 127
2) Rokas Baciuska 118
3) Janno Ligur 117
4) Krisztian Szabo 115
5) Jussi-Petteri Leppihalme 111
6) Timur Shigaboutdinov 108

Super1600-luokan EM-pistetilanne ennen Latviaa

1) Krisztian Szabo 90
1) Artis Baumanis 90
3) Ulrik Linnemann 77
4) Jussi-Petteri Leppihalme 74
5) Timur Shigaboutdinov 70
6) Kasparas Navickas 62
7) Janno Ligur 54
8) Gergely Marton 39
9) Josef Susta 35
10) Ondrej Smetana 33

Teksti: Jari Hotti, Riika – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com