Ranskalaisdominointi rallissa jatkuu, Loebin kartturi hauskuuttaa: “Sääntömuutos, muillekin mahdollisuus”

18.11.2018 / 19:15
Daniel Elena Espanjan voitonhuumassa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Vaikka tänä vuonna mestaruustaistelu rallin MM-sarjassa olikin jännittävin ja tasaisin pitkään aikaan, niin vieläkään ei ranskalaiskuljettajien ja Sebastienien dominointia saatu poikki.

Vuosina 1979-2003 rallin MM-sarjassa nähtiin vain yksi ranskalaismestari, kun Didier Auriol valloitti tittelin kaudella 1994. Vuonna 2004 käynnistyikin sitten ranskalaismestaruuksien putki, joka ei vielä tähän päivään mennessä ole mennyt poikki. Ensin Sebastien Loeb jyräsi yhdessä monacolaiskartturinsa Daniel Elenan kanssa yhdeksään peräkkäiseen mestaruuteen (2004-2012) ja vuonna 2013 käynnistyi Sebastien Ogierin ja kartanlukija Julien Ingrassian valtakausi.

Siinä missä Loeb ja Elena ylsivät mestariksi yhdeksän kertaa Citroenilla, niin Ogier ja Ingrassia ovat voittaneet kuudesta peräkkäisestä maailmanmestaruudesta neljä ensimmäistä Volkswagenilla ja kaksi viimeisintä M-Sport Fordilla. Ensi kaudeksi Ogier ja Ingrassia siirtyvät Citroenille. Rallin MM-sarjan historiassa vain Juha Kankkunen on onnistunut voittamaan maailmanmestaruuden kolmella eri automerkillä: Peugeotilla, Lancialla, sekä Toyotalla.

Edellisen kerran rallin MM-sarjassa on nähty maailmanmestarina joku muu kuin ranskalainen ja Sebastien, vuonna 2003, Petter Solbergin toimesta. Edellinen suomalaismestari on puolestaan Marcus Grönholm ja tuosta on kulunut aikaa jo 16 vuotta, Grönholmin ollessa ykkönen kaudella 2002.

Loebin valtakaudella Mikko Hirvonen oli peräti neljä kertaa MM-pisteissä toinen, Grönholm ja Solberg molemmat kaksi kertaa ja Jari-Matti Latvala kerran. Ogierin mestaruusputkessa Thierry Neuville puolestaan on joutunut toteamaan jääneensä kakkoseksi neljä kertaa ja Latvala kaksi kertaa. Loebin ja Ogierin 15-vuotisen hallitsijakauden aikana suomalaiskuljettajat ovat jääneet MM-hopealle yhteensä yhdeksän kertaa.

Sunnuntaina Ogierin juhliessa Australiassa kuudetta maailmanmestaruuttaan, Loebin kartanlukija Elena onnitteli Ogieria hauskalla tavalla. Elena ilmoitti twiitissään FIA:n tehneen sääntömuutoksen rallin MM-sarjaan ensi kaudelle.

– FIA on juuri julkaissut uuden säännön rallin MM-sarjaan kaudelle 2019. Sen mukaan ranskalaisia ja monacolaisia on kielletty osallistumasta. Näin annetaan muillekin mahdollisuus. Onnittelut kuudennesta mestaruudesta, Elena twiittasi sunnuntaina.

Sebastien Loeb, 44 vs Sebastien Ogier, 34

172 – MM-startit – 136
9 – Maailmanmestaruudet – 6
79 – Osakilpailuvoitot – 44
117 – Palkintosijoitukset – 71
1668 – MM-pisteet – 1968
911 – Erikoiskoevoitot – 539

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit