MOTORSPORT

Ranskalaisen moka “kruunasi” brittitiimin surkean viikonlopun – Suninen ajoi toiseksi

WRC2-luokan voittoon Italian MM-rallissa ajoi Andreas Mikkelsen. Teemu Suninen nappasi kauden ensimmäisen palkintosijoituksensa sijoittuen toiseksi.

Rallin MM-sarjan pääluokassa Italian MM-rallissa kovia kokenut M-Sport Ford -tiimi näytti saavan hieman balsamia haavoihinsa, kun sen ranskalaiskuljettaja Adrien Fourmaux oli vahvasti matkalla kohti WRC2-luokan voittoa. Fourmaux starttasi kilpailun viimeiselle erikoiskokeelle hallussaan selkeä 31 sekunnin johtoasema, mutta viimeisellä erikoiskokeella sattuneen ajovirheen seurauksena Ford lipsahti ojaan ja edessä oli keskeytys.

– Sydämeni on särkynyt koko tiimin puolesta, joka todella toivoi tätä voittoa. Olimme todella lähellä ja olen erittäin pettynyt, että se päättyi näin. Olen tuntenut oloni autossa niin mukavaksi koko viikonlopun ajan ja olimme iloisia siitä, että pystyimme taistelemaan kärkisijoista. Rankkasade viimeisellä pätkällä muutti kaiken, Fourmaux harmitteli tiiminsä tiedotteessa.

Toisen epäonni on tunnetusti toisen onni ja tällä kertaa se oli sitä Andreas Mikkelsenille, WRC2-luokan vuoden 2021 mestarille, joka edellisen kerran oli juhlinut luokkavoittoa rallin MM-sarjassa viime vuonna Virossa.

– Olen pahoillani Adrienin puolesta. Hän teki fantastista työtä koko viikonlopun ajan ja koko M-Sport-tiimi voi ottaa paljon positiivista mukaansa tästä kilpailusta, Mikkelsen kehui brittitiimin kohentunutta suorituskykyä Fordin Rally2-auton osalta, joka ei Skodan “leikkikentällä” ole juurikaan suurta menestystä MM-sarjassa takonut.

Teemu Suninen ajoi Sardinian saarella vahvan kilpailun ja se palkittiin toisella sijalla. Suniselle nyt ajettu kilpailu oli MM-sarjassa kauden kolmas ja palkintosijoitus kauden ensimmäinen.

– Pettymys oli se, että jälleen kerran emme saaneet vietyä kilpailua läpi ilman ongelmia. Mutta toisaalta onnistuimme kuitenkin taistelemaan itsemme takaisin tuloksissa korkealle ja palkintosijalle. Se on aina hieno saavutus tässä luokassa, rengasrikon perjantaina kokenut Suninen korosti Facebook-sivullaan.

 

Andreas Mikkelsen luuli rallin maalissa sijoittuneensa toiseksi, mutta tuloksena olikin voitto (Kuva: Skoda Motorsport).

 

pitkävetovihjeet

 

 

“Olisi voinut sattua ihan mitä vaan”

Kaukana ei ollut sekään tilanne, että yleiskilpailun tapaan myös WRC2-luokassa olisi palkintopallilla nähty kaksi suomalaiskuljettajaa. Lauantain jälkeen Emil Lindholm kun oli sijalla neljä ja olisi maaliin ajaessaan noussut sunnuntaina kolmanneksi Fourmauxin keskeytyksen jälkeen, mutta kun sunnuntain erikoiskokeet polkaistiin käyntiin, ei Lindholmia enää mukana nähty.

– Lauantain viimeisellä ek:llä tunsin muutaman kerran automme takaosasta kolahduksen. Takakulma oli jossain kohtaa ek:lla osunut nähtävästi kiveen ja osuman seurauksena iskunvaimentajan yläpään kiinnitys oli rikkoutunut. Huolto yritti kaikkensa, että olisimme päässeet jatkamaan rallia. Meitä kaikkia harmittaa, että ralli jäi tällä tavalla kesken, Lindholm kommentoi pettynein mielin.

Lauri Joonalle Sardinian viikonloppu tarjosi ongelmia niin rengasrikkojen, kuin sadesäässä toimimattomien pyyhkijöidenkin muodossa, mutta sastamalainen selvitti tiensä lopulta maaliin ja oli WRC2-luokassa kahdeksas. WRC2:n haastajaluokassa sijoitus oli puolestaan viides.

– Tyytyväisiä ollaan, että päästiin maaliin, oli sen verran haastava kilpailu! Olisi voinut sattua ihan mitä vaan. Eikä se sijoituskaan ollut huono, parempi kuin edellisessä MM-startissa Portugalissa. Jatketaan tästä hyvällä sykkeellä eteenpäin, paljon arvokasta oppia kerännyt Joona totesi.

Sami Pajari saapui WRC2-luokan johtoasemassa perjantain ja lauantain väliselle yötauolle ja säilytti asemansa vielä lauantain avauserikoiskokeen jälkeen. Toisella erikoiskokeella sijoitus putosi kolmanneksi ja aamupäivän lenkin viimeisellä erikoiskokeella sattunut ulosajo pudotti sijoituksen kuudenneksi. Huoltotauon jälkeisellä iltapäivän lenkin avauserikoiskokeella Pajari ei sitten enää maalia nähnytkään, vaan edessä oli keskeytys.

Lauantain aamupäivän viimeisen erikoiskokeen jälkeisen siirtymäosuuden ja huoltoalueen välille hyytynyt Pajarin auto saatiin korjattua kuntoon vielä lauantaina ja lahtelainen starttasi Ralli 2 -säännön turvin sunnuntain erikoiskokeille. Kun mahdollisuudet luokan kärkisijoihin olivat menneet, oli sunnuntai Pajarille enää kokemuksen keräämistä ja samalla tietysti fiilistelyä. Tuloksena oli kaksi komeaa pohja-aikaa kolmelle ajetulle erikoiskokeelle.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan legendaarisen Safari Rallin merkeissä Keniassa 22.-25. kesäkuuta.

WRC2-luokan lopputulokset

1) Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen NOR/NOR (Skoda) 3.49.34,7
2) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 2.15,6
3) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 3.12,8
4) Yohan Rossel-Arnaud Dunand FRA/FRA (Citroen) + 3.20,2
5) Mikolaj Marczyk-Szymon Gospodarczyk POL/POL (Skoda) + 6.00,5
6) Erik Cais-Petr Tesinsky CZE/CZE (Skoda) + 7.16,1
7) Gregoire Munster-Louis Louka LUX/BEL (Ford) + 7.50,7
8) Lauri JoonaTuukka Shemeikka (Skoda) + 8.33,7
9) Martin Prokop-Michal Ernst CZE/CZE (Skoda) + 9.49,2
10) Josh McErlean-John Rowan IRL/IRL + 11.14,9

———

21) Sami PajariEnni Mälkönen (Skoda) + 41.43,7

Mikkelsenin keskinopeus: 83,9 km/h
Pohja-ajat: Solberg 5, Fourmaux 4, Suninen 3, Mikkelsen 2, Pajari 2, Gryazin 1, Munster 1

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, Facebook

 

Rovanperän MM-pistejohto kasvoi, Lapille kolmas peräkkäinen palkintosijoitus

Roope Korhoselle komea hattutemppu: kolme MM-rallia, kolme luokkavoittoa

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com